sâmbătă, 5 iunie 2010

Declaratie. „Muruianu ne-a deposedat de apartamentul nostru, care a fost oferit lui Voronin și Morei.



A rămas fără apartament și fără bani printr-o hotărâre judecătorească, emisă de Ion Muruianu în 1999. Apartamentul pe care trebuie să-l primească, a fost transmis lui Vladimir Voronin și, ulterior, ministrului Justiției de atunci, Ion Morei. Este vorba de cazul lui Dumitru Sarov, care după semnarea unui contract cu firma de construcții „Transconstrucția” și achitarea banilor, s-a pomenit pe drumuri (vezi o copie a contractului). În schimb, Ion Muruianu a fost avansat în scurt timp de la simplu judecător în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.
Potrivit contractului, Sarov urma să primească cheile de la apartament îndată ce achita 30% din costul locuinței, care era de 199 355 mii lei. Însă, după ce acesta a achitat 101 mii lei (peste 50%), Ion Muruianu, fiind pe atunci un simplu judecător, a emis o hotărâre potrivit căreia apartamentul a fost transmis ministrului Justiției din 1999, Ion Morei.

Mai mult, după ce familia Sarov a achitat jumătate din suma apartamentului în 3 rate, 2 bonuri nu au fost acceptate, deoarece Ion Muruianu le-a considerat ca fiind false, motivând că transferurile nu au fost înregistrate la contabilitatea firmei de construcții (vezi mai jos o copie a bonurilor). Anterior, potrivit lui Sarov, Direcția Generală Urmările Penală din cadrul Procuraturii Generale a demonstrat că doamna contabilă de la „Transconstrucția”, Olga Cudina, trasmitea banii încasați în numerar șefului întreprinderii și acesta îi utiliza în lucrările de construcție.
Șeful „Transconstrucția” de atunci, Petru Sarâi a fost asasinat în 2003, iar contabila Olga Cudina a decedat în scut timp.
Potrivit Elenei Sarov, primarul capitalei de atunci, Serafim Urechean, a anulat decizia prin care apartamentul era oferit lui Morei, însă Oficiul de Executare Buiucani a precizat că posesorul apartamentului este firma „Transconstrucția”, iar bonul de repartizare era la ex-ministrul Justiției și, astfel, apartamentul nu putea fi vândul ca familiei Sarov să-i fie întorși banii.

Păgubașii au scris deja o plângere la CEDO pentru recuperarea banilor recunoscuți de instanța de judecată (12 mii dolari), iar cu celelalte două bonuri (2 mii dolari și 5 mii dolari), nerecunoscute de Muruianu, se vor adresa din nou în instanța de judecată și speră că măcar acum, când există o guvernare democratică, să li se facă dreptate. Aceștia mai cer să le fie restituite pagube materiale și morale. După un calcul făcut de ei, dacă suma, care a achitat-o familia Sarov pentru achiziționarea apartamentului, ar fi fost depusă în bancă, după procentul Băncii Naționale, familia Sarov ar fi primit până acum o dobândă de 50 mii dolari.