miercuri, 16 iunie 2010

Bugetarii vor putea procura apartamente în cadrul programului „Prima Casă”


Un bloc locativ cu 300 de apartamente urmează să fie construit pe str. Ghioceilor din sectorul Buiucani pentru angajaţii din sfera bugetară. Blocul va fi construit în cadrul programului municipal „Prima casă”, într-un parteneriat public privat. Anunţul a fost făcut public astăzi, 16 iunie, de către primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.
Potrivit primarului, prin acest program „se încearcă crearea unui mecanism prin care bugetarii atât din municipiu, cât şi de pe întreg teritoriul republicii, familiile tinere cu venituri medii, persoanele care stau de ani de zile în rând la preturile de sector pentru a primi o casă să aibă şansa de a-şi procura o locuinţă în bază de credit”.
Primăria municipiului Chişinău va întocmi un regulament prin care vor fi selectaţi beneficiarii. Prioritate li se va da celor care nu au proprietate pe teritoriul republicii sau locuinţa nu întruneşte norma sanitară de 9 metri pătraţi pentru o persoană. Pentru a participa la acest proiect este nevoie de depus un dosar la Primărie. Cerinţa de bază este ca veniturile persoanelor care vor aplica la acest proiect să se încadreze în graficul de creditare.
„Primăria oferă lotul de 40 ari gratuit, compania de construcţie va edifica blocul, băncile vor veni cu finanţarea, iar cetăţeanul va lua credit. Apartamentele vor avea o suprafaţă medie, pentru ca costul lui să fie cât mai accesibil”, a concretizat Chirtoacă.
Astfel, conform estimărilor realizate de către Primărie costul 1 metru pătrat va varia între 300-500 de euro. Mai multe bănci comerciale au venit cu propuneri avantajoase, prin care oferă posibilitatea de a lua creditul pe termen de 25 de ani, cu o dobândă de 10%.
Cu un avans iniţial de 20%, preţul orientativ pentru un apartament cu 1 cameră (40 m2) este de 320 mii lei, cu 2 camere (60 m2) – 420 mii lei, iar cu trei (80m2)- 640 mii lei.
„Sperăm că vom putea negocia un preţ mai mic. Până la 30 iunie aşteptăm ofertele companiilor de construcţii şi a băncilor comerciale interesate de acest proiect”, a menţionat Chirtoacă.