marți, 24 noiembrie 2009

Germania ofera un ajutor de 8,5 milioane de Euro

16.11.09
Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Federal German au semnat astazi un protocol, care prevede acordarea de catre partea germana a 8,5 milioane de Euro, in calitate de asistenta Republicii Moldova.
Protocolul a fost semnat de catre ministrul de Stat, Victor Bodiu, si Otmar Greiff din cadrul Ministerului Federal pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, dupa consultarile privind cooperarea pentru dezvoltare, care au avut loc astazi.
Conform documentului semnat, 5 milioane de Euro vor fi directionate catre Fondul de Investitii Sociale din Moldova, care si anterior a beneficiat de alocari financiare din partea Germaniei.
Celelalte 3,5 milioane de Euro, destinate cooperarii tehnice, vor fi repartizate pentru proiectele „Modernizarea sectorului agrar”, „Modernizarea serviciilor de gospodarire comunala”, „Sustinerea camerei mestesugaresti si formarea profesionala”, precum si pentru suplinirea „Fondului de studii si specialisti”.

„Anume in aceasta perioada marcata de criza economica si financiara, dorim sa sustinem Guvernul moldovean, dar mai intai de toate, cetatenii Republicii Moldova, astfel incat, in comparatie cu anul 2008, am triplat volumul asistentei. De aceste mijloace banesti trebuie sa beneficieze, in primul rand, populatia din localitatile rurale si intreprinderile mici si mijlocii, pe care criza le afecteaza in mod deosebit”, a spus Otmar Greiff, la finele consultarilor.
Victor Bodiu a multumit partii germane pentru sprijinul acordat Republicii Moldova.
Dupa semnarea Protocolului, volumul total al asistentei tehnice si financiare din partea Republicii Federale Germania pentru Republica Moldova a ajuns la circa 40 de milioane de Euro.