marți, 24 noiembrie 2009

FMI va oferi Moldovei 590 de milioane de dolari.

28.10.09
Negocierile dintre Guvernul Filat si misiunea Fondului Monetar International, care au durat 2 saptamani, s-au soldat cu succes pentru Republica Moldova. FMI a anuntat astazi ca este dispus sa ofere tarii noastre 590 de milioane de dolari in cadrul unui program de sustinere pe un termen de 3 ani.
Banii sunt destinati pentru acoperirea deficitului bugetar, dar si pentru suplinirea rezervelor valutare ale Bancii Nationale. Suma oferita urmeaza sa fie intoarsa pe parcursul a mai multi ani, cu o dobanda de sub 1%.
Principalele obiective ale programului sunt asigurarea stabilizarii macroeconomice, redresarea economica si majorarea cheltuielilor sociale pentru a-i proteja pe cei saraci, in baza unui cadru de politici economice si financiare pentru anii 2010-2012.
“Salutam angajamentul Guvernului de a restaura viabilitatea fiscal-bugetara si cea externa, de a mentine stabilitatea financiara si de a sustine cresterea economica impulsionata de investitii. Misiunea accentueaza ca respectarea ferma a politicilor convenite, precum si realizarea reformelor de imbunatatire a climatului de afaceri vor fi cruciale pentru atingerea obiectivelor programului”, a declarat Nikolay Guerguiev, seful misiunii FMI in Moldova.
Astfel, Guvernul Filat s-a angajat sa atinga indicatorii financiari si economici ceruti de FMI, fara sa recurga la reduceri de salarii, alocatii sociale su disponibilizari in sectorul bugetar.
"Nu vor fi micsorari de salarii, cota TVA nu se va majora, nu vor fi disponibilizari. Memorandumul cu FMI nu prevede schimbarea cenzului de pensionare, iar majorarile de salarii pentru profesori vor ramane la nivelul stabilit de 24% din 1 septembrie. Dupa cum vedeti, scenariile de groaza anuntate de unii nu corespund realitatii. Acest Acord, asupra caruia am convenit, este favorabil Republicii Moldova. Misiunea FMI a avut intreaga intelegere a situatiei in care ne aflam si-i multumesc sefului acestei misiuni si colegilor pentru asta”, a spus, la randul sau, premierul liberal-democrat, Vlad Filat.
Potrivit sefului cabinetului de ministri, odata cu incheierea negocierilor cu FMI incep discutiile cu Federatia Rusa pe marginea acordarii creditului promis inca in campania electorala. "In acelasi timp, vreau sa va comunic faptul ca suntem in negocieri cu China privind obtinerea vestitului credit despre care tot s-a vorbit”, a precizat Vlad Filat.
Moldova a fost afectata grav de recesiunea economica globala. Reducerea cererii din partea partenerilor comerciali a dus la o scadere grava a volumului exporturilor si remitentelor si, totodata, a scazut brusc volumul investitiilor straine. In prima jumatate a anului 2009, PIB-ul s-a contractat cu 8 la suta, cererea interna a scazut si mai rapid, iar importurile s-au redus cu 36 la suta. Astfel, au aparut presiuni deflationiste, iar in luna septembrie rata anuala a inflatiei a constituit -2,3%. Totodata, nivelul saraciei si rata somajului au sporit semnificativ.