marți, 1 iunie 2010

Mosia familiei Voronin se vede din cosmos

Mosia familiei Voronin se afla in cea mai scumpa zona a capitalei, in preajma lacului Valea Morilor, si se intinde pe 4 hectare de pamant, primite gratuit sau cumparate la un pret de nimic de la autoritatile locale. Cel putin asa sustine primarul capitalei, care afirma ca pe 1,3 hectare se contruieste un “palat” pentru Oleg sau Vladimir Voronin.
“Mosia familiei Voronin se vede din cosmos, in special casa pe care o construieste pe un hectar”, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, Dorin Chirtoaca, prezentand imagini de pe satelit cu zona respectiva.
Edilul spune ca initial o firma a lui Oleg Voronin a primit, in 1999, un teren de 66 de ari cu titlu gratuit. In 2000, o alta companie a omului de afaceri a primit in arenda 90 de ari, la pretul de 33 de mii de lei pe luna, iar in 2004 – inca 34 de ari.
In 2006, in urma licitatiei, compania Moldconstruct Market a cumparat un teren de 2,4 hectare de pe strada Ciocarliei cu 4,5 milioane de lei, pret de 10 ori mai mic decat cel de piata. Aceasta tranzactie este investigata in prezent de Centrul Anticoruptie.
Conform planului prezentat la licitatie, aici urmau sa fie construite 20 de blocuri locative, o biserica, un magazin si un loc de joaca pentru copii. In realitate au fost contruite doar 2 blocuri si 6 case.
Primarul a anuntat ca a demarat o ancheta interna pentru a stabili de ce nu a fost respectat planul si cine a aprobat un nou proiect.

Potrivit lui Chirtoaca, cele 4 terenuri au fost unite, iar in acest perimetru au fost contruite case de lux pentru ex-presedintele Voronin, fiul sau Oleg si nepotul Alexei, fiica Valentina Rusu. Toate loturile ar fi fost cumparate de 5 SRL-uri, care au acelasi sediu pe strada M. Kogalniceanu, colt cu V. Alecsandri, imobil ce-i apartine lui Oleg Voronin, conform Oficiului Cadastral.
Primarul a mai spus ca directiile Arehitectura si Transport i-au confirmat ca bariera care restrictioneaza accesul transportului in acel cartier a fost instalata neatorizat si a cerut Politiei Rutiere sa o scoata si sa-i sanctioneze pe proprietari.
Potrivit Codului Contraventional, crearea obstacolelor circulatiei rutiere se pedepseste cu o amenda de 200-300 de lei.
Oleg si Vladimir Voronin nu au comentat deocamdata acuzatiile. Consilierul municipal comunist, Valerii Pavlov, a calificat insa declaratiile primarului drept “aberatii”.