vineri, 18 iunie 2010

Problema pretului la medicamente


18.06.10
Angrosistii au anuntat ca au ieftinit produsele farmeceutice. Preturile au scazut in medie de la 4% pana la 8%.
Informatia a fost confirmata pentru StireaZilei.md de catre ministrul Sanatatii, Vladimir Hotineanu, care spune ca a primit lista medicamentelor care s-au ieftinit si este vorba de marea lor majoritate.
"Este rezultatul discutiilor de la Guvern si a analizei situatiei reale", a spus Hotineanu.


31.05.10
Membrii cabinetului de ministri au aprobat astazi un sir de modificari in unele hotarari ale Guvernului, reglementari in urma carora produsele framceutice se vor ieftini, asigura premierul Vlad Filat.
Scaderea pretului se va produce dupa ce de pe medicamente vor fi scoase fasiile latente, care acum ingrasa cheltuiala pentru fiecare produs cumparat, cu cel putin 15 bani. In plus, vor aparea noi reguli de import si in ceea ce priveste adaosul comercial.
“Cu cat se vor ieftini, e greu de spus acum. Insa, este clar ca urmeaza sa avem costuri reale, si nu artificiale care au fost pana in przent. Efectul de lunga durata va fi simtit in cel mult o luna de zile”, a spus primul ministru.
“Din momentul in care vor fi publicate aceste modificari in Monitorul Oficial, o parte din efecte vor fi imediate, altele vizeaza o alta perioada, adica atunci cand ctualele stocuri vor fi epuizate si in Moldova vor ajunge noile medicamente", a explicat seful Executivului.

25.05.2010



„Cum poate să fie adaosul comercial la medicamente de 40 la sută? Din ce bani un pensionar să mai cumpere medicamente? Dacă spuneţi că în 2009 au fost importate medicamente în valoare de 2,14 miliarde de lei, atunci trebuiau să ajungă la bugetul de stat 189 de milioane de lei. Din aceşti bani, doar trei milioane au ajuns în buget. Unde-s restul banilor? Să nu creadă cineva că o să facem amnistiere fiscală şi o să scape de aceste datorii”, s-a adresat premierul către reprezentanţii Inspectoratului Fiscal şi фш Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC).
La rândul său, directorul CCCEC, Viorel Chetraru, a menţionat că 20 la sută din medicamentele de pe piaţa din Republicii Moldova sunt introduse ilegal în ţară. „Vă daţi seama cât este de profitabil acest business. Pe de o parte, fac bani de pe urma preţurilor foarte mari, iar 20% din medicamente sunt aduse ilegal în ţară, fără să se plătească taxe. Toţi cunoaştem despre cine e vorba, dar noi creăm grupuri de lucru şi nu mai ştiu ce”, a fost replica lui Filat.
În final, premierul a cerut să fie elaborat, în regim de urgenţă, un regulament în ceea ce priveşte crearea preţului la medicamente şi modificări vis-a-vis de adaosul comercial de 40 la sută.