vineri, 28 mai 2010

Toate plecarile postelectorale din PCRM

28 mai 2010
„O conducere autoritară duce la momente neplăcute și mai ales când există viziuni care nu sunt auzite și respectate”. Acesta este motivul invocat de cei 20 de ex-comuniști care pe parcursul săptămânii trecute, dar și curente, au părăsit organizația teritorială a PCRM din Ungheni și au aderat, la 26 mai 2010 la Partidul Politic „Moldova Unită” (PMU). Conducerea PCRM nu a fost găsită pentru a comenta situația.
Fostul președinte al fracțiunii PCRM din Consiliul raional Ungheni, Ion Filimon, a declarat pentru UNIMEDIA că în cadrul Organizației Teritoriale PCRM, se manifesta un comportament nu chiar clar, opiniile membrilor erau ignorate.

17 martie 2010
Svetlana Popa şi-a anunţat, astăzi, demisia din conducerea PCRM "Eu nu mai suport jocurile de culise conduse de Mark Tkaciuk, care este principalul vinovat pentru declinul partidului, de aceea am decis să-mi dau demisia din funcţia de membru al executivului politic al Partidului Comuniştilor".
Svetlana Popa s-a arătat nemulţimită că nici până astăzi în partid nu au avut loc discuţii asupra motivelor pierderii alegerilor, nu a fost elaborat şi discutat un plan complex şi eficient de redresare a situaţiei. "Totul a rămas la discreţia „marelui strateg” Marc Tcaciuc, care, după mine, se face principalul vinovat pentru declinul partidului", a precizat sursa.
Svetlana Popa rămâne şi în continuare deputat al fracţiunii PCRM. 

17 martie 2010
Partidul Comuniștilor are cu un membru mai puțin. Acesta este Iacob Timciuc, care a părăsit astăzi primul ședința plenară a PCRM, declarând pe un ton enervat că părăsește rândurile partidului, pentru că acesta „a luat o cale antinațională și a ignorat opinia largă a partidului”.
În replică lui Timciuc, comunistul Iurie Muntean a ținut să menționeze că în PCRM predomină democrația și fiecare are dreptul la expunerea propriei opinii. „În general, în ultimele luni, Timciuc a avut o opinie separată de cea a partidului, e alegerea lui”, a spus Muntean.

07 februarie 2010
Barca fracțiunii parlamentare a PCRM se ușurează din nou. Svetlana Rusu, deputat în Parlamentul R. Moldova pe lista Partidului Comuniștilor, a părăsit fracțiunea sâmbătă, atunci când aceasta a anunțat și despre aderarea la Partidul Moldova Unită, condus deja de Vladimir Țurcan.



26 ianuarie 2010
Circa 100 reprezentati ai aripei tinere a PCRM şi-au anunţat, astăzi, 26 ianuarie, ieşirea din rândurile comuniştilor şi aderarea la Partidul "Moldova Unită". Aceştia spun că în PCRM s-a produs scindarea şi că numărul celor care vor să plece din acest partid este mult mai mare, însă acestora le e frică de reacţia comuniştilor.
Eugen Nichiforciuc, fost membru al comitetul central al PCRM, reprezentant al grupului de tineri activişti, a specificat că în cadrul PCRM este o criză politică internă şi că în partid într-adevăr s-a produs scindarea şi nu o plecare haotică.

25 ianuarie 2010
 Un grup de 10 consilieri raionali comunişti în consiliul raional Drochia au anunţat că pleacă din fracţiunea comunistă, pe motiv că Marian Lupu nu a fost ales şef al statului, aşa cum a promis conducerea PCRM.  

20 ianuarie 2010
Circa 50 de persoane, membri ai PCRM din sectorul Buiucani ai capitalei, au plecat din rândurile Partidului Comuniştilor. Anunţul a fost făcut azi, 20 ianuarie, de către un grup de 4 persoane, foşti membri ai PCRM şi care deja au şi aderat la Moldova Unită.


 25 decembrie 2009
Organizația primară din sectorul Botanicaa mun. Chsinău a părăsit vineri Partidul Comunistilor, transmit stirile ProTV Chisinău. Potrivit sursei, motivul invocat de grup este refuzul conducerii PCRM de a vota seful statului. În anuntul făcut vineri, 25 decembrie 2009, se precizează că 23 din cei 26 de membri au depus cererea de plecare din partidul condus de Vladimir Voronin.

 22 decembrie 2009
doi consilieri comunişti, Ştefan Crudu şi Vadim Cojuşneanu, au părăsit astăzi rândurile fracţiunii comuniste din Consiliul Municipal Chişinău (CMC), au declarat că pleacă şi din PCRM.
În context, Ştefan Crudu a menţionat că mai mulţi consilieri comunişti vor părăsi fracţiunea PCRM în viitorul apropiat.
Ştefan Crudu şi Vadim Cojuşneanu sunt primii care au părăsit fracţiunea comunistă a CMC, formată din 16 consilieri.


17 decembrie 2009
Un grup de 20 de comunişti din raionul Cahul, în frunte cu consilierul raional Dumitru Batâr, a părăsit Partidul Comuniştilor, la sfârşitul săptămânii trecute. Batâr spune că decizia a fost luată din motive personale şi că în viitorul apropiat nu intenţionează să adere la niciun partid.
“Voi deveni consilier independent. Am plecat de la comunişti din motive personale, pe care nu le pot face publice”. 

10 decembrie 2009
Mai mulţi lideri comuniști din Nisporeni au anunțat că părăsesc formațiunea şi aderă la Partidul Democrat. PCRM spune că nu ştie nimic despre plecarea acestora.
Este vorba despre 16 lideri de organizaţii primare ale PCRM din Nisporeni care au declarat că părăsesc formaţiunea pentru că nu sunt de acord cu deciziile luate conducerea partidui, în special cea de a nu-l vota pe Marian Lupu în funcţia de preşedinte.
Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal TV de preşedintele de onoare al Pd, Dumitru Diacov. În schimb, deputatul comunist, Iurie Muntean spune că nu ştie nimic de intenţia colegilor săi de a părăsi partidul.