marți, 27 iulie 2010

Comisar european: UE va dubla cota acordată vinurilor moldoveneşti


Cota acordată vinurilor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene va fi dublată, a anunţat astăzi Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, în cadrul unei întrevederi cu premierul Vlad Filat.
Comisarul european a mai spus că în luna septembrie va fi prezentat un raport privind Acordul de Comerţ Liber (ATP) cu Republica Moldova şi s-a arătat convins că dialogul în acest sens va fi unul dinamic şi productiv. Menţionăm că în 2012 regimul ATP expiră, iar autorităţile moldoveneşti trebuie să negocieze un nou acord.
Oficialul european a menţionat că determinarea politică a Guvernului RM de a promova agenda reformistă este foarte înaltă şi progrese bune au fost atinse în mai multe domenii. El a spus că UE va continua să susţină RM pe calea reformelor şi a democraţiei.
Republica Moldova beneficiază, începând cu 2008, de Preferinţe Comerciale Autonome Adiţionale oferite de Comunitatea Europeană. Conform regulamentului, 98 la suta din categoriile de marfuri incluse în clasificator pot fi exportate fără a li se impune taxe sau cu taxe reduse, fără stabilirea unei limite a cantităţii, iar pentru 13 grupuri de mărfuri sunt impuse anumite cote limită pentru exportul în regim preferenţial ăn ţările europene.