luni, 17 mai 2010

Medvedev și Ianucovici: Moldova și regiunea Transnistreană să fie o singură țară, cu armată și zonă economică unică


Moldova și regiunea Transnistreană să fie o singură țară, cu armată și zonă economică unică - asta se prevede în declarația comună a președinților Federației Ruse și Ucrainei, Dmitri Medvedev și, respectiv, Victor Ianucovici.
În textul declarației se menționează că Rusia și Ucraina optează că soluția problemei transnistrene să fie identificată doar prin mijloace politice pașnice, dar în baza unui dialog egal dintre autoritățile de la Chișinău și Tiraspol cu scopul determinării unui statut special pentru regiunea Transnistreană în cadrul suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, neutralității Constituționale și formării unei zone economice și a apărării unice, scrie gazeta.ru.
Moscova şi Kievul vor continua să depună eforturi pentru restabilirea înţelegerii reciproce între Moldova şi Transnistria şi "fac apel către ambele părţi de a se abţine de la acţiuni unilaterale", se spune în declaraţia semnată de Dmitrii Medvedev şi Victor Ianukovici, citată de Ria Novosti.
"Rusia şi Ucraina accentuează rolul important şi stabilizator în actuala operaţiune pacificatoare din regiune şi pledează pentru o colaborare constructivă a tuturor elementelor ei componente", se mai menționează în document.

Medvedev şi Ianukovici au menţionat că, în declaraţia de la Moscova din 18 martie 2009, părţile s-au pronunţat pentru transformarea operaţiunii actuale în una pacificatoare, sub egida OSCE, în contextul reglementării conflictului transnistrean şi confirmă disponibilitatea de a participa în acest proces.
Moscova şi Kievul intenţionează "împreună cu partenerii internaţionali să contribuie la crearea unor condiţii corespunzătoare pentru reînceperea activităţii Şedinţelor permanente ce vizează procesul negocierilor referitor la reglementarea conflictului transnistrean, cu participarea reprezentanţilor politici din Moldova, Transnistria, mediatori din Ucraina, OSCE, Federaţia Rusă şi observatori ai UE şi SUA".
Medvedev şi Ianukovici sunt convinşi că parteneriatul în cadrul procesului de negocieri în formatul 5+2 e capabil să "grăbească obţinerea unei reglementări politice stabile la Nistru".