miercuri, 28 aprilie 2010

Moldova va prelua de la România 16500 standarde de calitate europene traduse

Moldova a primit aprobare să preia din România 16500 standardele de calitate europene traduse, a declarat vice-ministrul Economiei Octavian Calmâc astăzi, 28 aprilie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă.
Aceste standarde vor fi cumpărate cu un preţ simbolic de la români, iar cele netraduse în limba de stat vor fi translate în colaborare cu specialiştii din România. „Nu avem în ţară traducători specializaţi în anumite domenii, de aceea nu este exclus că vom angaja şi traducători din afară”, a menţionat vice-ministrul.

După cum susţine Serviciului Standardizare şi Metrologie al Republicii Moldova, deşi standardizarea este benevolă şi voluntară, ea oferă diverse avantaje. „Pentru mediul de afaceri standardele ajută la crearea unui limbaj comun pentru comerţ. Ele asigură compatibilitatea componentelor indiferent de locul unde sunt realizate acestea. Pentru consumatori standardele reduc costurile, prin reducerea timpului şi efortului dedicat căutărilor produsului sigur şi calitativ deoarece ei pot compara mai uşor şi în mod mai transparent diverse oferte, dacă produsele pe care le cumpără satisfac cerinţele unor standard.