sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Lectii de istorie fara temele despre “Unirea din 1918”, “Foametea organizata” sau “Deportarile” regimului sovietic

 "Despre perioada precedenta"

Asociatia Istoricilor din Moldova acuza Ministerul Educatiei ca “a dispus sugestiv” ca in acest an scolar profesorii de istorie sa excluda din procesul de studiu cele mai importante teme, care au afectat direct tara noastra.
“Marea Unire de la 1918 lipseste din procesul de studiu. Nu se vorbeste despre deportarile din 1940-1941, niciun cuvant despre foamea din 1947, despre marea teroare din 1937-1938, cand au fost executate peste 5 mii de persoane din Moldova. Nu este niciun cuvant despre Pactul Ribbentrop-Molotov. Nimic din toate acestea nu vor studia copii”, a spus Igor Casu, membru al Asociatiei Istoricilor, intr-o conferinta de presa.
“Eu, personal, am deja o modalitate de a preda formata si nu voi renunta la adevarul pe care trebuie sa il predau elevilor, ar fi o crima din partea mea”, a spus Daniela Buga, profesoara de istorie la liceul Vasile Alecsandri din capitala.
Membrii Asociatiei Istoricilor din Moldova au spus ca prin astfel de “recomandari” puterea comunista incearca “sa infiltreze o istorie falsificata de sorginte sovietica, o istorie care nu ne apartine”.
In plus, profesorii afirma ca recomandarile ministerului, intocmite printr-un act oficial, sunt pline de greseli gramaticale, iar autorii “nu au idee nici de geografie, nici de istorie si cu atat mai mult de limba romana”. De exemplu, in loc de “muzica”, in actul ministerului scria “mizica”.
Ministerul Educatiei nu a comentat, pana acum, acuzatiile care i se aduc.