marți, 3 august 2010

Verdict CC: „Voronin NU are dreptul să candideze la președinție”


Vladimir Voronin nu va putea candida la alegerile prezidențiale din toamnă la funcția de președinte al Republicii Moldova. Curtea Constituțională a pus astăzi punct tuturor discuțiilor la acest subiect, răspunzând la sesizarea Parlamentului și declarând clar că nicio persoană nu poate deține mai mult de două mandate consecutive de președinte, lucru care nu poate fi interpretat în niciun fel.
Un subiect controversat de discuții în acest sens l-a constituit până acum interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, care, potrivit unora, reprezintă o întrerupere a mandatelor prezidențiale. Totuși Curtea a constatat că interimatul funcției de președinte nu constituie o întrerupere a mandatelor.
„O persoană care a exercitat consecutiv două mandate prezidențiale nu poate candida pentru al treilea imediat după exercitarea interimatului funcției de către o altă persoană. Această prevedere nu se schimbă nici în cazul în care se va schimba modul de alegere a președintelui”, a declarat reprezentantul Președinției, Marina Secăreanu. O declarație similară a fost făcută și de către reprezentantul Parlamentului, Ion Creangă. „În opinia Guvernului, o persoană nu poate deține mai mult de două mandate consecutiv și nu poate pretinde la al treilea mandat după asigurarea interimatului de către o altă persoană. Sperăm că aceasta va fi și interpretarea oficială a Curții Constituționale”, a declarat, la rândul său, viceministrul Justiției, Gheorghe Susarenco.