joi, 20 mai 2010

Schimbare de poziție! Comisia de la Veneția și Consiliul Europei sunt gata să accepte modificarea art. 78 din Constituție prin referendum

 20.05.10
Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au interpretat articolele din Constituţia Republicii Moldova în baza unei traduceri a documentului în limba engleză şi franceză, care ar fi fost „trunchiate”. Această declaraţie a fost făcută de şeful delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Ana Guţu.
Potrivit Anei Guţu, coraportorul pentru Republica Moldova, Josette Durrieu, a invocat faptul că la dispoziţia membrilor Comisiei de la Veneţia au fost puse versiunile trunchiate în engleză şi franceză ale Constituţiei Republicii Moldova”, susţine Ana Guţu.
Josette Durrieu urmează să vorbească imediat cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, pe marginea acestui caz scandalos, de manipulare evidentă, deoarece interpretarea articolelor din Constituţia Republicii Moldova a fost făcută anume în baza versiunilor trunchiate ale acesteia. „Urmează să se afle cine a fost la originea acestui act fără precedent şi care a fost scopul unui atare incident cu urmări grave pentru credibilitatea instituţiilor europene”, a menţionat şeful delegaţiei moldoveneşti la APCE.
 
20.05.10
Art. 78 din Constituție ar putea fi modificat prin referendum. Cel puțin așa a declarat Marian Lupu, președinte PDM, pentru UNIMEDIA, cu referință la oficialii de la Comisia de la Veneția și șeful cabinetului Secretarului general al Consiliului Europei.
"După discuția de ieri, 19 mai, cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, Comisia de la Veneția și Consiliul Europei sunt dispuse să accepte modificarea art. 78 din Constituția R. Moldova. Explicația schimbării poziției constă în faptul că, în timp ce reprezentanții AIE au fost deschiși să modifice art. 78 din Constituție în Parlament, Voronin a insistat că unica soluția este ca să fie votată propria inițiativă legislativă, refuzând inclusiv viziunea Comisiei de la Veneția. Astfel, oficialii europeni au înțeles cine blochează dialogul și identificarea unui compromis", a precizat Lupu pentru UNIMEDIA.
Președintele PDM a mai declarat că, "în acest caz, referendumul de modificare a art. 78 din Constituție ar putea fi organizat în vara sau toamna acestui an. În acest moment, AIE încă nu a adoptat o decizie în acest sens. Vom putea oferi detalii mai târziu.