vineri, 9 iulie 2010

Au fost deschise consulatele României la Bălţi şi Cahul

09.07.10
Mult-asteptatele consulate romane de la Balti si Cahul si-au deschis, astazi, usile in prezenta oficialilor moldoveni si romani.
La ceremonia de la Balti au participat ministrul de Externe, Iurie Leanca, si omologul sau roman, Teodor Baconschi.
Consulatul de la Cahul va avea competenta in raioanele Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Cimislia, Leova, Taraclia si in Gagauzia. Consulul general este Gentiana Serbu.
Consulatul de la Balti va avea drept circumscriptie consulara orasul Balti si raioanele Ribnita, Briceni, Riscani, Glodeni, Singerei, Donduseni,Soroca, Drochia, Telenesti, Edinet, Camenca, Falesti, Ocnita, Floresti, Rezina, soldanesti. Misiunea este condusa de Nicanor Dumitru Teculescu.

20.10.09
Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca, a anuntat astazi ca Guvernul va deschide un consulat la Iasi, in scurt timp, iar autoritatile de la Bucuresti vor deschide doua sectii consulare la Balti si Cahul.

Asupra acestei decizii s-a convenit in cadrul discutiei telefonice dintre premierul Vlad Filat si presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Consulatul de la Chisinau face fata cu greu numarului mare de cereri pentru vize in Romania, iar “cetatenii pierd timp si bani venind din toate localitatile tarii la Chisinau pentru vize”, a spus Iurie Leanca.
“Speram ca intr-un termen cat mai restrans partea romana va deschide aceste consulate”, a mai adaugat ministrul.
“Salutam faptul ca autoritatile Republicii Moldova si-au dat acceptul pentru deschiderea consulatelor Romaniei la Cahul si Balti. Aceasta decizie confirma angajamentul Romaniei si al Republicii Moldova de a actiona cu hotarare pentru a intreprinde masuri clare in interesul cetatenilor din cele doua state”, a declarat, la randul sau, ministrul interimar al Afacerilor Externe, Catalin Predoiu.
Autoritatile de la Bucuresti au cerut, in repetate randuri, deschiderea a doua sectii consulare la Balti si Cahul. Chisinaul a acceptat initial aceasta propunere, dupa care a anuntat ca “acestea nu mai sunt necesare”.