marți, 24 noiembrie 2009

Vlad Filat: “Incepem negocierile asupra Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana”

16.10.09
Premierul liberal-democrat, Vlad Filat, si presedintele in exercitiu al Consiliului Uniunii Europene, Carl Bildt, au dat astazi startul negocierilor privind semnarea unui Acord de Asocierea dintre Republica Moldova si UE. Acesta va inlocui Planul de Actiuni RM-UE, care a expirat in februarie 2008.
“Vom avea un Acord de Asociere care va contine trei componente: acordul politic, de liber schim si regimul liberalizat de vize. Acordul urmeaza sa fie negociat, iar primul grup de experti vine in Moldova chiar saptamana viitoare. Momentul cand vom semna acest Acord va fi unul mai indepartat decat inceputul anul viitor. Este si firesc sa fie asa, pentru ca vorbim despr un proces foarte complex”, a declarat premierul, intr-o conferinta de presa.
Pe domeniul politic, tara noastra spera la o colaborare mai stransa cu UE in vederea solutionarii problemei transnistrene. “Un alt domeniu la care se refera noul Acord este crearea unei zone de liber schimb intre UE si Republica Moldova, care va permite integrarea economica a tarii noastre in UE, fapt ce va conduce spre o crestere economica si, respectiv, a bunastarii cetatenilor”, a explicat Vlad Filat.
Al treilea aranjament va fi posibilitatea cetatenilor moldoveni de a circula liber in tarile europene.
“Am venit aici, in continuara vizitei dumneavoastra la Bruxelles. Dupa cum stiti, Uniunea Europeana a decis sa initieze negocierile asupra unui nou acord cu Republica Moldova, care va fi unul foarte ambitios”, a declarat, la randul sau, Carl Bildt, seful diplomatiei suedeze, tara care detine presedintia UE.
Negocierile urmau sa demareze cu cateva luni in urma, insa Comisia Europeana a cerut Chisinaului a renunte la regimul de vize aplicat cetatenilor europeni din Romania. Guvernarea comunista de atunci a refuzat insa acst lucru.