sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Voronin nu a dorit să ia invitaţia la dialog oferită de AIE. Filat: O vom transmite prin curier

Vladimir Voronin a refuzat sa ia documentul si i-a sugerat sa o transmita deputatului comunist Victor Mandru. La randul sau, Filat a spus ca nu poate sa i-o dea lui Mandru si ca o va transmite prin curier.
Cei doi s-au intors cu spatele unul la altul si au iesit din sala, pe cai diferite.
Liderul comunistilor a refuzat sa faca declaratii de presa, grabindu-se la aeroport, de unde a zburat la Soci, unde se va intalni cu omologul sau rus.
Inainte de a urca in automobil, el l-a chemat pe acel Victor Mandru si i-a spus ceva. Nu ne ramane decat sa presupunem ca i-a explicat ceva in legatura cu invitatia.
Deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat ca nu stie nimic despre invitatia liberal-democratilor. Totodata, el a refuzat sa spuna ce va face mai departe PCRM, mentionand ca maine va avea loc plenara, unde va fi adoptata pozitia partidului. “Orice decizie se pregateste inainte de a fi anuntata”, a spus Tkaciuk.
Ulterior, invitatia a fost expediata printr-un curier si a fost inregistrata la sediul PCRM cu numarul 02/01 – 190 din 21.08.09, de catre Savastin L.
Prin aceasta invitatie, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu si Serafim Urechean il cheama la dialog pe Vladimir Voronin, prima intrevedere fiind programata pentru ziua de marti, 25 august, ora 11:00, la Palatul Republicii.
Textul invitatiei reprezinta initiativa Aliantei pentru Integrare Europeana “de a deschide dialogul dintre partidele parlamentare pentru a conveni asupra solutiilor de formare a noilor organe ale puterii centrale”.
“Obiectivele nationale fixate de AIE din consensul al fortelor politice din Republica Moldova. In mod firesc, la la baza urmatoarei etape a dialogului politic trebuie sa stea interesele fundamentale ale societatii: integrarea europeana si asigurarea integritatii teritoriale a republicii, constructia statului de drept, consolidarea democratiei, respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor, plata fara intarziere a pensiilor si salariilor, eradicarea saraciei in care se afla majoritatea populatiei, diminuarea impactului crizei economice si asigurarea stabilitatii in tara”, se arata in invitatie.
Totodata, coalitia de guvernare isi asuma obligatia de a alege conducerea tarii si de a forma Guvernul. “Concomitent, PCRM i se vor respecta drepturile pe care le are ca si partid de opozitie si i se va oferi o parte din functiile de conducere in Legislativ”, se mai arata in invitatia.
Documentul coalitiei, inregistrat la sediul PCRM, il puteti accesa in format scanat, la sectiunea foto a stirii.