miercuri, 16 iunie 2010

Europenii acordă 30 milioane euro pentru modernizarea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare din Moldova


Proiectul de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare din Republica Moldova va fi susţinut financiar cu 30 milioane euro, dintre care 10 milioane vor fi acordate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), 10 milioane de la Banca Europeană de Investiţii şi 10 milioane vor fi acordate din partea Facilităţii de investiţii pentru vecinătate a Uniunii Europene. În vederea implementării acestui proiect, astăzi, 16 iunie 2010, a fost încheiat Acordul de împrumut între Republica Moldova şi BERD, semnat de ministrul Finanţelor moldovean Veaceslav Negruţa şi Thomas Maier, directorul executiv pentru Infrastructură din cadrul BERD.
Împrumutul BERD va fi oferit întreprinderilor Apă-Canal din şase localităţi angajate să implementeze reforme – Floreşti, Soroca, Hânceşti, Orhei, Leova şi Ceadâr-Lunga. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru modernizarea şi extinderea acestor sisteme către localităţile din împrejurimi, aproximativ 40 la număr. „Guvernul încheie acordul cu BERD, dar beneficiari vor fi nemijlocit localităţile”, a ţinut să asigure ministrul Finanţelor.
Acest proiect va introduce relaţii contractuale între companiile Apă-Canal şi autorităţile locale prin intermediul unor acorduri de prestare a serviciilor. „Aceasta va sprijini descentralizarea infrastructurii municipale în Republica Moldova, oferind întreprinderilor din localităţi mici şi mijlocii acces la surse de finanţare”, a menţionat în acest context Veaceslav Negruţă.
„Dezvoltarea proiectelor de infrastructură publică, în special în sectorul apă-canalizare înafara Chişinăului, este una din priorităţile BERD în Moldova. Acest proiect important va îmbunătăţi considerabil calitatea serviciilor, aducând beneficii pentru sănătatea populaţiei în regiunile subterane şi ajutând companiile Apă-Canal să devină afaceri regionale viabile”, a declarat Thomas Maier.
Împrumutul este acordat pe o perioadă de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani, la o rată de dobândă fluctuantă, care la moment ar constitui 2,5%, conform declaraţiilor ministrului Finanţelor. Acesta asigură că Moldova nu este expusă la riscul îndatorării excesive. „Raportul dintre datorie şi PIB constituie 35%, ceea ce este un nivel mai mult decât acceptabil pentru economia Moldovei”. Negruţă susţine că injecţiile financiare în Republica Moldova, sub formă de grant sau împrumut, au un rol multiplicator şi determină în ultimă instanţă creşterea economică.