Fosta conducere a Companiei Teleradio Moldova se angaja să facă o reparaţie capitală de 61 de milioane de lei, în decurs de doi ani, fără a avea mijloacele necesare în buget, fără documentaţie de proiect expertizată şi un deviz de cheltuieli aşa cum cere legislaţia. Totodată fostul preşedinte al companiei, Valentin Todercan, majora la începutul anului numărul de angajaţi peste limita aprobată de Consiliul de Observatori, ca în lunile următoare să intervină cu modificări în statele de personal. Timp de doi ani, numărul de locuri vacante la Compania Teleradio Moldova pentru care erau alocaţi bani din bugetul de stat a crescut până la 131 de unităţi. În urma acestor acţiuni, fondul salarial al instituţiei a fost majorat în 2008 cu 353 mii de lei, în 2009 – cu 3 milioane 297 mii lei, bani utilizaţi ulterior pentru plăţi suplimentare, premii sau ajutoare băneşti angajaţilor televiziunii care manifestau loialitate faţă de fostul partid de guvernământ.
În lipsa unui Regulament privind premierea, conducerea companiei a oferit doar în 2008 premii în valoare de 1.257 mii lei, iar în 2009 – 327 mii lei. Neregulile au fost depistate de Comisia de audit a Curţii de Conturi care a efectuat controlul la solicitarea Partidului Liberal. Raportul de audit a fost prezentat la 6 mai, curent, în cadrul şedinţei Curţii de Conturi.
În 2008, Compania Teleradio Moldova a încheiat un contract pentru demararea lucrărilor de reparaţie capitală a Centrului tehnic, cu Întreprinderea de stat “Urbanproiect”, privind achiziţia lucrărilor de proiectare în valoare de 3 milioane 154 mii de lei. Cu toate că mai existau şi alţi operatori licenţiaţi în domeniu, preşedintele Companiei, Valentin Todercan, a atribuit contractul de achiziţie publică, contrar legislaţiei în vigoare, unui singur participant la licitaţie. Achiziţia lucrărilor de proiectare a fost efectuată fără a fi stabilită sursa necesară de finanţare. Proiectul nu a fost expertizat nici până în prezent de către Serviciul de stat pentru verificarea şi expertizarea proiectelor şi contrucţiilor.
A demarat licitaţia fără a avea bani pentru reparaţii
La 2 februarie 2009, a avut loc o licitaţie, în lipsa documentaţiei de proiect, la care au participat trei agenţi economici. Conducerea Companiei Teleradio Moldova a încheiat un contract cu firma care a oferit cel mai mic preţ: “Exfactor Grup” SRL. Aceasta se angaja să execute în decurs de doi ani lucrări de reparaţii capitale ale Centrului tehnic al televiziunii, la un preţ mai mic în raport cu ceilalţi doi participanţi la concurs. Conform contractului, în 2009, urmau să fie alocaţi 7 milioane 394 mii lei, iar în 2010–2011 – 54 milioane 330 mii lei.
Conform informaţiilor de la Camera înregistrării de stat, “Exfactor Grup” SRL este o firmă de producţie şi comerţ înregistrată la 30 ianuarie 2001. Administrator şi unic asociat al acesteia este Vladimir Tonu. La numărul de telefon de pe adresa bd. Cuza Vodă 11, apartamentul 66, unde este înregistrată această firmă, ne-a răspuns o doamnă, care a declarat că aceasta este adresa juridică a firmei în cauză. În încercarea de a afla cum putem lua legătura cu directorul SRL-ului, doamna a refuzat să ne ofere date de contact, afirmând că dânsa ar putea transmite orice informaţie pentru domnul Tonu. La un alt telefon, de pe o altă adresă la care figurează această firmă, ni s-a spus în repetate rânduri că acesta nu este la birou. Ion Guzun, directorul “Gulevitr” SRL, o altă firmă care a participat la licitaţie, a declarat pentru JURNAL că, deşi lipsea documentaţia de proiect, fostul preşedinte al companiei le-a prezentat un document guvernamental care le-ar permite acest lucru, le-a organizat o excursie la Centrul tehnic al companiei şi le-a solicitat să întocmească ei înşişi devizele de cheltuieli pentru lucrările care se impuneau.
La insistenţa lui Voronin şi cu permisiunea lui Stepaniuc
Vladimir Todercan a declarat în cadrul şedinţei Curţii de Conturi că au existat mai multe documente care îi permiteau să demareze lucrări de reparaţie în lipsa proiectului (!). “Aveam o scrisoare de la Ministerul Construcţiilor, un proces-verbal semnat de fosta conducere, sunt multe documente în legătură cu aceste lucrări”, a declarat Todercan. Potrivit lui Sergiu Guja, membru al Curţii de Conturi, documentul la care face trimitere fostul preşedinte al Companiei nu este decât o scrisoare semnată de ex-ministrul Construcţiilor, Vladimir Baldovici, prin care i se permite demararea în paralel a lucrărilor de proiectare şi reconstrucţie, acţiuni care contravin legislaţiei.
“După licitaţie, reprezentanţii de la Ministerul Finanţelor au ridicat mai multe întrebări că documentaţia de proiect nu este finalizată, expertizată, nu este clar devizul definitiv de cheltuieli. Atunci conducerea Companiei s-a adresat la Comisia guvernamentală condusă de Victor Stepaniuc. Aceasta a avizat pozitiv începerea lucrărilor şi în acest fel s-a iniţiat reparaţia capitală, care s-a terminat în 2009 şi nu are continuitate în 2010 din cauza că nu sunt mijloace financiare”, a mai spus Sergiu Guja.
Consiliul de Observatori era informat despre mersul lucrărilor încă în 2008
În raportul de audit se mai spune că deşi documentaţia de proiect nu era elaborată, mijloace necesare pentru reparaţii nu erau alocate, iar licitaţia privind lucrările de reparaţie a fost desfăşurată abia în 2009, în 2008 în cadrul a două şedinţe a Consiliului de Observatori a fost audiată informaţia raportorilor cu privire la mersul lucrărilor de reconstrucţie, fapt care denotă începerea executării lucrărilor cu mult înaintea demarării procedurii de achiziţie publică. Valentin Todercan a respins aceste acuzaţii declarând că nu sunt decât două procese-verbale ale CO despre care însă dânsul nu cunoaşte nimic.
Este de remarcat că anul trecut, pentru reparaţia Centrului Tehnic al Companiei au fost valorificaţi în jur de 5 milioane de lei. Azi angajaţii de aici se plâng de condiţiile proaste de muncă, fiind deranjaţi nu în ultimul rând de gradul sporit de umiditate, rezultat în urma schimbării geamurilor. Valentin Todercan a lăsat să se subînţeleagă că e din cauza că reparaţiile n-au fost finalizate. Corina Fusu, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, mass-media, a remarcat că managementul Companiei Teleradio Moldova a fost unul defectuos şi iresponsabil faţă de banul public. “Eu am înţeles că grija principală a conducerii Companiei a fost creşterea propriilor salarii, nu condiţiile bune de muncă şi creşterea salariilor angajaţilor săi. Cameramanul care umblă cu camera în spate toată ziua primeşte 2.000 de lei, pe când salariile fostei conduceri erau de peste 16 mii de lei. Cred că actuala conducere va fi mai responsabilă faţă de banul public”, a conchis ea.
Svetlana Corobceanu