sâmbătă, 21 noiembrie 2009

VLAD FILAT, desemnat PRIM-MINISTRU al Republicii Moldova: “Este o onoare si o mare provocare pentru mine”


“Pentru mine este o onoare, in primul rand, dar si o mare provocare functia de prim-ministru al tarii. Insa, vreau sa-i asigur pe toti ca activitatea Guvernului, dupa investitura, va fi una responsabila si foarte transparenta”, a declarat Presedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, candidat la functia de premier, desemnat astazi.
Filat a spus ca noul Guvern isi va concentra activitatea pe combaterea crizei economice, care a cuprins toate domeniile, si, implicit, pe solutionarea problemelor de ordin social – plata la timp a pensiilor, salariilor, burselor si indemnizatiilor.
Cat tine de promisiunea privind abolirea regimului de vize pentru cetatenii romani, Vlad Filat a spus ca in prima sedinta a Guvernului “pur si simplu va fi abrogata acea decizie ilegala a Executivului comunist”.
“Numai dupa ce vom aboli acea hotarare vom putea demara negocierile cu institutiile europene pentru a obtine un nou statut in raport cu Uniunea Europeana. Si din acest motiv actiunea respectiva este una de prioritate”, a mentionat candidatul la functia de premier.
Totodata, Filat a spus ca relatiile cu Romania trebuie sa fie unele firesti, iar noul Guvern va initia discutii cu partea romana privind deschiderea de consulate in Moldova, dar si peste Prut, privind semnarea Conventiei privind Micul Trafic la Frontiera, precum si a Tratatului de Frontiera si a celui de Baza.
Liderul PLDM a refuzat astazi sa divulge numele viitorilor ministri. “Este foarte important ca viitorul Guvern sa fie unul functional. Componenta politica sigur ca va exista, dar in prim-plan vom pune calitatile profesionale”, a precizat Vlad Filat.
Potrivit lui, Parlamentul ar putea sa se intruneasca saptamana viitoare intr-o sedinta speciala pentru a investi Guvernul Filat si pentru a aproba programul de guvernare.
Decretul prezidential de desemnare a lui Vlad Filat drept candidat la functia de prim-ministru a fost semnat astazi dupa masa. Potrivit legii, din momentul desemnarii, candidatul la functia de prim-ministru are la dispozitie 15 zile pentru a prezenta Parlamentului membrii cabinetului si programul de guvernare.