marți, 15 decembrie 2009

Cu 4 Comunisti mai putin

Vladimir Turcan, Victor Stepaniuc si Valentin Guznac au venit impreuna la sedinta Parlamentului. Cei trei erau asteptati in sala de catre Ludmila Belcencova. Colegii lor comunisti lipseau, cel mai probabil ca se aflau la sedinta de dimineata, la care au hotarat sa-i excluda, insa numai pe primii doi, din fractiune.
“Tovarasul Stepaniuc si domnul Turcan, cu marea majoritate a voturilor, au fost exclusi din fractiune pentru intriga si santaj informational. Doar ei doi! Ei pur si simplu nu se simt bine in opozitie si vor la putere”, a declarat, pentru StireaZilei.md, deputatul comunist, Mark Tkaciuk.

“Ei nu sunt nici liberali, nici comunisti, nici conservatori, ei sunt tradatori. Am pierdut nemernicii pe drum si slava Domnului ca actiunile lor au facut asa ca noi sa ne curatim”, a spus Tkaciuk si a plecat.
La inceputul sedintei plenare ambele tabere au vrut sa-si anunte deciziile. Desi la microfon prima a ajuns Maria Postoico, liderul fractiunii PCRM, Vladimir Turcan a vorbit inaintea ei. Si asta pentru ca presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, i-a inchis microfonul deputatului comunist de doua ori.
“Va aduc la cunostinta ca nefiind de acord cu ultimele decizii ale PCRM de blocare a alegerilor presedintelui, de provocare a alegerilor anticipate si de consolidare la putere a aripii radicale de dreapta, Vladimir Turcan, Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova si Valentin Guznac parasesc fractiunea PCRM”, a spus Vladimir Turcan, in timp ce deputatii aplaudau, indiferent de apartenenta politica.
“A fost un joc special facut, eu am stat mult timp la microfonul 3. Va aduc la cunostinta decizia fractiunii PCRM de astazi dimineata, prin care deputatii care numai ce au declarat ca ies din fractiune au fost exclusi. Va rog sa va depuneti mandatul”, a spus Maria Postoico suparata, de la tribuna centrala, uitand probabil ca fractiunea a decis sa-i excluda doar pe doi din cei patru care au plecat.
“Slava Domnului, acum corabia este mai usoara. Nu se termina PCRM, dar se va destrama Alianta, mai ales ca la alegerile prezidentiale un buletin a fost nul, fiind insemnat cu cruciulita”, a declarat deputatul comunist, Iurie Muntean.
“Nu conteaza greutatea corabiei, cand are gaura...”, a replicat Mihai Ghimpu.
“Acest june, Muntean, Iura il cheama? Am mai avut unul Iura in Parlament!”, a spus Ion Plesca, presedintele comisiei Juridice.
“Acest Plesca nici doua cuvinte nu poate lega, nici in plenul Parlamentului, nici in afara”, a comentat, la randul sau, Muntean, iar amn-istul Leonid Bujor a “pus cruce” pe discutii. “Muntean sa ia vreo 3-4 colegi sub brat si sa plece de pe corabie ca sa puna cruce pe acest partid”, l-a sfatuit Bujor.
Trei din cei patru au declarat ca nici nu au de gand sa-si depuna mandatul, pentru care au muncit poate mai mult decat cei “care se dau cu sfaturile”.
“Fractiunea nu are dreptul sa ceara de la deputat mandatul, dupa Constitutie, faptul ca unii de la noi nu respecta Constitutia, este alta intrebare. Noi am plecat de ieri si le multumesc colegilor mei pentru mare atentie. O parte dintre ei gresesc pentru ca vor intelege ca au fost manipulati”, a spus Victor Stepaniuc.
Ludmila Belcencova nu a vrut sa comenteze cererea colegilor sai.
Intre timp, Zinaida Greceanii si Igor Dodon, care stau in sala langa Victor Stepaniuc, s-au mutat cu un scaun spre marginea randului, astfel incat sa nu fie foarte apropiati de cel care i-a parasit. Indiferent de aceste miscari, Stepaniuc si-a citit linistit agenda si a ascultat proiectele de legi.
Urmariti in Video toate declaratiile de astazi din Parlament cu privire la acest subiect.