marți, 15 iunie 2010

VERDE pentru regimul liberalizat de vize: “Este incredibil cat de mult a reusit Moldova in cateva luni”


Dialogul privind liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana a fost, astazi, lansat oficial la Luxemburg, in cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE.
“Este o zi foarte buna pentru Moldova, caci azi am decis sa lansam dialogul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, iar in partea a doua a zilei la Bruxelles va avea loc si prima runda din cadrul acestui dialog. Cred ca este momentul oportun pentru a inmana premierului Republicii Moldova termenii de referinta in acest sens, care vor fi un ghid de directionare a Moldovei pe calea obtinerii regimului liberalizat de vize”, a declarat, in conferinta de presa care a urmat, comisarul pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate, Stefan Fule.
Oficialul european a mentionat ca, de la precedenta sedinta a Consiliului din decembrie 2009, Moldova a reusit sa implementeze cu succes angajamentele asumate: a lansat negocierile pe marginea Acordului de Asociere, a lansat, in martie, negocierile privind drepturile omului. Comisarul a spus ca aceasta dovedeste atasamentul Guvernului de la Chisinau fata de ideea integrarii europene.
“Este aproape incredibil cat de mult a reusit Moldova sa obtina doar in cateva luni”, a spus Fule.
Comisarul a precizat ca UE va sustine Republica Moldova pe calea reformelor demarate si a vorbit, in context, de ajutorul financiar in valoare de peste 500 milioane de Euro oferit de UE pentru tara noastra in perioada 2010-2013.
“Incurajam partenerii nostri din Republica Moldova sa dubleze eforturile si sa implementeze reformele necesare. Moldova nu este singura in fata provocarilor”, a spus Fule.
Secretarul de Stat al Ministerul de Externe al Spaniei, Diego Lopez Garridio, a spus ca Uniunea Europeana sustine atasamentul Guvernului de la Chisinau fata de valorile europene si urmareste atent evolutiile privind depasirea crizei constitutionale.
Premierul Vlad Filat a mentionat ca reuniunea de astazi a Consiliului de Cooperare RM-UE a reprezentat un nou prilej pentru a ne convinge ca relatiile Republicii Moldova cu UE inregistreaza in continuare o dinamica pozitiva. Premierul a multumit UE pentru deschiderea fata de Republica Moldova.
La final, Vlad Filat a precizat ca Moldova deja face parte din Europa unita la nivel de valori si mentalitate.
“Moldova este un stat european cu cetateni europeni. Iar liberalizarea regimului de vize ne va permite sa eliminam acele bariere artificiale in calea unitatii cetatenilor europeni, pentru ca revenirea noastra in familia europeana este un proces firesc si ireversibil”, a spus seful Guvernului de la Chisinau.