sâmbătă, 15 mai 2010

Moldova versus FMI

 15.05.10
Republica Moldova va beneficia de asistenţă în valoare de peste 40 mln. euro, în perioada 2011-2013, din partea Uniunii Europene pentru modernizarea instituțiilor statului. Anunțul a fost făcut de către comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate a UE, Stefan Fule după o întrevedere cu premierul Vlad Filat.
Programul de susținere prevede oferirea de echipament, asistenţă tehnică, programe de instruire, programe academice, schimb de experienţă, schimb de experţi între instituţiile similare din RM şi UE.


13.05.10
Republica Moldova si-a revenit din criza, economia s-a stabilizat, iar de acum incolo incepe procesul de relansare economica. Este nota Misiunii Fondului Monetar International, care si-a incheiat, astazi, vizita de evaluare de 2 saptamani la Chisinau.
“Economia Moldovei se descurca foarte bine. Perspectivele sunt bune si chiar se imbunatatesc. Cu siguranta, raman provacari destul de semnificative, insa, in linii generale, Republica Moldova a infruntat situatia de criza foarte bine”, a declarat seful misiunii FMI, Nikolay Guerguiev.
“Republica Moldova a trecut de la etapa de stabilizare economica la cea de relansare, cu tinta directa imbunatirea vietii cetatenilor. De la inceputul anului 2010 si pana in prezent, cresterea economica a Republicii Moldova a fost mai buna decat s-a anticipat. Totusi, recuperarea va fi treptata”, a declarat, la randul sau, premierul Vlad Filat.
Finalizarea primei revizuiri a programului Mecanismul Extins de Creditare/Mecanismul de Finanţare Extinsă de către misiunea Fondului Monetar Internaţional la Chişinău în perioada 28 aprilie-13 mai curent, va permite Moldovei să primească circa 89 milioane de dolari SUA, a declarat astăzi, 13 mai 2010, Nikolay Gueorguiev, conducătorul misiunii. Banii vor fi utilizaţi pentru consolidarea poziţiei bugetare şi a suplini rezervele valutare.
Gueorguiev susţine că programul este implementat cu succes în Moldova, toate criteriile de performanţă structurale şi obiectivele ţintă ale programului fiind îndeplinite. Acesta menţionează că „Moldova nu mai este în criză, dar este nevoie de ceva mai mult timp ca Produl Intern Brut să crească”. Potrivit prognozelor FMI în anul 2010 PIB-ul real va înregistra o creştere de 2,5%, majorându-se apoi treptat până la 5% către anul 2012.



30.01.10
Consiliul Director executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat ieri programul de finanţare al R. Moldova, care are o valoare totală de 574,4 milioane dolari SUA. Potrivit FMI, valoarea combinată a asistenţei financiare va fi echivalentă cu 369,6 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) (circa 574,4 milioane de dolari S.U.A.), având ca scop susţinerea programului economic al ţării în vederea restabilirii durabilităţii fiscale şi externe, menţinerii stabilităţii financiare, reducerii sărăciei şi creşterii economice.
În urma deciziei FMI, autorităţile ţării noastre obţin acces imediat la cca 93 milioane dolari SUA, iar tranşele următoare vor fi debursate în urma revizuirilor semi-anuale.
Noul program urmează programul pe trei ani finanţat prin Mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF), aprobat de Consiliul de Directori Executivi în luna mai a anului 2006, care a expirat în luna mai a anului 2009.