miercuri, 2 iunie 2010

Moldovenii de peste hotare vor putea obţine acte de identitate la misiunile diplomatice din ţările în care muncesc

2.06.10
De astăzi, cetăţenii moldoveni de peste hotare vor putea primi paşapoarte direct de la Ambasadele şi Consulatele Republicii Moldova

„Instrucţiunea” prevede că cetăţenii care se află în străinătate provizoriu, vor putea depune cerere de perfectare a documentelor prin intermediul misiunilor diplomatice şi consulare, în cazul în care a expirat termenul de valabilitate a paşaportului, furtului sau pierderii acestuia în străinătate. De asemenea pot realiza documentarea cu cel de-al doilea paşaport valabil, documentarea minorilor, născuţi peste hotare. 

Potrivit procedurii stabilite în „Instrucţiune”, solicitantul paşaportului va fi identificat prin actul de identitate, va depune o cerere tip la oficiul consular, la care va anexa poze în conformitate cu cerinţele stabilite pentru a fi transmise ÎS CRIS „Registru” pentru personalizare.

12.03.2010
Moldovenii de peste hotare vor putea obţine acte de identitate la misiunile diplomatice din ţările în care muncesc, transmite o știre PublikaTV. Termenul de eliberare a actelor va fi de 30 de zile, însă, în loc de 250 de lei, cât costă un paşaport, solicitanţii din străinătate vor trebui să achite în plus taxe consulare. Ministrul Dezvoltării Informaţionale, Alexandru Oleinic, a declarat pentru Publika TV că ministerul are elaborat un proiect de hotărâre în această privinţă.

"În caz de pierdere, furt sau expirare a termenului de valabilitate al paşaportului, concetăţenii noştri vor trebui să se adreseze la misiunea diplomatică sau la consulatul din ţara în care se află. Dacă în acea ţară nu există o reprezentanţă diplomatică, se va adresa la consulatul din ţara cea mai apropiată. Fiecare solicitant va trebui să aibă un act de identitate şi o fotografie care corespunde standardelor întreprinderii "Registru"", a precizat Alexandru Oleinic.
Ministrul Dezvoltării Informaţionale a precizat că misiunile diplomatice nu se vor ocupa nemijlocit de perfectarea paşapoartelor. Competenţele lor se vor limita doar la recepţionarea cererilor şi documentelor. Ulterior, dosarele vor fi expediate în Chişinău, la întreprinderea "Registru". După perfectare, paşapoartele vor fi transmise înapoi ambasadelor şi consulatelor. Pe lângă costul paşapoartelor, solicitanţii vor trebui să achite şi taxele consulare.
"Deocamdată, nu vă putem spune cât vor costa serviciile consulare. Pregătirile pentru recepţionarea cererilor vor dura câteva săptămâni, abia după asta vom putea vorbi despre toate celelalte detalii", a precizat pentru aceeași sursă Vladimir Ghilețchi, reprezentant MAIE.
Hotărârea despre simplificarea procedurii de eliberare a actelor de identitate cetăţenilor aflaţi peste hotare este acum în fază de proiect. Dacă va fi aprobată de Guvern, ea va intra în vigoare, în aproximativ 10 zile, după publicarea în "Monitorul Oficial". În prezent, moldovenii de peste hotare îşi pot perfecta paşapoarte doar dacă revin în ţară sau pe bază de procură. În acest caz paşaportul va costa peste 2000 lei şi va fi eliberat doar în regim de urgenţă - în 1 - 3 zile. Anual concetăţenii noştri, aflaţi peste hotare, perfectează până la 50 de mii de paşapoarte.