joi, 3 iunie 2010

Curtea Constituțională: Persoanele cu dublă cetățenie pot ocupa funcții publice.

03.06.2010
„Persoanele care au fost transferate la un alt loc de muncă sau eliberate din funcţie din motivul deţinerii multiplei cetăţenii sunt în drept să fie reîncadrate la locul de muncă precedent sau la un loc de muncă similar.” Declarația îi aparține Curții Constituționale, oferită ca răspuns la sesizarea ministrului Justiției Alexandru Tănase, după ce acum un an înalta curte a avut o poziție total diferită.
Curtea Constituţională declară că nu sunt temeiuri legale pentru ca să-și revizuiască hotărârea sa anterioară prin care a declarat că sunt legale restricţiile impuse persoanelor cu dublă cetățenie la ocuparea funcţiilor publice, argumentând că restricțiile respective au fost abrogate deja.

23.12.2009
Persoanele cu dubla cetăţenie vor putea deţine funcţii publice. Acesta este rezultatul modificărilor legislative operate de către Parlamentul Republicii Moldova, votate în prima şi a doua lectură, azi, 23 decembrie.
“Decizia de azi vine să scoată toate interdicţiile, pe care le au cetăţenii moldoveni pentru a ocupa funcţii publice. Este ajusarea normei legale la normele Constituţionale şi internaţionale”, a argumentat premierul Filat propunerea legislativă.
Legislaţia anterioară interzicea persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină funcţia de deputat, dar le permite să candideze. Dacă devin deputaţi, persoanele respective urmau să decidă: sau refuză la mandat, sau iniţiază procedura de refuzare la cea de-a doua cetăţenie. Fosta guvernare şi-a motivate decizia prin faptul că funcţionarii publici, care deţin dubla cetăţenie “nu sunt patrioţi”.
În acest sens, Filat a declarat pentru presă că “nu posesia paşaportului determine gradul de patriotism”, iar interdicţiile anterioare “au fost abuzive şi au avut conotaţii politice”.
Amintim că interdicţiile de ocupare a funcţiilor publice de către persoanele cu dublă cetăţenie a fost intens criticată de fosta opoziţie, inclusiv şi de instituţiile internaţionale.