miercuri, 5 mai 2010

Blocuri electorale pentru viitoarele alegeri parlamentare


Guvernul a avizat pozitiv, astăzi, un proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului Electoral, fapt care va permite crearea blocurilor electorale pentru viitoarele alegeri parlamentare.
„Noi aprobăm acest proiect, urmează ca Parlamentul să ia o decizie în acest sens”, a spus premierul Vlad Filat.
Viceministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a specificat că printre cele mai remarcante modificări în Codul Electoral sunt: instituirea registrului alegătorului, concretizarea prevederilor legate de gradul de responsabilitate a concurenţilor electorali pentru încălcările comise în campania electorală şi posibilitatea de a deschide secţii de votare peste hotare, nu doar pe lângă misiunile diplomatice. De asemenea, dacă viceminiştrii vor fi implicaţi în campania electorală, atunci vor fi obligaţi să degreveze din funcţie.
Potrivit lui Efrim, aceste modificări au fost făcute pentru a evita unele situaţii de conflict, care au apărut în campaniile precedente şi sunt determinate de concluziile experţilor Comisiei de la Veneţia.
De menţionat că blocurile electorale au fost interzise în anul 2007, prin votul deputaţilor comunişti şi cei din Partidul Popular Creştin Democrat. Proiectul, care a fost propus de deputatul Veaceslav Untilă, urmează să fie dezbătut în Parlament.