luni, 27 decembrie 2010

O noua maladie in MD

In Republica Moldova devine tot mai persistenta aparitia unei noi maladii in societate. Eu as numi-o Cromofobie. Cei mai afectati de aceasta sunt in special functionarii publici, lingusitorii, oportunistii dar si ceilalti cetateni.
Manifestarile acestei maladii constau in frica de a utiliza anumite culori. Datorita activitatii zilnice care o am urmaresc adesea la functionarii publici (scoli, gradiniti, preturi, primarii), frica de a face felicitari, calendare, invitatii utilizand culorile partidelor noastre. Inainte de a alege o culoare predominanta in design cei vizati obligatoriu analizeaza cam la cine o sa ajunga si ce coloratura politica are destinatarul. Uneori maladia capata forme agravate atunci cand bolnavul nu se rezuma la alegerea unei culori impaciuitoare si inofensive dar solicita executarea comenzii in toate culorile curcubeului. Astea albastrii pentru PL alea mai intunecate pentru PD acelea rosii nicidecum la PLDM s.a.m.d Acum in domeniul tipografic practic e inadmisibila utilizarea in exces a culorii rosii.

Trebuie de remarcat si o manifestare opusa Cromofilia care se manifesta prin dragostea excesiva fata de anumite culori cum ar fi cazul panglicilor verzi care le-au inlocuit pe cele rosii atunci cand are loc vre-o inaugurare de edificii.

Sper ca de pasti sa avem totusi si oua traditionale de culoare rosie. ;)

luni, 29 noiembrie 2010

Suntem un popor masochist!?

Curios lucru - sondajele au dat o eroare enorma, inadmisibila, de nedigerat. Diferenta de 20% intre Exit-Poll si rezultatul real ridica mari semne de intrebare.
  Prima varianta - companiile respective si-au facut prost meseria. Poate au interogat doat tineretul, poate batraneii nu au fost prea cooperanti cu ei, poate altceva.
  A doua varianta ar fi manipularea oamenilor cu aceste sondaje. Dar cu ce scop? Mai facem o revolutie?
  Eu tind sa cred ca e a treia varianta - Maldavenilor le este rusina ca voteaza PCRM. Poate ei nu vor sa recunoasca la iesire de la urne ca au votat un partid care i-a mintit 8 ani la guvernare dar si mai mult i-a mintit acum in campanie. Poate moldovenii nostri sunt un fel de Masochisti? Dar asa pe ascuns ca sa nu stie tot satul.

joi, 2 septembrie 2010

România şi Moldova vor sărbători împreună Ziua Limbii Române


Începând cu anul viitor, românii de pe cele două maluri ale Prutului vor sărbători împreună Ziua Limbii Române pe data de 31 august – zi în care, în 1989, Republica Moldova a trecut la grafia latină şi a proclamat limba română ca limbă de stat. Anunţul a fost făcut ieri de ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.
Republica Moldova a sărbătorit ieri cea de-a 21-a aniversare de la proclamarea limbii române ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină. Deşi s-a sperat că, odată cu creşterea unei noi generaţii, problema lingvistică va dispărea de la sine, realitatea arată altceva. Efectul propagandei duse de guvernările pro-ruse de până acum ale Republicii Moldova se face vizibil. În Constituţia Republicii Moldova scrie că limba oficială a statului este „limba moldovenească”, iar unii cetăţeni încă mai cred că limbile română şi „moldovenească” sunt diferite.

sâmbătă, 28 august 2010

Rezultatul sondajelor



28.08.10
PCRM 41,9%, PLDM 22,8%, PDM 13,9%, PL 10,5%, AMN 5,8%. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie, făcut public astăzi, 26 august, de către Asociaţia Demografilor şi Sociologilor din R. Moldova.
Transformate în mandate de deputat, PCRM ar obține 45 de mandate, PLDM - 24 mandate, PDM - 15 mandate, PL - 11 mandate și AMN - 6 mandate.




 26.05.10
PCRM - 29.4%, PLDM - 19.1%, PDM - 9.1%, PL - 8.2%. Acestea sunt principalele rezultate ale Barometrului de Opinie Publică, făcut public azi, 26 mai, de către Institutul de Politici Publice. Potrivit BOP, în noiembrie 2009, PCRM ar fi acumulat 26%, PDM - 14.1%, PLDM - 12.9%, iar PL - 8.2%.
Transformate în mandate de deputat, Partidul Comuniștilor rămâne a fi principalul partid politic din Republica Moldova și ar avea 46 mandate de deputat, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 29 mandate, Partidul Democrat - 14 mandate, iar Partidul Liberal - 12 mandate.
Restul partidelor nu ar accede în Parlament. AMN ar acumula 2.4%, PSD - 2.2%, PPCD - 1.3%, PNL - 0.5%, UCM - 0.2%, MAE - 0.2%.
Nu ar vota circa 5%, nu au răspuns aproape 6%, iar 16% nu au știut să răspundă.

19.05.10
PCRM - 26,4%, PLDM - 22,4%, PDM - 7,3%, PL - 5,8%. Acestea sunt principalele rezultate ale unui nou sondaj de opinie, făcut public azi, 19 mai, de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES și Fundația Est-Europeană din Moldova.
Transformate în mandate de deputat, Partidul Comuniștilor rămâne a fi principalul partid politic din Republica Moldova și ar avea 43 mandate de deputat, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 37 mandate, Partidul Democrat - 12 mandate, iar Partidul Liberal - 9 mandate.



miercuri, 18 august 2010

Mocanu versus Plahotniuc

18.08.10
Televiziunile de știri Publika TV și Jurnal TV sunt atrase în procesul de judecată în dosarul inițiat de Vladimir Plahotniuc contra lui Victor și Viorel Țopa. Potrivit avocatului Vitalie Nagacevschi, cele două televiziuni ar fi vinovate că ar fi difuzat declarațiile lui Victor și Viorel Topa.

11.08.10
La cererea omului de afaceri, Vlad Plahotniuc, Judecătoria Râşcani a aplicat sechestru pe bunurile lui Sergiu Mocanu, care reprezintă un apartament cu două odăi în sectorul Râşcani al capitalei şi o maşină model BMW. Anunţul a fost făcut astăzi, 11 august, în cadrul şedinţei de judecată Plahotniuc vs Mocanu. ”Asta-i mafie!” a comentat Mocanu, acuzând judecătorul de ”acționare la comanda lui Plahotniuc”.
Unul din cei doi avocați ai lui Vlad Plahotniuc este Vitalie Nagacevschi, membru al Partidului Liberal Democrat. Pe de altă parte, Mocanu s-a prezentat la ședință fără a avea un avocat. Acuzatul susține că avocatul său nu este în țară, iar un contract cu un alt avocat acesta nu a reușit să încheie ”timp de o noapte”."Ieri am primit cererea de chemare în judecată şi azi a avut loc şedinţa propriu zisă", a spus Mocanu, adăugând că judecătorul a numit judecata atât de operativ ”la comanda lui Plahotniuc”.
Sechestrul a fost aplicat până la 17 septembrie, data pentru care a fost amânata şedinţa de judecată.
UNIMEDIA menţionează că sechestrul, în cazul dat, înseamnă lipsa dreptului de a înstraina bunurile, nu şi de a le folosi.
Potrivit lui Nagacevschi, Vlad Plahotniuc, intenţionează să-i acţioneze îm judecată şi pe Victor şi Viorel Ţopa.


marți, 3 august 2010

Verdict CC: „Voronin NU are dreptul să candideze la președinție”


Vladimir Voronin nu va putea candida la alegerile prezidențiale din toamnă la funcția de președinte al Republicii Moldova. Curtea Constituțională a pus astăzi punct tuturor discuțiilor la acest subiect, răspunzând la sesizarea Parlamentului și declarând clar că nicio persoană nu poate deține mai mult de două mandate consecutive de președinte, lucru care nu poate fi interpretat în niciun fel.
Un subiect controversat de discuții în acest sens l-a constituit până acum interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, care, potrivit unora, reprezintă o întrerupere a mandatelor prezidențiale. Totuși Curtea a constatat că interimatul funcției de președinte nu constituie o întrerupere a mandatelor.
„O persoană care a exercitat consecutiv două mandate prezidențiale nu poate candida pentru al treilea imediat după exercitarea interimatului funcției de către o altă persoană. Această prevedere nu se schimbă nici în cazul în care se va schimba modul de alegere a președintelui”, a declarat reprezentantul Președinției, Marina Secăreanu. O declarație similară a fost făcută și de către reprezentantul Parlamentului, Ion Creangă. „În opinia Guvernului, o persoană nu poate deține mai mult de două mandate consecutiv și nu poate pretinde la al treilea mandat după asigurarea interimatului de către o altă persoană. Sperăm că aceasta va fi și interpretarea oficială a Curții Constituționale”, a declarat, la rândul său, viceministrul Justiției, Gheorghe Susarenco.

luni, 2 august 2010

Nămolul de la staţia de epurare a fost evacuat.


Municipiul Chişinău a scăpat de cea mai mare ruşine şi anume nămolul şi mirosul neplăcut de la staţia de epurare a apei. Autorităţile au evacuat toată canitatea de nămol, acumulată timp de peste 40 de ani, şi anume 250 de mii de metri cubi.
„Am scăpat de cea mai importantă rușine. După 41 de ani, pe spaţiul ocupat de nămol poate să calce şi picior de om. Dacă ne-am fi dus mai înainte, atunci ne înecam”, a spus primarul general, Dorin Chirtoacă, în cadrul ședinței săptămânale a municipalității.
Potrivit directorului SA „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, lucrările de evacuare a nămolului au început din septembrie 2009. „Timp de un an de zile s-a muncit şi angajaţii s-au încadrat în termenul impus”, a spus Becciev.
Lucrările de evacuare a nămolului de la staţia de epurare a apei au demarat anul trecut, când a fost pusă în aplicare metoda geo-tuburilor. La etapa următoare, zona va fi dezinfectată cu soluţie de clor.

marți, 27 iulie 2010

Un sistem naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 va fi implementat în Moldova


„Experienţa multor state dezvoltate demonstrează că utilizarea numărului unic de apelare a serviciilor de urgenţă este binevenită şi foarte comodă pentru populaţie. Sistemul va fi disponibil şi oaspeţilor ţării noastre, care nu cunosc limbile vorbite în Moldova, acordând acces comod, rapid, eficient şi gratuit la 4 servicii de urgenţă: pompieri, poliţie, asistenţă medicală de urgenţă şi serviciul gaze”, a declarat menţionat Alexandru Oleinic, ministrul tehnologuiilor informaţionale şi comunicaţiilor, azi, 27 iulie, în cadrul primei şedinţe a grupului de lucru în vederea definitivării proiectului „Concepţiei sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112” (SNUAU).
Ministru a mai adăugat că la moment, în Republica Moldova, independent activează servicii operative de urgenţă care funcţionează pe principii organizatorice diferite, şi care, în mare parte, nu dispun de o platformă modernă de prelucrare a informaţiei şi de comunicaţii fiabile. “Dorinţa mea este ca acest grup de lucru să ajungă la un model viabil şi durabil de funcţionare a acestui serviciu, posibil, în baza unui parteneriat între sectorul public şi cel privat, care să asigure o viteză de reacţie mai mare în comparaţie cu prestaţia curentă a serviciilor de urgenţă, şi să utilizeze pe larg infrastructura deja existentă”, a concluzionat Alexandru Oleinic.

Comisar european: UE va dubla cota acordată vinurilor moldoveneşti


Cota acordată vinurilor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene va fi dublată, a anunţat astăzi Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, în cadrul unei întrevederi cu premierul Vlad Filat.
Comisarul european a mai spus că în luna septembrie va fi prezentat un raport privind Acordul de Comerţ Liber (ATP) cu Republica Moldova şi s-a arătat convins că dialogul în acest sens va fi unul dinamic şi productiv. Menţionăm că în 2012 regimul ATP expiră, iar autorităţile moldoveneşti trebuie să negocieze un nou acord.
Oficialul european a menţionat că determinarea politică a Guvernului RM de a promova agenda reformistă este foarte înaltă şi progrese bune au fost atinse în mai multe domenii. El a spus că UE va continua să susţină RM pe calea reformelor şi a democraţiei.
Republica Moldova beneficiază, începând cu 2008, de Preferinţe Comerciale Autonome Adiţionale oferite de Comunitatea Europeană. Conform regulamentului, 98 la suta din categoriile de marfuri incluse în clasificator pot fi exportate fără a li se impune taxe sau cu taxe reduse, fără stabilirea unei limite a cantităţii, iar pentru 13 grupuri de mărfuri sunt impuse anumite cote limită pentru exportul în regim preferenţial ăn ţările europene.

Factorii de decizie ai BC „FinComBank” SA, al cărei acționar este și Oleg Voronin, cercetaţi penal


Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul dobândirii ilicite de către factorii de decizie ai BC „FinComBank” SA, al cărei acționar este și Oleg Voronin, a bunurilor Centrului de Instruire Profesională şi Reabilitare a Invalizilor „CIPRI” SRL prin înşelăciune şi abuz de serviciu, săvârşite în proporţii deosebit de mari.
Procurorii au declanşat urmărirea penală urmare investigaţiilor efectuate în baza multiplelor adresări ale co-fondatorilor Centrului de Instruire Profesională şi Reabilitare a Invalizilor „CIPRI” SRL.
Astfel, prin ordonanţa judecătorului Curţii de Apel Economică din 23.05.2006, s-a dispus rezilierea contractului de credit VC-1 din 18.02.2005 încheiat între Centrul de Instruire Profesională şi Reabilitare a Invalizilor „CIPRI” SRL şi BC „FinComBank” SA, cu transmiterea în posesia băncii cu drept de vânzare a întregului complex de producere. La momentul rezilierii contractului datoria întreprinderii faţă de bancă constituia 3 454 454 lei. 

Oleg Voronin si afacerile sale



27.07.2010
Curtea Europeană pentru drepturile omului a respins cererea lui Oleg Voronin prin care invocă încălcarea dreptul la o viață privată și un proces echitabil. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, în urmă cu câteva minute, în cadrul unui briefing de presă.

„Nu există nici o aparență de încălcare a drepturilor și libertăților cetățeanului Oleg Voronin” - acesta a fost răspunsul Curții, care este unul definitiv și irevocabil.

22.06.2010
Fiul liderului comunist, Vladimir Voronin, Oleg Voronin, avea salarii de milioane de lei anual, fiind angajat al companiei „Moldconstruct Market” SRL, deşi directorul firmei a declarat anterior că Voronin Jr. nu are nicio legătură cu aceasta.
„Oleg Voronin nu este angajat al companiei „Moldconstruct Market” şi nu are nicio legătură cu activitatea companiei”, spunea, la 9 iunie 2010, directorul companiei, Angela Şcerbina.
Pe de altă parte, Jurnal TV a intrat în posesia unor fişe de verificare a impozitului, deţinute de Serviciul Fiscal de Stat, în care figurează numele lui Oleg Voronin şi care demonstrează că acesta într-adevăr a fost angajat al firmei „Moldconstruct Market” SRL, cu salarii anuale de ordinul milioanelor.
Astfel, în anul 2004, Voronin Jr. s-a ales cu un salariu de 956 de mii 254 de lei. În anul 2005, leafa acestuia a constituit deja 1 milion 214 mii 634 de lei, iar în 2006 acesta a obţinut 1 milion 291 de mii 532 de lei. Salariul lui Voronin a crescut vertiginos în anul 2007, când acesta a obţinut aproape 2 milioane de lei (1 milion 902 mii 595 de lei). Totodată, în anii 2008-2009, salariul anual al lui Voronin jr. s-a redus substanţial, acesta fiind remunerat cu 502 mii de lei şi, respectiv, 549 mii 213 lei.
Potrivit acestor date, în total, în perioada anilor 2004-2009, Oleg Voronin a obţinut, doar de la compania „Moldconstruct Market” SRL, un venit de 6 milioane 516 mii de lei.

5.05.10

Potrivit primarului, în 2006, Primăria municipiului Chişinău a propus consiliului valorificarea a 2,04 ha de pământ din str. Ciocârliei, din zona lacului Valea Morilor. În acest sens, Primăria a transmis proiectul de decizie către CMC, spre aprobare. La 25 iulie, CMC a aprobat acest proiect prin care, pe acest lot urma să fie proiectat şi construit unui cartier locativ. Acest teren urma să fie expus la licitaţie la preţul iniţial de 30 milioane lei.

joi, 15 iulie 2010

Moldovenii vor putea importa și exporta mașini de epocă.


Dacă până acum, sub nici o formă, nu era posibilă importarea unei mașini de epocă, astăzi, 15 iulie, deputații Republicii Moldova, au votat în prima lectură, un proiect de lege care va permite acest lucru, însă cu condiția achitării la vamă a taxei de 10 mii euro și înregistrarea acesteia ca obiect de artă. Mai mult, dacă nici într-o țară, aducerea mașinii nu permitea exportul, mai apoi, exportul acesteia, în Republica Moldova va fi posibil.
Președintele Comisiei Parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ionită a declarat că această modificare va permite moldvenilor să facă bani. „Nu există nicăieri posibilitatea, că dacă imporți o mașină de epocă, să o scoți mai apoi de pe teritoriul țării. Noi nu am impus această restricție și le permitem oamenilor să facă bani pentru că sunt mulți din cei care sunt gata să achite la import suma de 10 mii de euro, să repare mașina și să o vândă mai apoi undeva în afara țării”.

vineri, 9 iulie 2010

Au fost deschise consulatele României la Bălţi şi Cahul

09.07.10
Mult-asteptatele consulate romane de la Balti si Cahul si-au deschis, astazi, usile in prezenta oficialilor moldoveni si romani.
La ceremonia de la Balti au participat ministrul de Externe, Iurie Leanca, si omologul sau roman, Teodor Baconschi.
Consulatul de la Cahul va avea competenta in raioanele Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Cimislia, Leova, Taraclia si in Gagauzia. Consulul general este Gentiana Serbu.
Consulatul de la Balti va avea drept circumscriptie consulara orasul Balti si raioanele Ribnita, Briceni, Riscani, Glodeni, Singerei, Donduseni,Soroca, Drochia, Telenesti, Edinet, Camenca, Falesti, Ocnita, Floresti, Rezina, soldanesti. Misiunea este condusa de Nicanor Dumitru Teculescu.

20.10.09
Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca, a anuntat astazi ca Guvernul va deschide un consulat la Iasi, in scurt timp, iar autoritatile de la Bucuresti vor deschide doua sectii consulare la Balti si Cahul.

vineri, 2 iulie 2010

Referendumul constituțional va avea loc pe 5 septembrie

Referendumul constituțional pentru modificarea art. 78 din Constituția Republicii Moldova va avea loc pe 5 septembrie. Decizia a fost luată în această după-amiază, la ședința Alianței pentru Integrare Europeană.

luni, 21 iunie 2010

136 milioane lei pentru reconstrucţia celui mai rău drum din Republica Moldova


O porţiune de 25 km din traseul Orhei-Rezina va fi reconstruit până la data de 10 septembrie 2010. Prim-ministrul Vlad Filat, care a inspectat astăzi, 21 iunie, porţiunea de drum şi a luat cunoştinţă la faţa locului cu nivelul de desfăşurare a lucrărilor, a menţionat că pînă în 2011, va fi finisată reabilitarea întregului traseu Orhei-Rezina, cu o distanţă de 46 km.
Vlad Filat a declarat că demararea lucrărilor de reconstrucţie a drumului a devenit posibilă ca urmare a identificării mijloacelor necesare în bugetul de stat. Potrivit reprezentanţilor guvernului, pentru reabilitarea drumurilor în Republica Moldova în acest an sunt prevăzuţi peste 650 mil. lei. Pentru reconstrucţia a 25 de km de drum de pe traseul Orhei-Rezina de la bugetul de stat au fost alocate 136 mil. lei.

Turcan ramane fara fractiune.


21.06.2010
Svetlana Rusu, fostă deputată PCRM, actual membră a partidului "Moldova Unită", aderă la Partidul Democrat.
Solicitată de UNIMEDIA să-și comenteze decizia, Svetlana Rusu a declarat: "Ader la fracțiunea Partidului Democrat, deoarece consider că în această echipă voi avea posiblitatea să-mi realizez obiectivele, pe care mi le-au încredințat alegătorii când am venit în Parlament".

12.06.2010
Fostul deputat comunist si fostul ministru al Administratiei Locale in Guvernul Greceanii, Valentin Guznac adera astazi la Partidul Democrat.
Parlamentarul participa la lansarea platformei sociale a PD si spune ca sustine aceasta initiativa, motiv pentru care devine membru al acestei formatiuni.
El spune ca Vladimir Turcan, liderul Moldova Unita, alaturi de catre a parasit PCRM, este la curent cu decizia sa.
“Cu dumnealui vom conlucra, si cu formatiunea respective, in vederea solutionarii problemelor existente”, a spus Guznac, pentru StireaZilei.md.
Astfel, in grupul parlamentar al lui Turcan raman doar 4 deputati, atsfel incat mult-ravnita fractiune nu va mai putea fi constituita, in cazul in care nu vor fi acceptati alti legislatori.

vineri, 18 iunie 2010

Problema pretului la medicamente


18.06.10
Angrosistii au anuntat ca au ieftinit produsele farmeceutice. Preturile au scazut in medie de la 4% pana la 8%.
Informatia a fost confirmata pentru StireaZilei.md de catre ministrul Sanatatii, Vladimir Hotineanu, care spune ca a primit lista medicamentelor care s-au ieftinit si este vorba de marea lor majoritate.
"Este rezultatul discutiilor de la Guvern si a analizei situatiei reale", a spus Hotineanu.


31.05.10
Membrii cabinetului de ministri au aprobat astazi un sir de modificari in unele hotarari ale Guvernului, reglementari in urma carora produsele framceutice se vor ieftini, asigura premierul Vlad Filat.
Scaderea pretului se va produce dupa ce de pe medicamente vor fi scoase fasiile latente, care acum ingrasa cheltuiala pentru fiecare produs cumparat, cu cel putin 15 bani. In plus, vor aparea noi reguli de import si in ceea ce priveste adaosul comercial.
“Cu cat se vor ieftini, e greu de spus acum. Insa, este clar ca urmeaza sa avem costuri reale, si nu artificiale care au fost pana in przent. Efectul de lunga durata va fi simtit in cel mult o luna de zile”, a spus primul ministru.
“Din momentul in care vor fi publicate aceste modificari in Monitorul Oficial, o parte din efecte vor fi imediate, altele vizeaza o alta perioada, adica atunci cand ctualele stocuri vor fi epuizate si in Moldova vor ajunge noile medicamente", a explicat seful Executivului.

25.05.2010


Minus un deputat in majoritatea parlamentara


50%+1 din totalul de 101 de deputati fac de acum incolo 51. Alianta pentru Integrare Europeana a modificat, astazi, Regulamentul Legislativului.
Cu alte cuvinte, majoritatea simpla din Parlament va fi constituita din 51 de deputati si nu din 52 ca pana in prezent.
Astfel, pentru ca o sedinta sa fie declarata deliberativa in sala va fi suficienta prezenta a 51 de deputati, cu unul mai putin decat pana acum.
Modificarea a fost votata in doua lecturi, in pofida protestelor deputatilor din Partidul Moldova Unita.
Acestia sustin ca, anterior, Curtea Constitutionala a spus foarte clar ca majoritatea parlamentara inseamna 52 de deputati.
Desi cele 4 partide din Alianta pentru Integrare Europeana detin in total 53 de mandate in Parlament, sedintele sunt adesea zadarnicite, fiind suficient ca 2 dintre ei sa se imbolnaveasca sau sa plece in deplasare. De multe ori cvorumul este asigurat datorita fostilor comunisti de la Moldova Unita.

S-a micsorat pragul electoral la 4%, s-au admis blocurile.


Dupa aproape 3 ore de dezbateri, Parlamentul a modificat Codul Electoral al Republicii Moldova. Astfel, pragul de accedere in Legislativ pentru partidele politice a fost coborat de la 5 la 4 la suta. Totodata, a fost permisa constituirea blocurilor electorale.
Pentru a ajunge in Legislativ acestea vor trebui sa obtina 7% din voturile alegatorilor daca sunt constituite din 2 partide, si 9 la suta daca sunt formate din 3 sau mai multe formatiuni.
Pentru candidatii independenti pragul a ajuns de la 3% la 2%.
Totodata, deputatii au decis ca la alegeri sa fie deschise sectii de votare suplimentare in strainatate, in afara misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova. Votul de peste hotare se va desfasura o singura zi, la fel ca in tara, desi initial s-a propus ca alegerile sa aiba loc in 2 zile pentru ca sa reuseasca toti cetatenii moldoveni plecati in alte state sa ajunga la urne.
Legislatorii liberali au cerut ca fiecare candidat la functia de deputat sa cunoasca obligatoriu limba de stat. Propunerea a intampinat protestul democratilor si a fost votata doar de 25 de parlamentari liberali, liberal-democrati si cei doi de la Miscarea Actiunea Europeana.

Gumenita sub urmarire penala in legatira cu evenimentele din 7 aprilie 2009

18.06.10
Gumenită și Perju au lovit în tineri. Delegația României și Statelor Unite ale Americii, care au făcut expertiza imaginilor video filmate de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie, au confirmat vinovăția lui Iacob Gumenită și Ion Perju privind implicarea în evenimentele din aprilie 2009.

Declarații în acest sens a oferit pentru UNIMEDIA, Andrei Pântea, prim-adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova, care a specificat că în urma urmăririi penale desfășurate de experții străini, s-a confirmat, de fapt, ceea ce au constat și instanțele de judecată din Republica Moldova.


26.05.10
Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a dispus astăzi trimiterea în judecată a cauzei penale în privinţa fostului şef al poliţiei municipale Iacob Gumeniţă, transmite serviciul de presă al Procuraturii Generale. 

joi, 17 iunie 2010

Bd. Mircea cel Bătrân din capitală va fi prelungit cu 1 km


Bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei va fi prelungit, în perimetrul străzilor Ion Dumeniuc şi Bucovinei. Lucrările de construcţie al celui de-al treilea tronson al bulevardului vor dura cel mult 7 luni. Primarul asigură că drumul va fi gata mai devreme.
Potrivit primarului general, Dorin Chirtoacă, pentru construcţia segmentului de drum în perimetrul străzilor Ion Dumeniuc şi Bucovinei din bugetul municipal vor fi alocate 30 de milioane de lei. „Asta e prima sursă care va fi alocată pentru infrastructura rutieră. Sperăm că vom găsi şi celelalte surse necesare”, a spus Chirtoacă.
Bulevardul va avea 100 de metri lăţime şi 1100 de metri lungime. „Vor fi şase benzi pentru circulaţia transportului. De asemenea, acest segment de drum va fi iluminat, iar linia de troleibuz va fi prelungită până la strada Bucovinei”, a spus inginerul-şef al SA „Edilitate”, Anatolii Pozneacov.
Edilul capitalei a precizat că în prezent sunt efectuate lucrările de pregătire, iar ulterior va fi desfăşurată o licitaţie pentru companiile care vor continua lucrările de construcţie.
În total, pentru realizarea proiectului sunt necesare 70 de milioane de lei. Primul tronson al bulevardului Mircea cel Bătrân a fost dat în exploatare în anul 1989, iar cel de-al doilea – în 2003.

miercuri, 16 iunie 2010

Bilete la trenul Bucureşti-Chişinău, cu 180 de lei mai ieftine


Se ieftinesc biletele de tren pe cursa Bucureşti-Chişinău. Începând cu data de 1 iulie, un bilet de tren pe această cursă va costa cu 180 de lei mai puţin.
Potrivit Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, un bilet va putea fi cumpărat cu 400 de lei.
Menţionăm că de la 1 iunie, după o pauză de peste un an, a fost reintrodusă o garnitură de tren pe cursa Chişinău-Bucureşti. Aceasta circulă zilnic cu pornire din Chişinău la 17:10 şi cu sosire la Bucureşti la 06:46. Plecarea din Bucureşti se face la 21:30, iar sosirea la Chişinău la 10:25.

Europenii acordă 30 milioane euro pentru modernizarea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare din Moldova


Proiectul de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare din Republica Moldova va fi susţinut financiar cu 30 milioane euro, dintre care 10 milioane vor fi acordate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), 10 milioane de la Banca Europeană de Investiţii şi 10 milioane vor fi acordate din partea Facilităţii de investiţii pentru vecinătate a Uniunii Europene. În vederea implementării acestui proiect, astăzi, 16 iunie 2010, a fost încheiat Acordul de împrumut între Republica Moldova şi BERD, semnat de ministrul Finanţelor moldovean Veaceslav Negruţa şi Thomas Maier, directorul executiv pentru Infrastructură din cadrul BERD.
Împrumutul BERD va fi oferit întreprinderilor Apă-Canal din şase localităţi angajate să implementeze reforme – Floreşti, Soroca, Hânceşti, Orhei, Leova şi Ceadâr-Lunga. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru modernizarea şi extinderea acestor sisteme către localităţile din împrejurimi, aproximativ 40 la număr. „Guvernul încheie acordul cu BERD, dar beneficiari vor fi nemijlocit localităţile”, a ţinut să asigure ministrul Finanţelor.

Bugetarii vor putea procura apartamente în cadrul programului „Prima Casă”


Un bloc locativ cu 300 de apartamente urmează să fie construit pe str. Ghioceilor din sectorul Buiucani pentru angajaţii din sfera bugetară. Blocul va fi construit în cadrul programului municipal „Prima casă”, într-un parteneriat public privat. Anunţul a fost făcut public astăzi, 16 iunie, de către primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.
Potrivit primarului, prin acest program „se încearcă crearea unui mecanism prin care bugetarii atât din municipiu, cât şi de pe întreg teritoriul republicii, familiile tinere cu venituri medii, persoanele care stau de ani de zile în rând la preturile de sector pentru a primi o casă să aibă şansa de a-şi procura o locuinţă în bază de credit”.
Primăria municipiului Chişinău va întocmi un regulament prin care vor fi selectaţi beneficiarii. Prioritate li se va da celor care nu au proprietate pe teritoriul republicii sau locuinţa nu întruneşte norma sanitară de 9 metri pătraţi pentru o persoană. Pentru a participa la acest proiect este nevoie de depus un dosar la Primărie. Cerinţa de bază este ca veniturile persoanelor care vor aplica la acest proiect să se încadreze în graficul de creditare.
„Primăria oferă lotul de 40 ari gratuit, compania de construcţie va edifica blocul, băncile vor veni cu finanţarea, iar cetăţeanul va lua credit. Apartamentele vor avea o suprafaţă medie, pentru ca costul lui să fie cât mai accesibil”, a concretizat Chirtoacă.

Biserica Ortodoxă din Moldova declară deschis că se implică în politică și susține crearea unui partid politic


"Biserica Ortodoxă decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic, "faptele ne conving de necesitatea existenţei în Republica Moldova a unei forţe politice, menită să apere drepturile şi să reprezinte interesele creştinilor ortodocşi şi ale Bisericii în ansamblu", care ar "da un suflu nou în vieţii politice din ţara noastră". Aceasta este poziția Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, expediată presei azi, 16 iunie.
În acest mod, Biserica Ortodoxă din Moldova declară deschis că se implică în politică și că susține crearea unui partid politic. Amintim că, potrivit legislației, R. Moldova este un stat laic, implicarea bisericii în politică fiind interzisă.

marți, 15 iunie 2010

VERDE pentru regimul liberalizat de vize: “Este incredibil cat de mult a reusit Moldova in cateva luni”


Dialogul privind liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana a fost, astazi, lansat oficial la Luxemburg, in cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE.
“Este o zi foarte buna pentru Moldova, caci azi am decis sa lansam dialogul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, iar in partea a doua a zilei la Bruxelles va avea loc si prima runda din cadrul acestui dialog. Cred ca este momentul oportun pentru a inmana premierului Republicii Moldova termenii de referinta in acest sens, care vor fi un ghid de directionare a Moldovei pe calea obtinerii regimului liberalizat de vize”, a declarat, in conferinta de presa care a urmat, comisarul pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate, Stefan Fule.
Oficialul european a mentionat ca, de la precedenta sedinta a Consiliului din decembrie 2009, Moldova a reusit sa implementeze cu succes angajamentele asumate: a lansat negocierile pe marginea Acordului de Asociere, a lansat, in martie, negocierile privind drepturile omului. Comisarul a spus ca aceasta dovedeste atasamentul Guvernului de la Chisinau fata de ideea integrarii europene.

sâmbătă, 5 iunie 2010

Declaratie. „Muruianu ne-a deposedat de apartamentul nostru, care a fost oferit lui Voronin și Morei.



A rămas fără apartament și fără bani printr-o hotărâre judecătorească, emisă de Ion Muruianu în 1999. Apartamentul pe care trebuie să-l primească, a fost transmis lui Vladimir Voronin și, ulterior, ministrului Justiției de atunci, Ion Morei. Este vorba de cazul lui Dumitru Sarov, care după semnarea unui contract cu firma de construcții „Transconstrucția” și achitarea banilor, s-a pomenit pe drumuri (vezi o copie a contractului). În schimb, Ion Muruianu a fost avansat în scurt timp de la simplu judecător în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.
Potrivit contractului, Sarov urma să primească cheile de la apartament îndată ce achita 30% din costul locuinței, care era de 199 355 mii lei. Însă, după ce acesta a achitat 101 mii lei (peste 50%), Ion Muruianu, fiind pe atunci un simplu judecător, a emis o hotărâre potrivit căreia apartamentul a fost transmis ministrului Justiției din 1999, Ion Morei.

vineri, 4 iunie 2010

PCRM atacă Consiliul Europei, critică alegătorii, se dezice de proteste și se pronunță pentru alegerea directă a șefului statului


Ne dezicem de acțiunile de protest de săptămâna viitoare și suntem gata să votăm în Parlament modificarea art. 78 ca președintele țării să poată fi ales direct de către populație, a declarat Vladimir Voronin, președintele PCRM, azi, 4 iunie.
"PCRM propune să nu fie cheltuit timp și mijloace financiare. PCRM este gata să susțină inițiativa de alegere directă a șefului statului și să modifice art. 78 din Constituție direct în Parlament. Vom lua decizia doar după ce vom primi garanții că Parlamentul va fi dizolvat. Ne anulăm și propriile acțiuni de protest și așteptăm reacția AIE", a mai adăugat Voronin.
Voronin a criticat dur și Consiliul Europei: "Și-a schimbat deschis propria decizie. Nu e rolul partidului nostru de a identifica cauzele unor astfel de "virajuri". Consiliul Europei ne-a scutit partidul nostru de unele responsabilități. Dacă Consiliul Europei nu se conduce de standardele sale, PCRM va acorda o susținere politică activă pentru alegerea directă a șefului statului".
Voronin a criticat și societatea pentru că își dorește alegerea directă a președintelui: "Majoritatea societății se pronunță atât pentru alegrea directă a președintelui, cât și pentru restabilirea pedepsei capitale. Pentru noi, păstrarea republicii parlamentare și alegerea președintelui de către Parlament a fost nu doar un instrument al stabilității, dar și ca o valoare democratică."

joi, 3 iunie 2010

E oficial: Referendumul va avea loc în luna septembrie, iar alegerile parlamentare anticipate și prezidențiale - în noiembrie


Referendumul va avea loc în la începutul lunii septembrie, iar alegerile parlamentare anticipate - la începutul lunii noiembrie, declară președintele interimar Mihai Ghimpu, după discuția cu Secretarul General al Consiliului Europei.
Premierul Vlad Filat a declarat că e o zi importantă pentru țara noastră, deoarece în toamnă vom avea atât alegeri parlamentare, cât și prezidențiale. "Nu mai avem dreptul să ratăm, ci să ne mișcăm solidar pentru atingerea obiectivelor noastre", a mai adăugat Filat.
Președintele PDM, Marian Lupu, a declarat că este vorba de o poziție comună a AIE și că decizie este una conformă cu standardele europene. Serafim Urechean, președinte AMN, a declarat că forțele pro-europene vor participa împreună în alegeri și vor câștiga.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a declarat că în democrație există suficiente instrumente pentru a rezolva problemele politice. „R. Moldova este o țară europeană. Nicio țară nu a devenit membru al UE fără a se conforma standardelor europene. Astfel, orice acțiune pentru depășirea crizei politice și constituționale este necesară să fie conformă cu aceste standarde. Consiliul Europei este gata să ofere tot sprijinul pentru decizia adoptată de către AIE. Consiliul Europei și Comisia de la Veneția susține această poziție a AIE.”

Curtea Constituțională: Persoanele cu dublă cetățenie pot ocupa funcții publice.

03.06.2010
„Persoanele care au fost transferate la un alt loc de muncă sau eliberate din funcţie din motivul deţinerii multiplei cetăţenii sunt în drept să fie reîncadrate la locul de muncă precedent sau la un loc de muncă similar.” Declarația îi aparține Curții Constituționale, oferită ca răspuns la sesizarea ministrului Justiției Alexandru Tănase, după ce acum un an înalta curte a avut o poziție total diferită.
Curtea Constituţională declară că nu sunt temeiuri legale pentru ca să-și revizuiască hotărârea sa anterioară prin care a declarat că sunt legale restricţiile impuse persoanelor cu dublă cetățenie la ocuparea funcţiilor publice, argumentând că restricțiile respective au fost abrogate deja.

23.12.2009
Persoanele cu dubla cetăţenie vor putea deţine funcţii publice. Acesta este rezultatul modificărilor legislative operate de către Parlamentul Republicii Moldova, votate în prima şi a doua lectură, azi, 23 decembrie.
“Decizia de azi vine să scoată toate interdicţiile, pe care le au cetăţenii moldoveni pentru a ocupa funcţii publice. Este ajusarea normei legale la normele Constituţionale şi internaţionale”, a argumentat premierul Filat propunerea legislativă.
Legislaţia anterioară interzicea persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină funcţia de deputat, dar le permite să candideze. Dacă devin deputaţi, persoanele respective urmau să decidă: sau refuză la mandat, sau iniţiază procedura de refuzare la cea de-a doua cetăţenie. Fosta guvernare şi-a motivate decizia prin faptul că funcţionarii publici, care deţin dubla cetăţenie “nu sunt patrioţi”.
În acest sens, Filat a declarat pentru presă că “nu posesia paşaportului determine gradul de patriotism”, iar interdicţiile anterioare “au fost abuzive şi au avut conotaţii politice”.
Amintim că interdicţiile de ocupare a funcţiilor publice de către persoanele cu dublă cetăţenie a fost intens criticată de fosta opoziţie, inclusiv şi de instituţiile internaţionale.

miercuri, 2 iunie 2010

Moldovenii de peste hotare vor putea obţine acte de identitate la misiunile diplomatice din ţările în care muncesc

2.06.10
De astăzi, cetăţenii moldoveni de peste hotare vor putea primi paşapoarte direct de la Ambasadele şi Consulatele Republicii Moldova

„Instrucţiunea” prevede că cetăţenii care se află în străinătate provizoriu, vor putea depune cerere de perfectare a documentelor prin intermediul misiunilor diplomatice şi consulare, în cazul în care a expirat termenul de valabilitate a paşaportului, furtului sau pierderii acestuia în străinătate. De asemenea pot realiza documentarea cu cel de-al doilea paşaport valabil, documentarea minorilor, născuţi peste hotare. 

Potrivit procedurii stabilite în „Instrucţiune”, solicitantul paşaportului va fi identificat prin actul de identitate, va depune o cerere tip la oficiul consular, la care va anexa poze în conformitate cu cerinţele stabilite pentru a fi transmise ÎS CRIS „Registru” pentru personalizare.

12.03.2010
Moldovenii de peste hotare vor putea obţine acte de identitate la misiunile diplomatice din ţările în care muncesc, transmite o știre PublikaTV. Termenul de eliberare a actelor va fi de 30 de zile, însă, în loc de 250 de lei, cât costă un paşaport, solicitanţii din străinătate vor trebui să achite în plus taxe consulare. Ministrul Dezvoltării Informaţionale, Alexandru Oleinic, a declarat pentru Publika TV că ministerul are elaborat un proiect de hotărâre în această privinţă.

marți, 1 iunie 2010

Mosia familiei Voronin se vede din cosmos

Mosia familiei Voronin se afla in cea mai scumpa zona a capitalei, in preajma lacului Valea Morilor, si se intinde pe 4 hectare de pamant, primite gratuit sau cumparate la un pret de nimic de la autoritatile locale. Cel putin asa sustine primarul capitalei, care afirma ca pe 1,3 hectare se contruieste un “palat” pentru Oleg sau Vladimir Voronin.
“Mosia familiei Voronin se vede din cosmos, in special casa pe care o construieste pe un hectar”, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, Dorin Chirtoaca, prezentand imagini de pe satelit cu zona respectiva.
Edilul spune ca initial o firma a lui Oleg Voronin a primit, in 1999, un teren de 66 de ari cu titlu gratuit. In 2000, o alta companie a omului de afaceri a primit in arenda 90 de ari, la pretul de 33 de mii de lei pe luna, iar in 2004 – inca 34 de ari.
In 2006, in urma licitatiei, compania Moldconstruct Market a cumparat un teren de 2,4 hectare de pe strada Ciocarliei cu 4,5 milioane de lei, pret de 10 ori mai mic decat cel de piata. Aceasta tranzactie este investigata in prezent de Centrul Anticoruptie.
Conform planului prezentat la licitatie, aici urmau sa fie construite 20 de blocuri locative, o biserica, un magazin si un loc de joaca pentru copii. In realitate au fost contruite doar 2 blocuri si 6 case.
Primarul a anuntat ca a demarat o ancheta interna pentru a stabili de ce nu a fost respectat planul si cine a aprobat un nou proiect.

vineri, 28 mai 2010

Reforma in avocatura


Modificarea conceptului instituţiei avocaturii prin crearea unei structuri organizatorice prin instituirea barourilor de avocaţi regionale, stabilirea unor noi rigori de acces în profesie, reprezentarea în instanţă doar de avocați, precizarea statutului avocatului stagiar, modificarea mecanismelor de sancţionare disciplinară şi normele referitoare la instruirea continuă a avocaţilor - acestea sunt câteva din prevederile Noii Legi cu privire la instituţia avocaturii, adoptată de Legislativ astăzi, 28 mai, în ultima lectură. Aceasta urmăreşte consolidarea instituţiei avocaturii, prin revizuirea Legii cu privire la avocatură, a Codului Contravenţional şi a Codului de Procedură Civilă.

Toate plecarile postelectorale din PCRM

28 mai 2010
„O conducere autoritară duce la momente neplăcute și mai ales când există viziuni care nu sunt auzite și respectate”. Acesta este motivul invocat de cei 20 de ex-comuniști care pe parcursul săptămânii trecute, dar și curente, au părăsit organizația teritorială a PCRM din Ungheni și au aderat, la 26 mai 2010 la Partidul Politic „Moldova Unită” (PMU). Conducerea PCRM nu a fost găsită pentru a comenta situația.
Fostul președinte al fracțiunii PCRM din Consiliul raional Ungheni, Ion Filimon, a declarat pentru UNIMEDIA că în cadrul Organizației Teritoriale PCRM, se manifesta un comportament nu chiar clar, opiniile membrilor erau ignorate.

17 martie 2010
Svetlana Popa şi-a anunţat, astăzi, demisia din conducerea PCRM "Eu nu mai suport jocurile de culise conduse de Mark Tkaciuk, care este principalul vinovat pentru declinul partidului, de aceea am decis să-mi dau demisia din funcţia de membru al executivului politic al Partidului Comuniştilor".
Svetlana Popa s-a arătat nemulţimită că nici până astăzi în partid nu au avut loc discuţii asupra motivelor pierderii alegerilor, nu a fost elaborat şi discutat un plan complex şi eficient de redresare a situaţiei. "Totul a rămas la discreţia „marelui strateg” Marc Tcaciuc, care, după mine, se face principalul vinovat pentru declinul partidului", a precizat sursa.
Svetlana Popa rămâne şi în continuare deputat al fracţiunii PCRM. 

17 martie 2010
Partidul Comuniștilor are cu un membru mai puțin. Acesta este Iacob Timciuc, care a părăsit astăzi primul ședința plenară a PCRM, declarând pe un ton enervat că părăsește rândurile partidului, pentru că acesta „a luat o cale antinațională și a ignorat opinia largă a partidului”.
În replică lui Timciuc, comunistul Iurie Muntean a ținut să menționeze că în PCRM predomină democrația și fiecare are dreptul la expunerea propriei opinii. „În general, în ultimele luni, Timciuc a avut o opinie separată de cea a partidului, e alegerea lui”, a spus Muntean.

07 februarie 2010
Barca fracțiunii parlamentare a PCRM se ușurează din nou. Svetlana Rusu, deputat în Parlamentul R. Moldova pe lista Partidului Comuniștilor, a părăsit fracțiunea sâmbătă, atunci când aceasta a anunțat și despre aderarea la Partidul Moldova Unită, condus deja de Vladimir Țurcan.

joi, 20 mai 2010

Schimbare de poziție! Comisia de la Veneția și Consiliul Europei sunt gata să accepte modificarea art. 78 din Constituție prin referendum

 20.05.10
Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au interpretat articolele din Constituţia Republicii Moldova în baza unei traduceri a documentului în limba engleză şi franceză, care ar fi fost „trunchiate”. Această declaraţie a fost făcută de şeful delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Ana Guţu.
Potrivit Anei Guţu, coraportorul pentru Republica Moldova, Josette Durrieu, a invocat faptul că la dispoziţia membrilor Comisiei de la Veneţia au fost puse versiunile trunchiate în engleză şi franceză ale Constituţiei Republicii Moldova”, susţine Ana Guţu.
Josette Durrieu urmează să vorbească imediat cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, pe marginea acestui caz scandalos, de manipulare evidentă, deoarece interpretarea articolelor din Constituţia Republicii Moldova a fost făcută anume în baza versiunilor trunchiate ale acesteia. „Urmează să se afle cine a fost la originea acestui act fără precedent şi care a fost scopul unui atare incident cu urmări grave pentru credibilitatea instituţiilor europene”, a menţionat şeful delegaţiei moldoveneşti la APCE.
 
20.05.10
Art. 78 din Constituție ar putea fi modificat prin referendum. Cel puțin așa a declarat Marian Lupu, președinte PDM, pentru UNIMEDIA, cu referință la oficialii de la Comisia de la Veneția și șeful cabinetului Secretarului general al Consiliului Europei.
"După discuția de ieri, 19 mai, cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, Comisia de la Veneția și Consiliul Europei sunt dispuse să accepte modificarea art. 78 din Constituția R. Moldova. Explicația schimbării poziției constă în faptul că, în timp ce reprezentanții AIE au fost deschiși să modifice art. 78 din Constituție în Parlament, Voronin a insistat că unica soluția este ca să fie votată propria inițiativă legislativă, refuzând inclusiv viziunea Comisiei de la Veneția. Astfel, oficialii europeni au înțeles cine blochează dialogul și identificarea unui compromis", a precizat Lupu pentru UNIMEDIA.
Președintele PDM a mai declarat că, "în acest caz, referendumul de modificare a art. 78 din Constituție ar putea fi organizat în vara sau toamna acestui an. În acest moment, AIE încă nu a adoptat o decizie în acest sens. Vom putea oferi detalii mai târziu.

miercuri, 19 mai 2010

Pensiile demnitarilor vor fi reduse cu 30%


Deputaţii, membrii cabinetului de miniștri, președintele, vor fi supuşi condiţiilor unice privind sistemul de pensionare, s-a hotărât astăzi, 19 mai 2010, în cadrul şedinţei Guvernului. Astfel, deputaţii nu vor mai primi pensii în mărime de 75% din salariu, dar se va reduce la 42%, aşa cum se aplică pentru majoritatea profesiilor prin exercitarea cărora se participă la bugetul asigurărilor sociale de stat, a declarat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Condiţiile unice privind sistemul de pensionare se referă nu doar la modul de calcul al pensiilor, dar şi la vârsta de pensionare.

luni, 17 mai 2010

Gazprom cere recuperarea forțată a 280 milioane dolari de la Republica Moldova pentru datoria la gaz


Gazprom a acţionat Republica Moldova în justiţia rusă pentru a recupera 280 milioane dolari, care reprezintă o datorie a SA Moldovagaz la gazele naturale, scrie Gazeta.ru.
Cererea de recuperare forțată a datoriei va fi analizată de către Arbitrajul Economic Internațional al Camerei de Comerț și Industrie a Federației Ruse, unde s-a adresat conducerea Gazprom. În acest moment, nu este stabilită data la care ar urma să fie examinată cererea.
Potrivit gazeta.ru, în 2007 datoria R. Moldova ar fi fost estimată la 207,884 milioane dolari. Anterior, Gazprom s-ar mai fi adresat cu o cerere similară pentru recuperarea datoriei la gaz în valoare de 80,279 mln dolari pentru al patrulea trimestru al anului 2006, care va fi examinată la 18 mai 2010.

Medvedev și Ianucovici: Moldova și regiunea Transnistreană să fie o singură țară, cu armată și zonă economică unică


Moldova și regiunea Transnistreană să fie o singură țară, cu armată și zonă economică unică - asta se prevede în declarația comună a președinților Federației Ruse și Ucrainei, Dmitri Medvedev și, respectiv, Victor Ianucovici.
În textul declarației se menționează că Rusia și Ucraina optează că soluția problemei transnistrene să fie identificată doar prin mijloace politice pașnice, dar în baza unui dialog egal dintre autoritățile de la Chișinău și Tiraspol cu scopul determinării unui statut special pentru regiunea Transnistreană în cadrul suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, neutralității Constituționale și formării unei zone economice și a apărării unice, scrie gazeta.ru.
Moscova şi Kievul vor continua să depună eforturi pentru restabilirea înţelegerii reciproce între Moldova şi Transnistria şi "fac apel către ambele părţi de a se abţine de la acţiuni unilaterale", se spune în declaraţia semnată de Dmitrii Medvedev şi Victor Ianukovici, citată de Ria Novosti.
"Rusia şi Ucraina accentuează rolul important şi stabilizator în actuala operaţiune pacificatoare din regiune şi pledează pentru o colaborare constructivă a tuturor elementelor ei componente", se mai menționează în document.

sâmbătă, 15 mai 2010

Moldova versus FMI

 15.05.10
Republica Moldova va beneficia de asistenţă în valoare de peste 40 mln. euro, în perioada 2011-2013, din partea Uniunii Europene pentru modernizarea instituțiilor statului. Anunțul a fost făcut de către comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate a UE, Stefan Fule după o întrevedere cu premierul Vlad Filat.
Programul de susținere prevede oferirea de echipament, asistenţă tehnică, programe de instruire, programe academice, schimb de experienţă, schimb de experţi între instituţiile similare din RM şi UE.


13.05.10
Republica Moldova si-a revenit din criza, economia s-a stabilizat, iar de acum incolo incepe procesul de relansare economica. Este nota Misiunii Fondului Monetar International, care si-a incheiat, astazi, vizita de evaluare de 2 saptamani la Chisinau.
“Economia Moldovei se descurca foarte bine. Perspectivele sunt bune si chiar se imbunatatesc. Cu siguranta, raman provacari destul de semnificative, insa, in linii generale, Republica Moldova a infruntat situatia de criza foarte bine”, a declarat seful misiunii FMI, Nikolay Guerguiev.
“Republica Moldova a trecut de la etapa de stabilizare economica la cea de relansare, cu tinta directa imbunatirea vietii cetatenilor. De la inceputul anului 2010 si pana in prezent, cresterea economica a Republicii Moldova a fost mai buna decat s-a anticipat. Totusi, recuperarea va fi treptata”, a declarat, la randul sau, premierul Vlad Filat.
Finalizarea primei revizuiri a programului Mecanismul Extins de Creditare/Mecanismul de Finanţare Extinsă de către misiunea Fondului Monetar Internaţional la Chişinău în perioada 28 aprilie-13 mai curent, va permite Moldovei să primească circa 89 milioane de dolari SUA, a declarat astăzi, 13 mai 2010, Nikolay Gueorguiev, conducătorul misiunii. Banii vor fi utilizaţi pentru consolidarea poziţiei bugetare şi a suplini rezervele valutare.
Gueorguiev susţine că programul este implementat cu succes în Moldova, toate criteriile de performanţă structurale şi obiectivele ţintă ale programului fiind îndeplinite. Acesta menţionează că „Moldova nu mai este în criză, dar este nevoie de ceva mai mult timp ca Produl Intern Brut să crească”. Potrivit prognozelor FMI în anul 2010 PIB-ul real va înregistra o creştere de 2,5%, majorându-se apoi treptat până la 5% către anul 2012.

miercuri, 12 mai 2010

Muruianu demis apoi restabilit. Ce va urma?

12.04.10
Curtea Supremă de Justiție a admis recursul lui Ion Muruianu prin care acesta cerea anularea aplicării procedurii disciplinare asupra sa. Sentința a fost pronunțată de Nina Cernat, vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, șeful căreia este nimeni altul decât Ion Muruianu. Decizia a fost luată în urmă cu câteva minute, după o ședință a CSJ la care Muruianu nu a participat. Potrivit reporterului UNIMEDIA de la fața locului, decizia este revocabilă. Doi dintre cei trei judecători au votat pentru anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, prin care judecătorului Ion Muruianu urma să i se intenteze procedura disciplinară.

28.04.10
Ana Ianucenco, unul dintre judecătorii de la Curtea Constituțională, avea mandatul expirat, când a judecat azi cazul Muruianu.
Mandatul acesteia a expirat la data de 21 aprilie 2010, fapt ce reiese dintr-o hotărâre anterioară a Guvernului, semnată de Vasile Tarlev la 21 aprilie 2004, prin care judecătoarei i-a fost oferit un mandat de 6 ani.
Ministrul Justiției Alexandru Tănase cere Curții Constituționale să-și anuleze hotărârea în condițiile în care un judecător al Curții a votat cu mandatul expirat, transmite

marți, 11 mai 2010

Todercan, în vizorul Curţii de Conturi

Fosta conducere a Companiei Teleradio Moldova se angaja să facă o reparaţie capitală de 61 de milioane de lei, în decurs de doi ani, fără a avea mijloacele necesare în buget, fără documentaţie de proiect expertizată şi un deviz de cheltuieli aşa cum cere legislaţia. Totodată fostul preşedinte al companiei, Valentin Todercan, majora la începutul anului numărul de angajaţi peste limita aprobată de Consiliul de Observatori, ca în lunile următoare să intervină cu modificări în statele de personal. Timp de doi ani, numărul de locuri vacante la Compania Teleradio Moldova pentru care erau alocaţi bani din bugetul de stat a crescut până la 131 de unităţi. În urma acestor acţiuni, fondul salarial al instituţiei a fost majorat în 2008 cu 353 mii de lei, în 2009 – cu 3 milioane 297 mii lei, bani utilizaţi ulterior pentru plăţi suplimentare, premii sau ajutoare băneşti angajaţilor televiziunii care manifestau loialitate faţă de fostul partid de guvernământ.
În lipsa unui Regulament privind premierea, conducerea companiei a oferit doar în 2008 premii în valoare de 1.257 mii lei, iar în 2009 – 327 mii lei. Neregulile au fost depistate de Comisia de audit a Curţii de Conturi care a efectuat controlul la solicitarea Partidului Liberal. Raportul de audit a fost prezentat la 6 mai, curent, în cadrul şedinţei Curţii de Conturi.

Al treilea dosar pe numele lui Papuc, pentru pierderea actelor secrete


Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, este, din nou, anchetat penal. Procuratura Generală a pornit astăzi urmărirea penală pe faptul pierderii documentelor ce conţin secret de stat de către ex-ministrul Gheorghe Papuc.
Potrivit Procuraturii Generale, temei pentru pornirea urmăririi penale a constituit faptul că în perioada 2003 – 2009, generalul Papuc nu a restituit Secretariatului MAI documentele cu parafa „secret personal” şi „strict secret-personal”.
Urmărirea penală pe cauza nominalizată va fi efectuată de procurorii Direcţiei conducerea urmăririi penale a Procuraturii Generale.
Dacă va fi găsit vinovat, Papuc riscă o amendă de la 3000, la 8000 de lei sau închisoare de până la trei ani. În ambele cazuri, persoana vinovată de asemenea infracţiune, se pedepsește cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

luni, 10 mai 2010

PAPUC - Dosar penal II

10.05.10
Procuratura Anticorupţie a remis astăzi, 10 mai, în judecată cauza penală în care fostul ministru al afacerilor interne Gheorghe Papuc este învinuit de abuz în serviciu soldat cu urmări grave comis de către persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit serviciului de presă al Procuraturii, respectiva cauză penală a fost declanşată de procurori în baza concluziilor rezultate din Raportului de audit al Curţii de Conturi care a vizat activitatea financiara şi de administrare a Ministerului Afacerilor Interne pe parcursul anilor 2002-2009. 


28.04.10
Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, a fost pus astăzi sub învinuire de Procuratura Anticorupţie în dosarul în care este acuzat pentru abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, comis de către persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Procurorii care anchetează cazul au aplicat măsura preventivă sub formă de obligare de nepărăsire a ţării.

20.04.2010 
În baza acestor fapte, Procuratura Anticorupţie l-a audiat şi l-a recunoscut astăzi în calitate de bănuit pe Gheorghe Papuc pentru abuz în serviciu, soldat cu urmări grave comis de către persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Voronin i-a făcut cadou un apartament în valoare de 1 milion de lei din bugetul țării și fostului ministru al apărării, Vitalie Vrabie

Cu respect, dar fără pic de jenă că s-ar putea să fie din banii statului. Așa i-a scris fostul ministru al apărării R. Moldova, Vitalie Vrabie, lui Vladimir Voronin în 2007, atunci când acesta i-a solicitat respectuos fostului președinte al țării permisiunea să-și cumpere un apartament din bugetul Ministerului Apărării.
"Îmi exprim profunda recunoștință pentru permisiunea anterioară de a-mi procura spațiu locativ prin intermediul Ministerului Administrației Publice locale, însă în legătură cu numirea mea la funcția de Ministru al Apărării, acceptul dvs a rămas nerealizat. Solicit respectuos, dle Președinte, permisiunea Dvs de a efectua acum procurarea unui apartament prin intermediul Ministerului Apărării", se menționează într-o scrisoare a fostului ministru al apărării, Vitalie Vrabie, adresată fostului președinte al țării, Vladimir Voronin, în noiembrie 2007.
Drept urmare, Vladimir Voronin a trimis scrisoarea către Vasile Tarlev, prim-ministru al țării în acea perioadă. În avizul către fostul premier, Voronin scrie că această chestiune "trebuie rezolvată prin Guvern și nu prin minister", așa cum s-a propus. Ulterior, Vasile Tarlev redirecționează scrisoarea către Ministerul Finanțelor, de unde primește anunțul că problema a fost rezolvată - modificarea legii cu privire la bugetul de stat, în care Parlamentul virează încă cca 1 milion de lei către Ministerul Apărării, pentru spațiul locativ al ministrului Vrabie.
În mai puțin de jumătate de lună, Vladimir Voronin este informat de către Vasile Tarlev despre soluția găsită de ministerul finanțelor pentru apartamentul lui Vitalie Vrabie - încă 1100 mii lei.

miercuri, 5 mai 2010

Blocuri electorale pentru viitoarele alegeri parlamentare


Guvernul a avizat pozitiv, astăzi, un proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului Electoral, fapt care va permite crearea blocurilor electorale pentru viitoarele alegeri parlamentare.
„Noi aprobăm acest proiect, urmează ca Parlamentul să ia o decizie în acest sens”, a spus premierul Vlad Filat.
Viceministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a specificat că printre cele mai remarcante modificări în Codul Electoral sunt: instituirea registrului alegătorului, concretizarea prevederilor legate de gradul de responsabilitate a concurenţilor electorali pentru încălcările comise în campania electorală şi posibilitatea de a deschide secţii de votare peste hotare, nu doar pe lângă misiunile diplomatice. De asemenea, dacă viceminiştrii vor fi implicaţi în campania electorală, atunci vor fi obligaţi să degreveze din funcţie.
Potrivit lui Efrim, aceste modificări au fost făcute pentru a evita unele situaţii de conflict, care au apărut în campaniile precedente şi sunt determinate de concluziile experţilor Comisiei de la Veneţia.
De menţionat că blocurile electorale au fost interzise în anul 2007, prin votul deputaţilor comunişti şi cei din Partidul Popular Creştin Democrat. Proiectul, care a fost propus de deputatul Veaceslav Untilă, urmează să fie dezbătut în Parlament.

joi, 29 aprilie 2010

Fosta conducere a Moldtelecom, bănuită de prejudicii de 39 mln de lei


Fosta conducere a SA „Moldtelecom” este bănuită că a prejudiciat întreprinderea în proporţii deosebit de mari. În urma verificării activităţii economico–financiare a instituției, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a depistat multiple încălcări, admise de către factorii de decizie ai acesteia, soldate cu prejudicierea întreprinderii în proporţii deosebit de mari.
La 2 septembrie 2009, CCCEC a pornit o cauză penală în privinţa foste administraţii a „Moldtelecom”, pe faptul folosirii intenţionate a situaţiei de serviciu în interes material, soldată cu urmări grave pentru companie.

miercuri, 28 aprilie 2010

Cetatenia româna, evolutia acestui subiect



28.04.10
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Iasi, la intalnirea cu studentii moldoveni la care a participat cu omologul de la Chisinau, ca pana la finele anului partea romana va ajunge sa satisfaca 10.000 de cereri de cetatenie lunar.
"Ma uitam pe ce se intampla - pentru ca este un lucru pe care il urmaresc cu mare atentie -, ma uitam pe ce se intampla la Ministerul Justitiei in evolutia de la modificarea Legii si luna trecuta s-a ajuns la acordarea a 5.300 de cetatenii. Aparatul nou pus in functiune nu este inca suficient de eficient pentru ca obiectivul nostru este sa satisfacem 10.000 de cereri pe luna. Si va asigur ca, pana la sfarsitul anului, vom ajunge la aceste cifre pentru ca avem toate resursele sa o facem", a spus Basescu.

12.11.09
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat decretul pentru promulgarea Legii cetateniei. Actul normativ simplifica modalitatea de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o din anumite motive sau le-a fost ridicata fara acceptul lor.
Astfel, persoanele care au pierdut cetatenia fara voia lor precum si descendentii lor pana la gradul III nu reprimesc cetatenia prin recunoastere, ci la cerere.

Moldova va prelua de la România 16500 standarde de calitate europene traduse

Moldova a primit aprobare să preia din România 16500 standardele de calitate europene traduse, a declarat vice-ministrul Economiei Octavian Calmâc astăzi, 28 aprilie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă.
Aceste standarde vor fi cumpărate cu un preţ simbolic de la români, iar cele netraduse în limba de stat vor fi translate în colaborare cu specialiştii din România. „Nu avem în ţară traducători specializaţi în anumite domenii, de aceea nu este exclus că vom angaja şi traducători din afară”, a menţionat vice-ministrul.

luni, 26 aprilie 2010

Declarația de Indepedență a Moldovei, restabilită astăzi


Declarația de Independență, care a fost distrus în timpul acţiunilor violente din aprilie 2009, a fost semnat din nou. Deputații din primul Parlament al Republicii Moldova și-au pus semnăturile pe noul document azi, 26 aprilie, în cadrul unei ședințe solemne a Parlamentului.
Potrivit Președintelui Parlamentului, președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, 282 deputați deputați din primul Parlament și-au depus azi semnătura pe Declarația de Independență care va fi restabilită. Încă nu putem vorbi de o finalitate în acest sens, mai sunt câteva proceduri, ceea ce țin de aplicarea semnăturii la domiciliu de către deputații care nu au putut să se prezinte la ședința solemnă.