luni, 23 noiembrie 2009

O GRENADA A EXPLODAT IN MULTIMEA DIN CENTRUL CAPITALEI

14.10.09
In timpul concertului dedicat Hramului orasului s-a produs o deflagratie in preajma Arcului de Triumf.
Zona a fost izolata, iar politia investigheaza cauzele deflagratiei. Se presupune ca a explodat o butelie de gaz sau o petarda. Incidentul s-a produs in jurul orelor 22:00.


02:21 Circulatia pe bulevardul Stefan cel Mare a fost reluata. Zona din spatele Arcului de Triumf este, in continuare, izolata. Politistii inca efectueaza investigatii la fata locului. Pe jos pot fi vazute elemente din grenada explodata, insemnate de catre oamenii legii cu numere speciale. Imagini video de la locul unde a avut loc deflagratia, dar si de la Spitalul de Urgenta, veti putea urmari, la primele ore ale diminetii, pe StireaZilei.md.
02:15 Comisariatul General de Politie anunta ca imediat ce s-a izolat zona unde s-a produs explozia, organizatorii concertului din Piata Marii Adunari Nationale au fost solicitati sa incheie manifestatiile, ceea ce si s-a intamplat, desi programul inca nu fusese epuizat.
02:05 Ministerul de Interne a pornit o ancheta pe marginea exploziei din centrul orasului Chisinau. Pana la aceasta ora, politistii refuza sa spuna daca au sau nu vreun suspect. "Se fac investigatiile operative si nu putem sa va divulgam, deocamdata, astfel de date", a spus, pentru Stirea Zilei, Valentin Zubic, viceministrul de Interne.
01:49 Dorin Chirtoaca, primarul capitalei: "Concertul nu a fost intrerupt imediat dupa explozie, pentru ca nu se cunostea originea acesteia. In plus, s-a incercat sa se evite panica in Piata Marii Adunari Nationale."
01:39 Victor Catan, ministrul de Interne: "Este un act intr-adevar... terorist. Acum se audiaza martorii si se stabilesc persoanele suspecte."
01:29 Majoritatea dintre cei raniti sunt tineri. Cei mai multi au fost internati in diferite sectii, in functie de gravitatea ranilor.
01:24 Martori: "Eram langa gratar. Am auzit un zgomot puternic, dupa care au inceput cativa oameni sa alerge. Unii duceau cateva fete pe brate spre ambulanta. Politistii au venit in cateva secunde si au izolat zona".
01:22 O tanara a fost scoasa din sala de pansament de catre prietenul sau, care o duce pe brate. Tanara are laba piciorului drept pansata. Pantalonii ii sunt in sange. Plange.
01:11 Un tanar ranit la picior, la mana si la cap, care sta langa usa salii de pansament, spune ca nu-si aminteste nimic din ce s-a intamplat. "Tin minte doar...ca a explodat ceva...nu va pot spune mai mult nimic, sunt in stare de soc", a spus tanarul, cu ochii in lacrimi.
00:47 Medicii de la Spitalul de Urgenta au declarat pentru Stirea Zilei ca 30 de persoane au fost ranite in deflagratie, 5 dintre care sunt intr-o stare mai grava. "Pana acum nu este in pericol viata vreunui ranit", spun ei.
00:34 Angela, 21 de ani, victima: "Mergeam pe langa Arcul de Triumf si am auzit o explozie puternica. Am fost ranita la ambele picioare cu schijele, probabil, nu stiu, care mi-au facut doua gauri. Medicii mi-au pus un pansament si mi-au spus ca voi sta cateva zile in spital."
00:12 Nistor Grozavu, viceprimar de Chisinau: "Ar putea fi vorba de o provocare, dar speram ca a fost un accident."
23:45 Valentic Zubic, viceministrul de Interne: "Insusi faptul ca a fost adusa o grenada in multime reprezinta o crima, deocamdata nu va putem spune daca exista sau nu un suspect".
23:26 Comisarul orasului spune ca a explodat o grenada de lupta tip RGD-5. Nu exista suspecti deocamdata, investigatiile la fata locului vor dura pana maine dimineata. In acelasi timp primarul capitalei afirma ca in spital sunt internate circa 26 de persoane cu rani provocate de schijele grenadei.
23:15 Ministerul de Interne afirma ca numarul ranitilor este de 15, 11 dintre care sunt cu rani usoare iar ceilalti cu rani medii. Datele preliminare arata ca explozia a fost produsa de o grenada sau focuri de artificii.
23:14 Ala Meleca, MAI: "La fata locului s-au deplasat grupele operative ale Comisariatului General de Politie si Comisariatului Buiucani, insotite de o echipa de la Serviciul Bomb-Tehnic al MAI. In aceste clipe sunt audiati martorii pentru a stabili cine a adus acea cutie acolo si ce s-a intamplat de fapt. Ar putea fi vorba de un accident. Cert este ca nu sunt victime in stare grava. Alte circumstante urmeaza sa fie stabilite in cadrul investigatiilor."
23:12 Ala Meleca de la Serviciul de presa al MAI a declarat pentru Stirea Zilei ca, potrivit primelor informatii, in deflagratie au fost ranite 15 persoane, in special in zona picioarelor, care se afla acum la Spitalul de Urgenta.
22:51 Potrivit serviciului de presa al Ministerului de Interne, in spatele Arcului de Triumf a explodat o cutie cu un continut, deocamdata, necunoscut. Se presupune insa ca in aceasta ar fi fost mai multe petarde.
22:45 De la Spitalul de Urgenta ne-au comunicat ca cifra persoanelor ranite in deflagratie inca nu a fost stabilita. Cert este ca sunt peste 10 persoane acum la spital, iar medicii le examineaza chiar in aceste clipe.