miercuri, 19 mai 2010

Pensiile demnitarilor vor fi reduse cu 30%


Deputaţii, membrii cabinetului de miniștri, președintele, vor fi supuşi condiţiilor unice privind sistemul de pensionare, s-a hotărât astăzi, 19 mai 2010, în cadrul şedinţei Guvernului. Astfel, deputaţii nu vor mai primi pensii în mărime de 75% din salariu, dar se va reduce la 42%, aşa cum se aplică pentru majoritatea profesiilor prin exercitarea cărora se participă la bugetul asigurărilor sociale de stat, a declarat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Condiţiile unice privind sistemul de pensionare se referă nu doar la modul de calcul al pensiilor, dar şi la vârsta de pensionare.
„Aceste condiţii nu vor fi aplicate demnitarilor care sunt deja la pensie, dar celor care urmează să atingă vârsta de pensionare”, a menţionat ministrul Buliga.
UNIMEDIA aminteşte că acest proiect a fost iniţiat de Partidul Democrat din Moldova.
Potrivit liderului PDM Marian Lupu, salariul mediu real pe economie este de două ori mai mic decât un salariu de deputat. Şi procentul de calculare a pensiilor pentru deputaţi depăşeşte aproape de două ori nivelul aplicat pentru alţi salariaţi din Republica Moldova.
„Eu cred că aceste acţiuni vor trebui aplicate nu doar asupra corpului de deputaţi, dar şi pentru membrii Guvernului, ca să venim cu nişte acumulări financiare”, a mai spus Lupu, specificând că aceste modificări ar duce la acumulări esenţiale de bani, care ar putea fi folosiţi de noul Guvern pentru programe sociale, finanţări de programe investiţionale, necesare pentru depăşirea crizei economice.