luni, 28 decembrie 2009

Conducerea Aeroportului cercetată penal

Conducerea Aeroportului Internaţional Chişinău s-a ales cu dosar penal, după ce Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie au constatat utilizarea frauduloasă a banilor publici la instalarea sistemului de securitate în aeroport.
Potrivit procurorilor, în urma unui control s-au relevat încălcări la compartimentul legalităţii gestionării patrimoniului statului. Astfel, în lipsa unei licitaţii, responsabili de la Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile şi ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” au dispus furnizarea şi instalarea sistemului de securitate companiei din Israel „SBC Aviation LTD”, (întreprindere fiică a companiei „Supercom LTD” ce a livrat Ministerului Dezvoltării Informaţionale utilaj pentru confecţionarea paşapoartelor).

Biletele avia spre Bucureşti vor costa mai puţin

 21.01.2010
Se ieftinesc biletele de avion pentru cursele spre Bucureşti. Ministrul transporturilor, Anatol Şalaru a declarat pentru Publika TV că, din luna martie, biletul spre Bucureşti va costa 60 de euro iar o călătorie dus întors doar 110 euro.
Noile preţuri sunt cu cel puţin 150 de euro mai mici decât cele practicate în prezent. Ministrul transporturilor a mai declarat că din luna martie vor exista două curse zilnice pe traseul Chişinău- Bucureşti, faţă de una singură cum este acum.

28.12.2009
Preţul de bază al biletului într-o direcţie ar putea să coste aproximativ 80 euro, pe când în prezent un bilet avia spre Bucureşti costă de circa două ori mai mult.
Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor a spus că se prevede să fie majorat şi numărul de zboruri regulate spre România.
El a informat că se negociază şi cu autorităţile de resort ale altor ţări în privinţa deschiderii unor rute avia sau regularizării celor existente. Printre acestea sunt Italia şi Spania, ţări în care lucrează mulţi cetăţeni din R. Moldova.

vineri, 25 decembrie 2009

25 decembrie Zi libera in RM

Este primul an cant crestinii ortodochi de stil nou au putut sarbatori din plin craciunul.

joi, 24 decembrie 2009

In doua luni, Moldova va avea Ambasada in Spania si consulat la Iasi

30.12.2009
Preşedintele interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu a emis un decret privind înfiinţarea Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei, cu sediul la Madrid.

24.12.2009
Cabinetul de ministri a aprobat, in sedinta de astazi, un proiect de hotarare prin care Guvernul se obliga sa deschida o Ambasada a Republicii Moldova in Spania.
Reprezentanta diplomatica ar putea sa isi inceapa activitatea in aproximativ doua luni.

NIT fara sediu

Postul privat de televiziune “NIT” a fost înştiinţat joi, 24 decembrie, de către Guvern că nu va mai fi prelungit contractul de arendă al localului unde activează televiziunea, deoarece la 31 decembrie, ora 18:00, expiră data valabităţii contractului de arendă.
Astfel, în timp ce NIT acuză Guvernul Filat că doreşte închiderea postului tv, purtătorul de cuvânt al primului ministru respinge acuzaţiile şi menţionează că totul este legal, iar instituţiile de stat au nevoie de spaţiu pentru sediu.

miercuri, 23 decembrie 2009

RAPORTUL Cosiliului Europei: Tinerii protestatari din aprilie au fost torturati și bătuti până la moarte!

"Tinerii protestatari din aprilie au fost supusi torturii, tratamentului inuman si chiar bătuti până la moarte. Procurorii si judecătorii au refuzat să condamne brutalitatea politiei". Aceasta este concluzia expertului pe problemele drepturilor omului al Consiliului Europei, dată publicitătii săptămâna trecută de EuObserver.
Potrivit sursei, raportul Consiliului Europei se bazează pe investigatiile realizare în luna iulie de expertii Comitetului pentru prevenirea torturii. Documentul raport conchide că "există dovezi credibile si consistente" cu privire la actiunile inumane ale politiei, care au urmat după victoria PCRM la alegerile din aprilie.

Procuratura Generală îl anchetează PENAL pe Papuc si Botnari


12.01.10
Procuratura Generală anunță că a dispus crearea unui grup de lucru care va investiga cauza penală declanşată în privinţa ex-ministrului afacerilor interne Gheorghe Papuc şi ex-comisarului general al capitalei Vladimir Botnari.
"Grupul de lucru este constituit din trei procurori din cadrul Direcţiei exercitare a urmăririi penale a Procuraturii Generale, iar necesitatea instituirii ei a fost dictată atît de caracterul complex, cît şi de proporţiile mari ale materialelor dosarului".
PG precizează că fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc, a fost citat de procurori pentru audieri suplimentare în dimineață zilei de 15 ianuarie.

23.12.09
Procuratura Generală a pornit urmărirea penală în privinţa ex-ministrului afacerilor interne Gheorghe Papuc şi ex-comisarului general al C.G.P. mun. Chişinău Vladimir Botnari pentru neglijenţa în serviciu soldată cu urmări grave (art. 329 alin. (2) lit. b) Cod penal), transmite Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

marți, 22 decembrie 2009

Salariile directorilor întreprinderilor municipale - de 4 ori mai mici

Începând cu 1 ianuarie 2010, salariile directorilor de întreprinderi municipale vor fi de 4 ori mai mici. O hotărâre în acest sens a fost adoptată astăzi, în cadrul şedinţei Consiliul Municipal Chişinău.
Conform hotărârii aprobate, de la 1 ianuarie 2010, salariul unui director de întreprindere municipală nu va putea depăşi suma de 5.000 de lei.
Potrivit primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, care a şi înaintat propunerea respectivă, „nu este corect ca directorii de la astfel de întreprinderi să aibă salarii de 10 – 20 mii lei”, depăşind cu mult salariile altor funcţionari publici.

O noua relatie cu Uniunea Europeana

Republica Moldova va demara la inceputul anului 2010 negocierile cu Uniunea Europeana privind liberalizarea regimului de vize, odata cu discutiile pe marginea semnarii Acordului de Asociere. Decizia a fost luata astazi la Bruxelles in cadrul reuniunii Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeana.
Pentru prima data in istoria relatiilor Republicii Moldova cu UE, la reuniune a fost adoptata o declaratie comuna, prin care sunt sustinute eforturile Republicii Moldova si mentionate actiuni in vederea apropierii tarii noastre de UE.

miercuri, 16 decembrie 2009

DOSAR PENAL la ÎS „Calea Ferată din Moldova”

În aceeaşi zi în care a fost anunţată demisia şefului Căilor Ferate, Miron Găgăuz, Procuratura Generală informează că a început cercetarea penală a conducerii Întreprinderi de Stat „Calea Ferată din Moldova” pentru a verifica legalitatea gestionării unor bunuri din patrimoniul Căilor Ferate.
“În rezultatul controlului procurorii au stabilit că, pe parcursul anilor 2005–2008, CFM în persoana administratorului Miron Găgăuz a semnat, contra sumei 55 milioane lei, 4 contracte de transmitere în chirie a circa 500 de vagoane mărfare întreprinderii mixte „INTERTRANSCORD” S.R.L., cu dreptul exploatării acestora pe teritoriul statelor CSI”, se precizează într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

marți, 15 decembrie 2009

Cu 4 Comunisti mai putin

Vladimir Turcan, Victor Stepaniuc si Valentin Guznac au venit impreuna la sedinta Parlamentului. Cei trei erau asteptati in sala de catre Ludmila Belcencova. Colegii lor comunisti lipseau, cel mai probabil ca se aflau la sedinta de dimineata, la care au hotarat sa-i excluda, insa numai pe primii doi, din fractiune.
“Tovarasul Stepaniuc si domnul Turcan, cu marea majoritate a voturilor, au fost exclusi din fractiune pentru intriga si santaj informational. Doar ei doi! Ei pur si simplu nu se simt bine in opozitie si vor la putere”, a declarat, pentru StireaZilei.md, deputatul comunist, Mark Tkaciuk.

marți, 8 decembrie 2009

15 milioane dolari din partea Poloniei

Guvernul Republicii Moldova intenţionează să contracteze de la Guvernul Poloniei un împrumut în sumă totală de 15 mln dolari, în scopul acoperirii deficitului bugetar. Acordul de împrumut a fost aprobat azi, 8 decembrie, în cadrul şedinţei cabinetului de miniştri.
Potrivit Ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, condiţiile de acordare sunt următoarele: valoarea împrumutului acordat de Guvernul Republicii Polonia nu va depăşi suma de 15 milioane USD; termen de rambursare a împrumutului – 1 an; dobânda aplicată împrumutului va fi stabilită în cadrul negocierilor ( circa 3-4 %); penalitatea – 2% adăugată la rata dobânzii stabilită; termenul de recepţionare a creditului – 3 luni de la data intrării în vigoare a acordului.
Menţionăm că responsabilii din Polonia vor veni la Chişinău pentru negocieri mâine, 9 decembrie.

luni, 7 decembrie 2009

Basescu presedinte



Dupa ce au fost numarate voturile din 95,4% din sectiile de votare, Biroul Electoral Central din Romania ofera alte date decat au oferit trei sondaje realizate ieri, la iesirea de urne. Astfel,
democrta-liberalul Traian Basescu il depaseste pe contracandidatul sau, Mircea geoana, acumuland 50,4 la suta din sufragii.
Geoana ramane sub 50% si se pare ca nu va fi noul presedinte al Romaniei.
A crescut numărul alegătorilor în Republica Moldova

Turul II de alegeri prezidentiale a esuat



„Înainte, tovarăşi, spre noi victori!” Aşa pare a fi mesajul liderului PCRM, Vladimir Voronin, către colegii săi de partid, după ce formaţiunea comunistă a boicotat alegerea şefului statului.
Marian Lupu a fost votat de cei 53 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană şi a mai avut nevoie de 8 voturi pentru a fi ales în calitate de şef de stat.
După  boicotare , Vladimir Țurcan, deputat PCRM, a anunţat că se gândeşte să părăsească PCRM. "Nu exclud această posibilitate. Mă gândesc la acest lucru şi voi face un anunţ în acest sens în timpul cel mai apropiat"

joi, 3 decembrie 2009

Fosta conducere MAI audiată în dosarul `7 APRILIE`

Întreaga conducere a Ministerului Afacerilor Interne, care activa în perioada protestelor din aprilie a fost, sau va fi audiată la Procuratura Generală pentru investigarea faptelor şi acţiunilor comise în timpul şi după protestele stradale de după alegerile parlamentare, a declarat joi, procurorul general, Valeriu Zubco.
Astfel, în cadrul acţiunilor de urmărire penală au mai fost audiaţi: Valentin Zubic, Ghenadie Cosovan, Andrei Şumleanschi, Petru Corduneanu, ex-comisarul Vladimir Botnari, în curând urmând a fi citat pentru audieri şi fostul ministru Gheorghe Papuc.

duminică, 29 noiembrie 2009

Lupoaica a revenit în fața Muzeului de Istorie din Chișinău!

Statuia Lupoaicei din fața Muzeului de Istorie a revenit. Aceasta a fost instalată zilele trecute în fața instituției de unde a fost scoasă de autoritățile comuniste.
Potrivit Wikipedia, statuia Lupoaicei, (Luepa Capitolina) din Chişinău, a fost dăruită de municipalitatea oraşului Roma în primii ani după unirea Basarabiei şi Bucovinei cu România, respectiv în anii 20 ai secolului XX. Statuia a fost instalată în faţa clădirii în care „Sfatul Ţării” a votat unirea cu patria-mamă (clădirea a devenit din 1933 sediul "Facultăţii de Ştiinţe Agricole").

Încă 45 de companii vor exporta vinuri în Rusia

29.11.09
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, a declarat după revenirea de la Moscova, unde a negociat extinderea exporturilor de vinuri pe piaţa rusă, că „scopul vizitei a fost atins, încă 45 de întreprinderi vor primi dreptul de a exporta vinuri în Rusia".
În prezent 36 de întreprinderi sunt autorizate de Inspecţia sanitară rusă pentru exportul de produse alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă.

vineri, 27 noiembrie 2009

De ziua sa, Liviu Rebreanu “vine intre noi sub forma eterna, de bronz”

27,11,09
Bustul marelui prozator roman, Liviu Rebreanu, a fost dezvelit astazi pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica Stefan cel Mare din centrul capitalei, zi in care scriitorul ar fi implinit 124 de ani. Bustul a fost instalat la Chisinau dupa o asteptare de mai bine de 6 ani, prin concursul Uniunii Scriitorilor, Ministerului Culturii si primariei capitalei.
Uniunea Scriitorilor sustine ca bustul este realizat in bronz, dupa un model de ipsos sculptat de Milita Petrascu, una dintre discipolele lui Constantin Brancusi, originara din Chisinau. Sculptura a fost donata inca in 2003 de catre Liga culturala pentru unitatea romanilor de pretutindeni. Fosta guvernare a refuzat instalarea lui, pe motiv ca sculptura nu ar fi originala. 

Licenţa postului de televiziune ProTV Chişinău a fost prelungită azi pentru 7 ani

27.11.09
Conform sursei, licenta PRO TV a fost prelungita astazi pe un termen de 7 ani de catre Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Decizia a fost luata dupa ce Curtea Suprema de Justitie a cerut CCA Prelungirea de drept a licentei, in conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului.
CCA a adoptat decizia de astazi cu unanimitate de voturi, dupa ce acelasi Consiliu, in decembrie 2008 a respins demersul PRO TV privind prelungirea de drept a licentei de emisie. In consecinta, PRO TV a actionat CCA in judecata, iar Curtea Suprema de Justitie ne-a dat castig de cauza.
Potrivit comunicatului de presă, PRO TV solicita Consiliului Coordonator al Audiovizualului sa scoata la concurs frecventele necesare "pentru ca postul nostru sa ajunga in casa fiecarui cetatean al Republicii Moldova, asa cum este firesc si cum o cer telespectatorii nostri".

marți, 24 noiembrie 2009

Germania ofera un ajutor de 8,5 milioane de Euro

16.11.09
Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Federal German au semnat astazi un protocol, care prevede acordarea de catre partea germana a 8,5 milioane de Euro, in calitate de asistenta Republicii Moldova.
Protocolul a fost semnat de catre ministrul de Stat, Victor Bodiu, si Otmar Greiff din cadrul Ministerului Federal pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, dupa consultarile privind cooperarea pentru dezvoltare, care au avut loc astazi.
Conform documentului semnat, 5 milioane de Euro vor fi directionate catre Fondul de Investitii Sociale din Moldova, care si anterior a beneficiat de alocari financiare din partea Germaniei.
Celelalte 3,5 milioane de Euro, destinate cooperarii tehnice, vor fi repartizate pentru proiectele „Modernizarea sectorului agrar”, „Modernizarea serviciilor de gospodarire comunala”, „Sustinerea camerei mestesugaresti si formarea profesionala”, precum si pentru suplinirea „Fondului de studii si specialisti”.

Sistemul energetice intre Republica Moldova si Romania va fi cofinanţat de BEI si BERD

15.11.09
Presedintii Bancii Europene de Investitii si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare i-au promis premierului Vlad Filat ca cele doua institutii vor cofinanta proiectele ce tin de interconectarea sistemelor energetice si a retelelor de gaze intre Republica Moldova si Romania.

Comunistii LA PROTEST: Au strigat “Jos dictaturii liberale”

07.11.09
Zeci de comunisti, batrani si tineri, cu drapele rosii, pe care scria “Votez”, dar si cu pancarte pe care scria “Jos dictatura lui Ghimpu”, s-au adunat in scuarul Operei Nationale, pentru a sarbatori 92 de ani de la Revolutia Bolsevica, initiata si condusa de Vladimir Ilici Lenin.
Insa, putine cuvinte au rasunat despre revolutia propriu-zisa. Vorbitorii au tinut sa critice actiunile actualei guvernari si sa promita ca “nu vor lasa lucurile asa”. Astfel, mitingul de sarbatoare s-a transformat in unul de protest si toti au facut aluzii la faptul ca PCRM se pregateste intens de campanie electorala.

SONDAJ IMAS: Cum stau partidele dupa 3 luni de la ultimele alegeri?! VEZI REZULTATELE!

05.11.09
Potrivit studiului realizat de IMAS, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, atunci, 40% din intervievati se vor prezenta, cu siguranta, la urne, iar alte 27% spune ca "probabil vor vota".
Intrebare: Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri Parlamentare, cu ce partid intetionati sa votati?
(% din totalul esantion de 1070 de persoane)

PCRM – 29,3%
PD – 12,7%
PLDM – 10,2%
PL – 9,8%
AMN – 2,3%

FMI va oferi Moldovei 590 de milioane de dolari.

28.10.09
Negocierile dintre Guvernul Filat si misiunea Fondului Monetar International, care au durat 2 saptamani, s-au soldat cu succes pentru Republica Moldova. FMI a anuntat astazi ca este dispus sa ofere tarii noastre 590 de milioane de dolari in cadrul unui program de sustinere pe un termen de 3 ani.
Banii sunt destinati pentru acoperirea deficitului bugetar, dar si pentru suplinirea rezervelor valutare ale Bancii Nationale. Suma oferita urmeaza sa fie intoarsa pe parcursul a mai multi ani, cu o dobanda de sub 1%.
Principalele obiective ale programului sunt asigurarea stabilizarii macroeconomice, redresarea economica si majorarea cheltuielilor sociale pentru a-i proteja pe cei saraci, in baza unui cadru de politici economice si financiare pentru anii 2010-2012.

Vlad Filat: “Incepem negocierile asupra Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana”

16.10.09
Premierul liberal-democrat, Vlad Filat, si presedintele in exercitiu al Consiliului Uniunii Europene, Carl Bildt, au dat astazi startul negocierilor privind semnarea unui Acord de Asocierea dintre Republica Moldova si UE. Acesta va inlocui Planul de Actiuni RM-UE, care a expirat in februarie 2008.
“Vom avea un Acord de Asociere care va contine trei componente: acordul politic, de liber schim si regimul liberalizat de vize. Acordul urmeaza sa fie negociat, iar primul grup de experti vine in Moldova chiar saptamana viitoare. Momentul cand vom semna acest Acord va fi unul mai indepartat decat inceputul anul viitor. Este si firesc sa fie asa, pentru ca vorbim despr un proces foarte complex”, a declarat premierul, intr-o conferinta de presa.

luni, 23 noiembrie 2009

O GRENADA A EXPLODAT IN MULTIMEA DIN CENTRUL CAPITALEI

14.10.09
In timpul concertului dedicat Hramului orasului s-a produs o deflagratie in preajma Arcului de Triumf.
Zona a fost izolata, iar politia investigheaza cauzele deflagratiei. Se presupune ca a explodat o butelie de gaz sau o petarda. Incidentul s-a produs in jurul orelor 22:00.

Filat a scos restrictiile de circulatie de pe strada lui Voronin


La indicatia premierului Vlad Filat, semnele care interzic circulatia pe strada Serghei Lazo intre orele 19:00 si 8:00 au fost scoase.
Premierul l-a intrebat astazi, la sedinta Guvernului, pe ministrul Afacerior Interne, Victor Catan, cand a fost ultima data pe strada Serghei Lazo, pe care locuieste Vladimir Voronin.
Filat a vrut sa afle de ce circulatia pe aceasta strada este in continuare restrictionata, desi Voronin nu mai este demult presedinte. Si pentru ca de cativa ani masinile nu mai circula pe aceasta strada dupa apusul soarelui, Vlad Filat a cerut ca semnele de interdictie sa fie scoase de urgenta.

DESECRETIZARE “Franzeluta” si combinatul din Balti au primit gratuit 9 mii de tone de grau din ajutoarele umanitare.


In premiera, Guvernul a desecretizat o hotarare aprobata de fostul Executiv. Este vorba de decizia prin care combinatul de panificatie “Franzeluta” si cel de la Balti au primit gratuit 9 mii de tone de grau din ajutoarele umanitare.
“Acesta decizie tine de concurenta loiala pe piata si nu are de ce sa fie secreta”, a declarat astazi, dupa sedinta Guvernului, ministrul de Stat, Victor Bodiu.
Potrivit lui, cele doua combinate urmeaza sa returneze graul, intrucat l-au primit in mod ilegal.

Departamentul de stiri de la Euro TV a fost desfiintat! Sapun si detergenti - in loc de salarii


Directorul postului Euro TV, Viorel Buzdugan, a anuntat jurnalistii ca incepand de astazi Departamentul de stiri va fi desfiintat. Asta dupa ce angajatii, care refuza de doua zile sa faca stiri pentru ca nu si-au primit salariile inca din iulie, au mers la adiministratie pentru a depune o instiintare colectiva ca vor iesi oficial in greva.

SUA ofera 262 de milioane de dolari Moldovei


Premierul Vlad Filat si Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Asif J. Chaudhry, au avut astazi o intrevedere, in cadrul careia au discutat despre sprijinul oferit Moldovei prin programul “Provocarile Mileniului”.
“S-a luat deja decizia de a incepe procesul de alocare a fondurilor pentru Republica Moldova. Este vorba despre o suma de 262 milioane de dolari. 133 de milioane vor fi pentru reabilitarea drumurilor, iar 102 milioane – pentru dezvoltarea agriculturii, prin asigurarea cu sisteme performante de irigare”, a spus premierul Vlad Filat, dupa intrevedere.



Regimul de vize pentru romani A FOST ABOLIT


Prima decizie adoptata de catre Guvernul Filat in prima sa sedinta a fost cea de abrogare a hotararii Executivului comunist de aplicare a regimului de vize cetatenilor romani. Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca, a declarat ca hotararea adoptata pe 8 aprilie, cand Romania a fost acuzata de autoritatile comuniste ca ar fi fost implicata in organizarea protestelor de dupa alegeri, contravine legii Republicii Moldova.
"Hotararea de astazi este una absolut fireasca, ce va inlatura o ilegalitate si o actiune rusinoasa a precedentului Guvern”, a spus premierul Vlad Filat.
Totodata, cabinetul de ministri a decis ca pe 29 si 30 septembrie, premierul Vlad Filat si seful diplomatiei moldovenesti, sa mearga in prima vizita de lucru la Bruxelles.

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

De maine romanii pot intra liber in Republica Moldova


17.09.09
Seful statului interimar, Mihai Ghimpu, a semnat astazi un decret prin care a suspendat regimul de vize aplicat cetatenilor romani de catre Guvernul comunist, dupa evenimentele din 7 aprilie, cand Chisinaul a acuzat Romania de implicare in violentele de atunci.
Astfel, din 18 septembrie cetatenii romani, care sunt si cetateni ai Uniunii Europene, nu vor mai avea nevoie de vize pentru a intra in Republica Moldova.
Este vorba insa doar de o suspendare a acestui regim, intrucat o decizie finala in acest sens poate fi adoptata doar de catre Guvern. Candidatul la functia de premier, Vlad Filat, a spus, in repetate randuri, ca printre primele decizii ale noului Guvern va fi anume abrogarea hotararii privind aplicarea regimului de vize pentru cetatenii romani.
In plus, deputatii PLDM Vitalie Nagacevschi si Alexandru Tanase, au sesizat, acum 4 luni, Curtea Constitutionala despre decizia Guvernului Greceanii si au cerut ca aceasta sa fie declarata drept ilegala.

Gheorghe Gorincioi si schimbarile de la CCA

Dupa zile in sir de speculatii, acuzatii, informatii si declaratii in presa, presedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Gheorghe Gorincioi a decis sa invite jurnalistii la o conferinta pentru a raspunde la toate intrebarile. Dupa ani de zile de activitate, oficialul a decis sa recunoasca faptul ca mai multe posturi tv din tara noastra incalca grosolan legislatia. “Spre regret la NIT, dar si la alte posturi nu exista pluralism de opinie. Exista mai mult un fel de propaganda, nu de a informa consumatorii si acest lucru a fost sanctionat de CCA”, afirma Gorincioi. Si Moldova 1 a incalcat legislatia la acest capitol, si, dupa cum afirma presedintele CCA, postul public a fost sanctionat in repetate randuri. Cat despre caietul de sarcini al companiei publice pentru anul viitor, care a fost respins de membrii Consiliului, Gorincioi spune ca nu este unul adecvat.

Fratii Mocanu au plecat astazi acasa, dupa un an de trai la Ambasada Romaniei

Adrian si Roman Mocanu, fii fostului consilier prezidential Sergiu Mocanu, au parasit astazi teritoriul Ambasadei Romaniei din Chisinau, dupa ce Curtea de Apel a schimbat masura preventiva pentru ei in arest la domiciliu pentru 10 zile.
Tinerii nu facut declaratii pentru presa. Parintii lor insa s-au aratat fericiti ca “au reusit sa-si reintregeasca familia”.
“Decizia Curtii este in mod sigur datorita schimbarilor din societate. Un an de zile copiii mei nu au fost acasa, este greu sa-mi exprim emotiile, dar ma bucur ca i-am indemnat atunci sa sara gardul la Ambasada. I-am salvat pe copiii mei de la cosmarul pe care l-am trait eu - nu au stat in puscarie”, a declarat pentru Stirea Zilei, Sergiu Mocanu.
Fostul consilier prezidential a mai spus ca spera ca “procesul sa fie unul transparent si corect, iar tinerii sa fie cercetati in stare de libertate”.
Vineri, 25 septembrie, Adrian si Roman Mocanu ar fi implinit exact un an de cand au sarit gardul institutiei diplomatice, pentru a nu fi arestati de catre autoritatile de la Chisinau. Avand si cetatenie romana, cei doi au locuit pe teritoriul Ambasadei, autoritatile de la Bucuresti refuzand sa-i extradeze “pentru ca nu pot aplica astfel de proceduri in raport cu proprii cetateni”.
Cei doi fii ai lui Sergiu Mocanu sunt cercetati penal pe motiv ca ar fi batut o persoana intr-o discoteca din Chisinau. Tatal lor sustine, insa, ca dosarul este fabricat si folosit ca instrument politic impotriva sa.
Sergiu Mocanu a fost mai multi ani consilierul presedintelui Vladimir Voronin.

VLAD FILAT, desemnat PRIM-MINISTRU al Republicii Moldova: “Este o onoare si o mare provocare pentru mine”


“Pentru mine este o onoare, in primul rand, dar si o mare provocare functia de prim-ministru al tarii. Insa, vreau sa-i asigur pe toti ca activitatea Guvernului, dupa investitura, va fi una responsabila si foarte transparenta”, a declarat Presedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, candidat la functia de premier, desemnat astazi.
Filat a spus ca noul Guvern isi va concentra activitatea pe combaterea crizei economice, care a cuprins toate domeniile, si, implicit, pe solutionarea problemelor de ordin social – plata la timp a pensiilor, salariilor, burselor si indemnizatiilor.
Cat tine de promisiunea privind abolirea regimului de vize pentru cetatenii romani, Vlad Filat a spus ca in prima sedinta a Guvernului “pur si simplu va fi abrogata acea decizie ilegala a Executivului comunist”.
“Numai dupa ce vom aboli acea hotarare vom putea demara negocierile cu institutiile europene pentru a obtine un nou statut in raport cu Uniunea Europeana. Si din acest motiv actiunea respectiva este una de prioritate”, a mentionat candidatul la functia de premier.
Totodata, Filat a spus ca relatiile cu Romania trebuie sa fie unele firesti, iar noul Guvern va initia discutii cu partea romana privind deschiderea de consulate in Moldova, dar si peste Prut, privind semnarea Conventiei privind Micul Trafic la Frontiera, precum si a Tratatului de Frontiera si a celui de Baza.
Liderul PLDM a refuzat astazi sa divulge numele viitorilor ministri. “Este foarte important ca viitorul Guvern sa fie unul functional. Componenta politica sigur ca va exista, dar in prim-plan vom pune calitatile profesionale”, a precizat Vlad Filat.
Potrivit lui, Parlamentul ar putea sa se intruneasca saptamana viitoare intr-o sedinta speciala pentru a investi Guvernul Filat si pentru a aproba programul de guvernare.
Decretul prezidential de desemnare a lui Vlad Filat drept candidat la functia de prim-ministru a fost semnat astazi dupa masa. Potrivit legii, din momentul desemnarii, candidatul la functia de prim-ministru are la dispozitie 15 zile pentru a prezenta Parlamentului membrii cabinetului si programul de guvernare.

Costul biletului de calatorie cu troleibuzul s-a dublat, iar pensionarii nu vor mai beneficia de inlesniri

01.02.2010
Pensionarii şi persoanele socialmente vulnerabile din Chişinău își pot ridica de astăzi abonamentul cu care vor putea călători gratis în transportul public. O decizie în acest sens a aprobată vineri la Consiliul municipal Chişinău (CMC), la iniţiativa primarului general Dorin Chirtoacă, care a propus modificarea Regulamentului privind călătoriile în transportul public urban.
Potrivit documentului, persoanele cu un venit mai mic de 1450 lei vor putea alege între abonamentul care oferă dreptul la circulaţie gratită în transportul public şi compensaţia de 70 lei lunar, care se acordă începând cu 1 octombrie 2009. Pentru a beneficia de abonament, cetăţenii trebuie să depună o cerere la Direcţiile asistenţă socială de sector.
În acelaşi timp, pensionarii care au un venit lunar mai mare decât minimul de existenţă (1450 lei), la fel elevii şi studenţii, vor putea procura abonamente la jumătate de preţ, care vor costa 70 lei lunar.

21.11.209
Incepand cu 1 octombrie, cei care calatoresc in transportul public municipal vor trebui sa achite un tarif mai mare.
Astfel, o calatorie cu troleibuzul va costa 2 lei - dublu fata de cat este acum. In timp ce pentru o calatorie cu atobuzul costul va fi de 3 lei, cu un leu mai mult decat este le moment.
“Ultima majorare a pretului la calatoria in transportul public a avut loc in 2006, de atunci s-au majorat preturile la carburanti si alte resurse, de aceea se impune si majorarea la calatoria in transportul public, mai ales ca parcul de troleibuze si autobuze nu este intr-o stare tocmai buna”, a spus viceprimarul Nistor Grozavu.
Totodata, de pe 1 octombrie va fi micsorata si lista persoanelor care beneficiaza de inlesniri la plata calatoriilor in transportul public. Daca astazi sunt 24 de categorii ale populatiei care beneficiaza de facilitati, din octombrie raman doar 7.
Printre cei care se vor bucura de inlesniri se numara colaboratorii politiei, alesii locali, militarii si colaboratorii in organele de securitate a statului, copii de pana la 7 ani, membrii garzii populare, Eroii Uniunii Sovietice, Eroii muncii Socialiste si veteranii care au luptat in Afganistan si in razboiul de pe Nistru.
Celelalte categorii ale populatiei, care pana acum se bucurau de inlesniri, vor achita noile taxe. Printre acestia se numara pensionarii, invalizii de gradul I sau participantii la cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Decizia a fost adoptata astazi, cu votul a 28 de consilieri locali din AMN, PL, PLDM, PSD si PD. Fractiunea Partidului Comunistilor in consiliul municipal a parasit sedinta inainte sa fie examinata aceasta chestiune.

Ai auzit, dar n-ai vazut? Vezi aici pe ce s-au cheltuit 46 de milioane de lei din bugetul statului! Noi zicem pe nimic! Tu?


Pana acum nu s-a facut mare treaba la Parlament – s-au slefuit si izolat termic peretii, s-au instalat termopane si...cam atat – adica a cincea parte din totalul lucrarilor. In schimb, suma de bani din bugetul statului inghitita in doar cateva saptamani de firmele de constructii atinge cifra de 46 de milioane de lei.
Primele trei etaje ale Parlamentului stau neatinse de catre muncitori, “nu s-a ajuns atat de departe”, spun ei, desi afirma ca “muncesc din noapte pana in noapte” si “toarna beton la sange”.
Vitalie, care s-a prezentat drept “brigadier pe acest santier”, s-a plans ca nu a primit pana acum vreun ban pentru munca depusa si spera ca noua guvernare va schimba ceva. Nu se stie insa daca pana atunci Vitalie va mai lucra aici.
Sala de sedinte a Legislativului este in cea mai proasta stare. Incercarea de largire a acesteia nu se bucura de succes. Mai mult, jurnalistii au aflat astazi ca li se pregatea, de catre comunisti, nici mai mult, nici mai putin, decat un tarc, de unde urmau sa fie filmate reuniunile. Daca in sala veche cameramanii puteau sa ia imagini din diferite locatii, pai in cea noua acestia vor putea filma doar din coltul stang al salii, fiind chiar izolati acolo.
“Nu putem spune in cat timp vor fi gata lucrarile, pentru ca depinde de cat de repede vor fi aduse materialele de constructie, de calitate inalta, care trebuie sa vina din strainatate, din Germania, de exemplu. Ne gandim ca pentru 50 de ani sa nu mai trebuieasca sa facem reparatie in aceasta cladire”, a spus Alexandru Gutu, director “ConsfirmGrup”, care repara Parlamentul si a-l carui fondator este ministrul Constructiilor, Vladimir Baldovici.
Venit sa vada ce se intampla in Legislativ, noul presedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu, a ramas cam nemultumit de modul in care se repara. “Imi amintesc foarte bine aceasta cladire, poate ca trebuiau schimbate toate retelele, dar ceea ce am vazut, sigur este o repartie de lux. E bine sa faci lucru calitativ, pentru multi ani inainte, dar in situatia in care nu sunt bani in buget... Se vorbea despre un grant, iar acum de grant nici vorba nu este”, a spus Ghimpu, facand trimitere la banii cu care se lauda comunistul Vladimir Voronin ca i-ar fi obtinut de la rusi pentru reparatia cladirilor statului.
Cladirea Parlamentului a fost devastata in timpul protestelor din 7 aprilie intr-un mod misterios. Mai multe birouri au fost incendiate seara tarziu, cand protestatarii nu mai erau prin preajma. Opozitia de atunci a declarat ca institutia a fost distrusa la indicatia comunistilor pentru a avea motiv sa-si “traga birouri de lux”. In plus, unele surse afirma ca biroul presedintelui Parlamentului, functie la care visa Vladimir Voronin, urma sa ocupe jumatate de etaj.
Pentru reconstructia Parlamentului au fost preconizate cheltuieli de peste 259 de milioane de lei, acestea incluzand si sumele necesare pentru constructia de havuze in preajma cladirii si instalarea unor felinare speciale.

Spuma de la gura lui "Vorona"

Discursul lui Vladimir Voronin de la sedinta Guvernului de astazi abunda in perle despre agricultura, armata, cum a fost si cum e acum, dar si despre ce se intampla in Alianta pentru Integrare Europeana, in opinia liderului PCRM, cel putin.
“Umbla toti si se bat pentru posturi. Nu le ajung posturi. Le trebuie 4 presedinti, 4 prim-ministri, 4 presedinti de Parlament, dar nu se gandesc ce vor face mai departe, care vor fi rezultatele acestei activitati”, a spus Voronin despre liderii celor patru partide necomuniste, care au format alianta.
Referindu-se la asistenta acordata batranilor, Voronin a spus ca s-a “coborat in localitate si omul, taranul nostru, are posibilitatea sa vina dimineata la aceasta institutie, sa serveasca masa, sa primeasca asistenta respectiva, chiar sa faca si o baie, iar seara, daca doreste, sa plece acasa, unde el are acolo un catelus, o pisica sau o pasare”, a spus Voronin.
Iar modul in care s-au spus toate acestea a starnit hohotele jurnalistilor.
Liderul PCRM a continuat cu Armata Nationala: “Tin minte cum la inceput mamele veneau la poarta unitatilor militare cu avosica (n.n. traista) cu paine, ceapa, branza, ca sa-si hraneasca copilul, cand soldatii umblau in costume sportive. Uitati-va acum flacaii nostri care fac armata, uitati-va cum ei sunt imbracati, cum ei sunt deserviti, cum sunt instruiti!”, a declarat presedintele.
Voronin si-a amintit si de agricultura, macar in discurs: “Inainte se ara cu boii, se semana cu detskaia kaliaska (n.n. carucior pentru copii), care avea o gaura la fund. Se inhamau oameni concreti in plug sa traga boroana ceea cu trei... da. Acum e bine, peste 10 mii de tractoare, tehnica, dar trebuie sa mergem mai departe”.
Si Ucraina, care recent a introdus un regim special pentru intrarea moldovenilor in tara, nu a scapat. Voronin a anuntat ca Moldova va cumpara barje de la Volgograd pentru a putea exporta mai usor vinuri si conserve in Rusia si sa evite vamele ucrainesti, unde trebuie sa “dai, dai, dai”.

In momentul in care seful statului a inceput sa vorbeasca despre relatiile externe ale Republicii Moldova, cameramanii au fost scosi dupa usa. La scurt timp, a fost intrerupta si translatia video in sala pentru presa.
“Moldova este recunoscuta pe plan international nu numai de iure, dar si de facto. Demult nimeni nu mai intreaba unde se afla Moldova. Nu este important ca Europa sa ne tina in brate si sa ne hraneasca din palma. Numai copilul este hranit din palma cand este micut, este tinut in brate si suge la san”, spunea, in acele momente, Voronin.

Lectii de istorie fara temele despre “Unirea din 1918”, “Foametea organizata” sau “Deportarile” regimului sovietic

 "Despre perioada precedenta"

Asociatia Istoricilor din Moldova acuza Ministerul Educatiei ca “a dispus sugestiv” ca in acest an scolar profesorii de istorie sa excluda din procesul de studiu cele mai importante teme, care au afectat direct tara noastra.
“Marea Unire de la 1918 lipseste din procesul de studiu. Nu se vorbeste despre deportarile din 1940-1941, niciun cuvant despre foamea din 1947, despre marea teroare din 1937-1938, cand au fost executate peste 5 mii de persoane din Moldova. Nu este niciun cuvant despre Pactul Ribbentrop-Molotov. Nimic din toate acestea nu vor studia copii”, a spus Igor Casu, membru al Asociatiei Istoricilor, intr-o conferinta de presa.
“Eu, personal, am deja o modalitate de a preda formata si nu voi renunta la adevarul pe care trebuie sa il predau elevilor, ar fi o crima din partea mea”, a spus Daniela Buga, profesoara de istorie la liceul Vasile Alecsandri din capitala.
Membrii Asociatiei Istoricilor din Moldova au spus ca prin astfel de “recomandari” puterea comunista incearca “sa infiltreze o istorie falsificata de sorginte sovietica, o istorie care nu ne apartine”.
In plus, profesorii afirma ca recomandarile ministerului, intocmite printr-un act oficial, sunt pline de greseli gramaticale, iar autorii “nu au idee nici de geografie, nici de istorie si cu atat mai mult de limba romana”. De exemplu, in loc de “muzica”, in actul ministerului scria “mizica”.
Ministerul Educatiei nu a comentat, pana acum, acuzatiile care i se aduc.

Voronin nu a dorit să ia invitaţia la dialog oferită de AIE. Filat: O vom transmite prin curier

Vladimir Voronin a refuzat sa ia documentul si i-a sugerat sa o transmita deputatului comunist Victor Mandru. La randul sau, Filat a spus ca nu poate sa i-o dea lui Mandru si ca o va transmite prin curier.
Cei doi s-au intors cu spatele unul la altul si au iesit din sala, pe cai diferite.
Liderul comunistilor a refuzat sa faca declaratii de presa, grabindu-se la aeroport, de unde a zburat la Soci, unde se va intalni cu omologul sau rus.
Inainte de a urca in automobil, el l-a chemat pe acel Victor Mandru si i-a spus ceva. Nu ne ramane decat sa presupunem ca i-a explicat ceva in legatura cu invitatia.
Deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat ca nu stie nimic despre invitatia liberal-democratilor. Totodata, el a refuzat sa spuna ce va face mai departe PCRM, mentionand ca maine va avea loc plenara, unde va fi adoptata pozitia partidului. “Orice decizie se pregateste inainte de a fi anuntata”, a spus Tkaciuk.
Ulterior, invitatia a fost expediata printr-un curier si a fost inregistrata la sediul PCRM cu numarul 02/01 – 190 din 21.08.09, de catre Savastin L.
Prin aceasta invitatie, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu si Serafim Urechean il cheama la dialog pe Vladimir Voronin, prima intrevedere fiind programata pentru ziua de marti, 25 august, ora 11:00, la Palatul Republicii.
Textul invitatiei reprezinta initiativa Aliantei pentru Integrare Europeana “de a deschide dialogul dintre partidele parlamentare pentru a conveni asupra solutiilor de formare a noilor organe ale puterii centrale”.
“Obiectivele nationale fixate de AIE din consensul al fortelor politice din Republica Moldova. In mod firesc, la la baza urmatoarei etape a dialogului politic trebuie sa stea interesele fundamentale ale societatii: integrarea europeana si asigurarea integritatii teritoriale a republicii, constructia statului de drept, consolidarea democratiei, respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor, plata fara intarziere a pensiilor si salariilor, eradicarea saraciei in care se afla majoritatea populatiei, diminuarea impactului crizei economice si asigurarea stabilitatii in tara”, se arata in invitatie.
Totodata, coalitia de guvernare isi asuma obligatia de a alege conducerea tarii si de a forma Guvernul. “Concomitent, PCRM i se vor respecta drepturile pe care le are ca si partid de opozitie si i se va oferi o parte din functiile de conducere in Legislativ”, se mai arata in invitatia.
Documentul coalitiei, inregistrat la sediul PCRM, il puteti accesa in format scanat, la sectiunea foto a stirii.

Punct de reper

Din acest moment vor fi enumerate realizarile noii guvernari

duminică, 15 noiembrie 2009

PLDM, PL, PDM şi AMN au creat coaliţia de guvernare „Alianţa pentru integrare europeană”


Dupa o saptamana de negocieri, cu unele pauze in discutiile dintre cele patru formatiuni, astazi s-a produs evenimentul asteptat de intreaga societate – liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Partidului Democrat si Aliantei Moldova Noastra au semnat acordul de constituire a coalitiei de guvernare.
Cei patru au comparut in fata presei imbracati in costume, dara fara cravate, iar Vlad Filat, liderul formatiunii cu cele multe mandate in Parlament dintre partidele necomuniste, a anuntat ca noua coalitie se va numi “Alianta pentru Integrare Europeana”, iar activitatea acesteia se va baza pe un program comun, care se afla in proces de elaborare.
Acordul de constituire a coalitiei a fost semnat chiar in fata presei.
“Semnarea acestui document este o actiune foarte asumata si responsabila”, a spus liderul PLDM, Vlad Filat. “Vizavi de anumite scenarii de groaza invocate de unii experti, care ghicesc in cafea, noi am declarat de la bun inceput, ne asumam acest proces foarte complicat si responsabil pentru a asigura cu functionalitate coalitia. Exista capacitatea necesara si vom realiza deciziile in interesul cetatenilor”, a adaugat Filat.

Cat tine despre discutiile cu membrii Partidului Comunistilor, acestea vor demara in a doua etapa a negocierilor.
“Din momentul in care se incheie vacanta pentru viitorii parteneri de dialog (n.n. mai multi deputati comunisti, inclusiv Vladimir Voronin, sunt in vacanta) vor demara si aceste discutii”, a spus liderul PD, Marian Lupu.
“Nu vom negocia cu ei la capitolul functii. Ei sunt obligati sa delegheze cele 8 voturi pentru alegerea presedintelui tarii, fara diferite exercitii, de altfel vor provoca alegeri anticipate”, a spus liderul AMN, Serafim Urechean.
“Nu 8 dar 48 de voturi trebuie sa delegheze, caci ei mai mult isi iubesc patria decat noi, in ghilimele”, a spus liberalul Mihai Ghimpu.
“Noi nu vom recurge la santaj, presiuni sau alte metode utilizate de comunisti pana acum. Ei trebuie sa fie responsabili si sa contribuie la depasirea crizei politice”, a spus liberal-democratul Vlad Filat.

29 iulie 2009 Rezultatele alegerilor parlamentare

rele 17:25 - au fost prelucrate 99,8 la suta din totalul sufragiilor.
Iata tabloul preliminar al rezultatelor alegerilor:
PCRM - 44,76%
PLDM - 16,55%
PL - 14,61%
PD - 12,55%
AMN - 7,35%
Sub pragul electoral de 5% raman crestin-democratii, care au acumulat, pana la acest moment, doar 1,9 la suta din voturi, social-democratii - cu 1,9%, si ecologistii - cu 0,4%.
Voturile exprimate, transformate de unii experti in mandate parlamentare, ofera urmatoarea componenta a viitorului Legislativ:
PCRM - 48 mandate
PLDM - 18 mandate
PL - 15 mandate
PD - 13 mandate
AMN - 7 mandate

Cum au votat bolnavii psihici la 5 aprilie

Oamenii cu deficienţe psihice au fost îndemnaţi să voteze cu Partidul Comuniştilor la alegerile din 5 aprilie 2009. Cel puţin aşa reiese dintr-un filmuleţ video plasat pe internet şi descoperit de un reporter UNIMEDIA, unde una dintre persoanele internate recunoaşte că o doamnă din administraţia spitalului i-a îndemnat să voteze cu partidul condus de Vladimir Voronin.

Aceştia declară că în consecinţă primesc multă mâncare bună.

Marian lupu pleaca de la PCRM si adera la PDM

Fostul presedinte al Parlamentului, Marian Lupu, a anuntat astazi ca paraseste Partidul Comunistilor si fractiunea PCRM din Parlament. Totodata, Lupu isi va pastra mandatul de deputat pana la dizolvarea actualului legislativ.





Lupu a facut acest anunt astazi dimineata, in cadrul unui breafing, inainte de sedinta Parlamentului, dupa care a parasit cladirea Palatului Republicii.
Fostul comunist si-a motivat decizia de a parasi PCRM prin faptul ca interesele sale nu mai coincid cu cele ale partidului.
“Atat timp cat am considerat ca partidul merge pe o cale corecta, constructiva, atat timp cat am simtit consonanta intre optiunile diferitelor structuri ale partidului, atat timp am considerat oportuna, poate chiar necesara, prezenta mea in aceasta formatiune. Astazi, pot spune ca diferentele si divergentele de viziuni au declansat convergentele de pana acum. Si este o schimbare de principiu”, a declarat Lupu.
In declaratia sa, Lupu a acuzat PCRM de faptul ca a polarizat clasa politica, ceea ce a dus la dezbinarea societatii.
“Sub acoperirea tezei despre interesele nationale, s-a ajuns la ceea ce numim azi criza politica in Republica Moldova. Ma intreb – oare aceasta dezbinare, etichetare cu “comunisti” si “liberali”, “ai lor” si “ai nostri” si este interesul national?”, a spus Marian Lupu.
“Interesul national nu poate fi monopolizat de un singur partid si folosit ca instrument de manipulare, divizand societatea in patrioti si tradatori, in statalisti si unionisti. Dar anume aceasta s-a incercat dupa 7 aprilie”, a mai spus Lupu.
El s-a aratat nemultumit de faptul ca PCRM si opozitia si-au adus invinuiri reciproce cu privire la evenimentele din 7 aprilie, fara a aduce probe. “Atat timp cat probele necesare nu sunt prezentate, consider ca trebuie respectat principiul constitutional ce se refera la prezumtia nevinovatiei. Si doar ancheta veritabila si transparenta, cu participarea tuturor partidelor, a societatii civile, a mass-media si reprezentantilor organismelor internationale este in capacitate sa elucideze adevarul”, a explicat Lupu.
Lupu se intreaba “care ar fi criteriile care stau la baza vehiculatului interes national atunci, cand PCRM adreseaza oferta de a participa la guvernare unui partid invinuit de tentativa de lovitura de stat? Fotoliul prezidential?”.
De asemenea, Marian Lupu s-a aratat dezamagit de faptul ca PCRM nu a fost capabil sa duca un dialog “veritabil, civilizator si conciliator” cu opozitia.
Fostul comunist a mai spus ca nu doreste sa participe la viitoarea campanie electorala, care se anunta a fi o “lupta acerba, intre rosu si negru, intre bine si rau”.
“Eu nu doresc sa particip intr-o campanie electorala in care mesajele sunt alcatuite din acuzatii, injurii, amenintari si limbaj emotiv. Nu doresc sa fiu parte nici a uneia dintre partile beligerante, care risca sa devina radicale si ridicole. Nu doresc sa contribui la sporirea tensiunilor negative in societate”, a declarat el.
Totodata, Marian Lupu a declarat ca va ramane in continuare “parte activa a procesului politic moldovenesc” si ca va anunta mai tarziu formula in care va reintra in circuitul politic. “Va pot spune insa cu toata certitudinea ca acest lucru se va produce intr-un format ce exclude pozitionarea radicala, rigida si conflictuala”, a subliniat pe final Marian Lupu.
Precizam ca Marian Lupu a devnit deputat in 2005 pe listele comunistilor, fiind ales ulterior in functia de presedinte al Parlamentului. Pana atunci a detinut functia de viceministru, apoi ministru al Economiei. In 2007 Marian Lupu a devenit membru PCRM, iar presa a aflat despre acest lucru mult mai tarziu.
Numele lui Lupu a fost vehiculat intens in presa ca si potential candidat al comunistilor la functia de sef de stat. Nu a fost sa fie insa, iar analistii au declarat ca anume de aici a pornit supararea lui pe PCRM.
Voronin a declarat anterior ca Lupu nu va pleca din echipa, precizand ca PCRM este cel care “l-a creat pe Marian Lupu”.

Opoziţia 2:0 Comuniştii

A esuat si a doua incercare de algere a sefului statului - Zinaida Greceanîi - 60, Andrei Neguţa - 0


Spiridus adera la PCRM


E oficial: Eduard Muşuc a anunţat azi, 26 mai, că aderă la Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, argumentându-şi decizia că doctrina sa politică este de stânga şi coincide cu cea a comuniştilor.

La finele conferinţei de presă a avut loc şi un incident. Unul dintre foştii săi colegi din cadrul Partidului Social Democrat, ex-deputatul Dumitru Godoroja, a aruncat cu ouă în Eduard Muşuc, acuzându-l de trădare.

Eduard Muşuc a anunţat în cadrul conferinţei de presă că a depus ieri, 25 mai, şi o cerere de aderare la PCRM. Rugat de presă să comenteze cum poate să adere la un partid, care anterior l-a arestat (referinţă la distrugerea companiei Megadat de către guvernarea comunistă – n.r.), Muşuc a declarat că „nu a fost chiar aşa”.

Prima încercare a comuniştilor de a alege preşedintele Republicii Moldova a suferit eşec. Zinaida Greceanîi a obţinut 60 de voturi din partea deputaţilor PCRM, iar Stanislav Groppa – 0 voturi. Partidele de opoziţie – PL, PLDM şi AMN – nu au participat la procedura de votare a preşedintelui.

Vladimir Voronin a anunţat că la 28 mai vor avea loc alegeri repetate pentru funcţia de şef al statului, iar PCRM o va înainta repetat pe Zinaida Greceanîi pentru acest post. După şedinţa Parlamentului, Zinaida Greceanîi a declarat pentru presă: „Nu m-am aşteptat că opoziţia nu va vota pentru candidatura mea. Am crezut că opoziţia va da dovadă de raţiune.”

Despre Galatchi "Erou National"

EU - "Am avut si o contribuţie personală la evenimentele din acele zile. Împreună cu colegii de servici (nu voi da numele concret) am identificat în mulţime persoana care a arborat drapelul României pe cele 2 clădiri (Ion Galaţchi). Anume aceste imagini foto care au fost trimise la redacţia jurnaltv.md au ridicat întrebarea cine a fost respectiva persoană"






Acelaşi individ a arborat steaguri ale României şi UE atât pe sediul Preşedinţiei Moldovei, cât şi pe cel al Parlamentului. Presa de la Chişinău face apel pentru identificarea sa. Un tânăr necunoscut, îmbrăcat în tricou galben şi cu tricolorul pictat pe obraz, a fost dat în urmărire generală de către un portal de ştiri de la Chişinău, în vederea identificării sale, după ce numeroase imagini demonstrează că este autorul unei performanţe incredibile: în ziua de 7 aprilie a reuşit să urce atât pe acoperişul Preşedinţiei, cât şi al Parlamentului, unde a arborat steaguri ale României şi ale Uniunii Europene.

7-8 aprilie

Circa 30 000 de tineri protestatari au ocupat cu forţa, 7 aprilie, sediile Parlamentului şi ale Preşedinţiei de la Chişinău. Poliţia a fost prezentă într-un număr foarte redus, deşi în spatele Preşedinţiei au fost dislocate trupe importante de poliţişti şi militari. Ulterior, mai multe obiecte din instituţiile ocupate au fost scoase afară şi arse, iar birourile oficialilor – distruse. Spre finele zilei, câţiva tineri au incendiat 5 birouri din incinta Parlamentului la parter, etajele 3 şi 5. Pompierii au ajuns la faţa locului după aproape o oră, iar poliţia a intervenit după mai bine de două ore. La orele 01:00, forţele de ordine au dispersat mulţimea adunată, utilizând gloanţe oarbe.


Tinerii anti-comunişti au intrat în Preşedinţie:

6 Aprilie

EU - "6 Aprilie - aşa a început revolta tinerilor care mai târziu s-a dovedit a fi revoluţie."





luni, 6 aprilie 2009

Voronin: Partidul Comuniştilor nu va negocia cu PL, PLDM şi AMN funcţiile de şef al statului, spicher şi premier


Eu - "Acesta a fost punctul de pornire al POSTCOMUNISMULUI Prima scânteie care a doua zi urma să aprindă lumânările pentru democraţia în RM"
“Nu vom negocia cu PL, PLDM şi AMN funcţiile de şef al statului, spicher şi premier. Vom negocia cu fiecare deputat în parte. Dacă nu vom reuşi, vom proceda aşa cum este scris în Constituţie (organizarea alegerilor repetate – n.r.)”. Declaraţia aparţine preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, lansată la sediul staffului electoral al comuniştilor după prezentarea rezultatelor sondajului exit-poll.