marți, 27 iulie 2010

Oleg Voronin si afacerile sale



27.07.2010
Curtea Europeană pentru drepturile omului a respins cererea lui Oleg Voronin prin care invocă încălcarea dreptul la o viață privată și un proces echitabil. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, în urmă cu câteva minute, în cadrul unui briefing de presă.

„Nu există nici o aparență de încălcare a drepturilor și libertăților cetățeanului Oleg Voronin” - acesta a fost răspunsul Curții, care este unul definitiv și irevocabil.

22.06.2010
Fiul liderului comunist, Vladimir Voronin, Oleg Voronin, avea salarii de milioane de lei anual, fiind angajat al companiei „Moldconstruct Market” SRL, deşi directorul firmei a declarat anterior că Voronin Jr. nu are nicio legătură cu aceasta.
„Oleg Voronin nu este angajat al companiei „Moldconstruct Market” şi nu are nicio legătură cu activitatea companiei”, spunea, la 9 iunie 2010, directorul companiei, Angela Şcerbina.
Pe de altă parte, Jurnal TV a intrat în posesia unor fişe de verificare a impozitului, deţinute de Serviciul Fiscal de Stat, în care figurează numele lui Oleg Voronin şi care demonstrează că acesta într-adevăr a fost angajat al firmei „Moldconstruct Market” SRL, cu salarii anuale de ordinul milioanelor.
Astfel, în anul 2004, Voronin Jr. s-a ales cu un salariu de 956 de mii 254 de lei. În anul 2005, leafa acestuia a constituit deja 1 milion 214 mii 634 de lei, iar în 2006 acesta a obţinut 1 milion 291 de mii 532 de lei. Salariul lui Voronin a crescut vertiginos în anul 2007, când acesta a obţinut aproape 2 milioane de lei (1 milion 902 mii 595 de lei). Totodată, în anii 2008-2009, salariul anual al lui Voronin jr. s-a redus substanţial, acesta fiind remunerat cu 502 mii de lei şi, respectiv, 549 mii 213 lei.
Potrivit acestor date, în total, în perioada anilor 2004-2009, Oleg Voronin a obţinut, doar de la compania „Moldconstruct Market” SRL, un venit de 6 milioane 516 mii de lei.

5.05.10

Potrivit primarului, în 2006, Primăria municipiului Chişinău a propus consiliului valorificarea a 2,04 ha de pământ din str. Ciocârliei, din zona lacului Valea Morilor. În acest sens, Primăria a transmis proiectul de decizie către CMC, spre aprobare. La 25 iulie, CMC a aprobat acest proiect prin care, pe acest lot urma să fie proiectat şi construit unui cartier locativ. Acest teren urma să fie expus la licitaţie la preţul iniţial de 30 milioane lei.

„Din motive evident politice, această decizie a fost remisă Primăriei pentru a fi modificată. La cererea celor care guvernau atunci în mun. Chişinău, şi votată de comuniştii, care aveau majoritatea în CMC, a fost luată o altă decizie pe 3 august 2006, în baza unui aviz al Comisiei pentru construcţie, arhitectură şi resurse funciare, în urma căreia lotul a fost scos la licitaţie cu preţul iniţial de 3 milioane”, afirmă Dorin Chirtoacă.
La licitaţia funciară au participat 3 companii, „iar în urma aşa-zisului concurs, terenul a fost atribuit Societăţii „Moldconstruct Market” SRL, cu un preţ de 4,5 milioane lei. În timp ce acest teren costă de cel puţin 10 ori mai mult, circa 2-4 milioane euro (34-70 milioane lei)”, precizează primarul general.
„Un angajat neînsemnat al „Moldconstruct Market”, care cel puţin figura, acum câţiva ani, în calitate de economist la întreprinderea dată, este Oleg Voronin, astfel el s-a pricopsit cu un lot de 2 ha în cea mai scumpă zonă din capitală, cu doar 4,5 milioane lei”, susţine Dorin Chirtoacă.

 1.05.10
Mai multi ofiteri de la Centrul Anticoruptie au discins in sediile unor companii, despre care se spune ca apartin fiului fostului presedinte Voronin, anunţă protv.md.
Potrivit centrului, care face referinta la datele din cadastru, cel putin doua locatii apartin fiului fostului presedinte. Perchezitiile au loc in baza dosarului deschis pe evaziune fiscala si spalare de bani, efectuate prin intermediul cardului personal al lui Oleg Voronin.

25.02.10
 "CCIEC a dispus începerea urmăririi penale pe semnele componente de infracțiune prevăzute în articolul 243 din codul penal, care se referă la spălarea banilor în proporții deosebit de mari, și pe articolul ce prevede evaziunea fiscală a întreprinderilor, organizațiilor, care au condus la neachitaea impozitului. Preventiv se invocă suma de 66 milioane lei", se precizează în declarația ofițerilor CCIEC.



16.02.10
Centrul Anticoruptie investigheaza tranzactiile bancare ale omului de afaceri Oleg Voronin sub aspectul evaziunii fiscale si spalarii de bani. Fiul fostului presedinte a dat, astazi, explicatii ofiterilor anticoruptie in legatura cu tranzactiile in suma de 67 de milioane de lei, efectuate in 2008 si 2009, cu care a achitat diferite marfuri si servicii.
Oleg Voronin s-a prezentat la Centrul pentru Combaterea Infractiunilor Economice si Coruptie inainte de orele 11:00, cand era asteptat pentru audieri.
El a venit cu un BMW X5, cu sofer, si insotit de doi bodyguarzi. Businessmanul s-a apropiat, initial, de intrarea centrala a Centrului, de unde a fost redirectionat spre sala de audieri, care se afla la circa o suta de metri distanta – parcurssa pe jos de Voronin jr. Aici era deja asteptat de o armata de ziaristi, care au avut pentru prima data ocazia sa-l surprinda in obiectiv pe Oleg Voronin.
Businessmanul a venit in tinuta casual. Purta o camasa de nuanta mov, desheiata la gat, geaca de culoare neagra si blugi.
Voronin s-a aratat indignat ca informatiile privind cheltuielile sale au ajuns in presa. “Nu este corect ceea ce s-a facut. A fost incalcat secretul sistemului bancar. Ma voi adresa, neaparat, la Procuratura Generala sa investigheze in ce mod aceasta informatie confidentiala a ajuns in presa”, a spus Oleg Voronin.
In acelasi timp, el nu si-a putut aminti exact cate milioane a cheltuit in ultimul timp, aratandu-se convins insa ca si-a platit toate impozitele.In timp ce astepta cuminte la usa sa fie invitat de ofiter, Oleg Voronin a marturisit ca il cunoaste pe omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. “Il cunosc pe domnul Plahotniuc. Tara mica, asa oras mic. Relatii de prietenie doar”, a explicat Voronin, intr-o romana stalcita.
Fiul ex-presedintelui, care activeaza in business din 1988 in mai multe tari ale lumii, se considera bogat doar “in suflet” pentru ca ar avea multi prieteni si cunoscuti. El neaga ca ar avea un automobil Maybach, care valoreaza 500 de mii de dolari, cum a scris presa. “Nu am... Au fost deja, au verificat, m-au intrebat”, a precizat Voronin.
Dupa audierile care au durat circa o ora, Voronin a refuzat sa spuna ce le-a povestit ofiterilor anticoruptie, invocand “secretul anchetei”.
Omul de afaceri crede, la fel ca si tatal sau, ca guvernarea se rabuna pe familia Voronin. “Daca numele meu era Patrunjel, nu as fi fost aici. In loc sa invete de la un presedinte atat de maret ca Voronin, ei se ocupa cu prostii”, a mentionat Oleg Voronin.
Businessmanul a calificat drept minciuni informatiile ca ar fi avut pe card circa 180 de milioane de lei. Totodata, el a refuzat sa spuna cati bani are – “este secret militar”. Voronin sustine ca este actionar doar la FinComBank si nu are afaceri in constructii, metale sau cereale, dupa cum se vehiculeaza. “La Metal Market...da, prietenii mei sunt acolo”, a spus omul de afaceri.
Potrivit sefei serviciului de presa al Centrului Anticoruptie, Angela Starinschi, materialele acumulate vor fi transmise astazi in Directia urmarie penala a Centrului, care, in comun cu Procuratura Anticoruptie, urmeaza sa decida asupra deschiderii unui dosar penal pe Oleg Voronin.

“Actiunile cetateanului Voronin sunt examinate sub aspectul evaziunii fiscale si spalarii banilor. Formula metodei de spalare a banilor va fi anuntata suplimentar dupa ce ordonanta de incepere a urmaririi penale va fi aprobata de procuror”, a spus Starinschi.
Codul Penal prevede sanctiuni pana la 10 ani de inchisoare pentru aceste tipuri de infractiuni.
Ofiterul de presa respinge acuzatia ca Centrul ar indeplini o comanda politica. “CCIEC nu este un organ represiv, ci un organ de drept”, a mentionat Angela Starinschi.
Totodata, o ancheta interna urmeaza sa stabileasca de ce CCIEC nu s-a sesizat pana in prezent in legatura cu tranzactiile cetateanului Oleg Voronin, avand in vedere ca orice transfer mai mare de 500 de mii de lei este verificat, fiind considerat automat drept dubios.
De-a lungul anilor, presa a scris ca Oleg Voronin ar detine cele mai multe firme din domeniul constructiilor, controleaza businessul in turism, prestari de servicii Internet, domeniul bancar sau ca are in mainile sale intreaga industrie a zaharului si toate afacerile de import de cereale si panificatie.
Oleg Voronin ar fi proprietarul Bancii FinComBank, SRL Metal Market, Construct–Market, Asociatiei de Zahar sau Intreprinderii mixte Transline Moldova–Ucraina, care se ocupa cu organizarea activitatilor de transport, comercializarea lemnului si a fierului.
Presa a mai scris ca Oleg Voronin are firme si in Romania, printre care: M.S.I. Trading Ltd, Kaolin–Impex S.R.L., firma mixta romano–moldoveneasca Daewoo, cu sediul in Chisinau.
Afacerile familiei Voronin sunt estimate la peste doua miliarde de Euro.
Oleg Voronin s-a nascut pe 4 noiembrie 1962. A absolvit Universitatea de stat din Chisinau in 198, facultatea de Biologie, si Academia Administrarii de Stat pe langa Presedintele Federatiei Ruse in 1997.

16.02.2010
Cetăţeanul Oleg Voronin este aşteptat mâine, la ora 11.00, la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Acesta este aşteptat pentru a da explicaţii vis-a-vis de tranzacţiile în proporţii deosebit de mari, efectuate pe parcursul ultimilor doi ani, de pe contul personal al acestuia.