vineri, 4 iunie 2010

PCRM atacă Consiliul Europei, critică alegătorii, se dezice de proteste și se pronunță pentru alegerea directă a șefului statului


Ne dezicem de acțiunile de protest de săptămâna viitoare și suntem gata să votăm în Parlament modificarea art. 78 ca președintele țării să poată fi ales direct de către populație, a declarat Vladimir Voronin, președintele PCRM, azi, 4 iunie.
"PCRM propune să nu fie cheltuit timp și mijloace financiare. PCRM este gata să susțină inițiativa de alegere directă a șefului statului și să modifice art. 78 din Constituție direct în Parlament. Vom lua decizia doar după ce vom primi garanții că Parlamentul va fi dizolvat. Ne anulăm și propriile acțiuni de protest și așteptăm reacția AIE", a mai adăugat Voronin.
Voronin a criticat dur și Consiliul Europei: "Și-a schimbat deschis propria decizie. Nu e rolul partidului nostru de a identifica cauzele unor astfel de "virajuri". Consiliul Europei ne-a scutit partidul nostru de unele responsabilități. Dacă Consiliul Europei nu se conduce de standardele sale, PCRM va acorda o susținere politică activă pentru alegerea directă a șefului statului".
Voronin a criticat și societatea pentru că își dorește alegerea directă a președintelui: "Majoritatea societății se pronunță atât pentru alegrea directă a președintelui, cât și pentru restabilirea pedepsei capitale. Pentru noi, păstrarea republicii parlamentare și alegerea președintelui de către Parlament a fost nu doar un instrument al stabilității, dar și ca o valoare democratică."