luni, 10 mai 2010

PAPUC - Dosar penal II

10.05.10
Procuratura Anticorupţie a remis astăzi, 10 mai, în judecată cauza penală în care fostul ministru al afacerilor interne Gheorghe Papuc este învinuit de abuz în serviciu soldat cu urmări grave comis de către persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit serviciului de presă al Procuraturii, respectiva cauză penală a fost declanşată de procurori în baza concluziilor rezultate din Raportului de audit al Curţii de Conturi care a vizat activitatea financiara şi de administrare a Ministerului Afacerilor Interne pe parcursul anilor 2002-2009. 


28.04.10
Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, a fost pus astăzi sub învinuire de Procuratura Anticorupţie în dosarul în care este acuzat pentru abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, comis de către persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Procurorii care anchetează cazul au aplicat măsura preventivă sub formă de obligare de nepărăsire a ţării.

20.04.2010 
În baza acestor fapte, Procuratura Anticorupţie l-a audiat şi l-a recunoscut astăzi în calitate de bănuit pe Gheorghe Papuc pentru abuz în serviciu, soldat cu urmări grave comis de către persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.



26.02.2010
"Fosta conducere a MAI, în perioada 2004-2008, la solicitarea fostului şef al Departamentului serviciilor operative dl Gh. Cosovan, sub pretextul necesităţilor de serviciu a subdiviziunii menţionate, a încheiat cu Î.S. „Constructorul” şase contracte de locaţiune a unor încăperi nelocuibile din str.Zelinschi 15, blocul 3, mun.Chişinău, cu suprafaţa 220 m.p.
Verificările efectuate au stabilit că, încăperile în cauză din 2001 pînă la 01.10.2009 au fost ocupate şi utilizate de Comitetul raional Botanica al PCRM, plata pentru locaţiune fiind achitată de către MAI, ca rezultat bugetului public fiindu-i cauzat un prejudiciu material în sumă de 502,7 mii lei".
Despre aceasta anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă, făcând referință la constatările Curții de Conturi în urma verificărilor privind legalitatea gestionării patrimoniului public de către Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit Procuraturii, la fel s-a întâmplat și în perioada 2005-2009 (9 luni), când fracţiunea parlamentară a PCRM, în special deputatul Iurie Eriomin, ilegal a utilizat automobilul de model RAF-2203 proprietatea Centrului Tehnic şi Transport al MAI. În acest caz cheltuielile de exploatare, întreţinere şi reparaţie a automobilului menţionat au costat bugetul statului peste 300 mii lei, toate cheltuielile fiind suportate de către MAI.
Pe faptele indicate, Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale în baza art.327 alin.(2) lit.c) Cod penal – abuzul de serviciu. Concomitent, la Curtea de Apel Economică a fost înaintată o cerere de chemare în judecată, privind încasarea din contul PCRM în contul MAI a prestaţiei efectuate în favoarea partidului în valoare de 829,9 mii lei.

13.01.10
Fosta conducere a Ministerului Afacerilor Interne, in frunte cu ex-ministrul Gheorghe Papuc, a admis delapidari de fonduri, in suma totala de peste 40 de milioane de lei. Anuntul a fost facut astazi de catre actualul ministru, Victor Catan, ce face trimitere la rezultatele unui control al Curtii de Conturi.
“Auditul petrecut de catre Curtea de Conturi a stabilit nereguli, incalcari ale legislatiei si sustrageri de fonduri de peste 40 de milioane de lei”, a declarat ministrul, intr-o conferinta de presa.
Catan sustine ca banii erau obtinuti prin vanzarea loturilor si obiectelor din gestiunea MAI la “preturi de nimic”. In plus, sume impunatoare de bani au fost sustrase pentru “intretinerea oficiilor unor formatiuni politice”.
“Ministerul de Interne a fost implicat nu doar in ingradirea drepturilor si libertatilor omului, dar a fost si sursa din care se estorcau bani, din bugetul tarii, folositi ulterior pentru diferite servicii Partidului Comunistilor”, a spus Catan.
Ministerul va expedia toate materialele procuraturii, care va decide tipul infractiunii si va initia urmarirea penala.
“Toate persoanele responsabile vor fi trase la raspundere. Este vorba despre fostul ministru si alte cadre de conducere care au comis aceste abuzuri”, a precizat Victor Catan.
Ex-ministrul de Interne, generalul Gheorghe Papuc, mai este cercetat penal in cadrul dosarului 7 aprilie. El este acuzat de neglijenta in serviciu, soldata cu urmari grave, si risca amenda de la 6000 la 16000 de lei sau inchisoare de la 3 la 7 ani.