sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Costul biletului de calatorie cu troleibuzul s-a dublat, iar pensionarii nu vor mai beneficia de inlesniri

01.02.2010
Pensionarii şi persoanele socialmente vulnerabile din Chişinău își pot ridica de astăzi abonamentul cu care vor putea călători gratis în transportul public. O decizie în acest sens a aprobată vineri la Consiliul municipal Chişinău (CMC), la iniţiativa primarului general Dorin Chirtoacă, care a propus modificarea Regulamentului privind călătoriile în transportul public urban.
Potrivit documentului, persoanele cu un venit mai mic de 1450 lei vor putea alege între abonamentul care oferă dreptul la circulaţie gratită în transportul public şi compensaţia de 70 lei lunar, care se acordă începând cu 1 octombrie 2009. Pentru a beneficia de abonament, cetăţenii trebuie să depună o cerere la Direcţiile asistenţă socială de sector.
În acelaşi timp, pensionarii care au un venit lunar mai mare decât minimul de existenţă (1450 lei), la fel elevii şi studenţii, vor putea procura abonamente la jumătate de preţ, care vor costa 70 lei lunar.

21.11.209
Incepand cu 1 octombrie, cei care calatoresc in transportul public municipal vor trebui sa achite un tarif mai mare.
Astfel, o calatorie cu troleibuzul va costa 2 lei - dublu fata de cat este acum. In timp ce pentru o calatorie cu atobuzul costul va fi de 3 lei, cu un leu mai mult decat este le moment.
“Ultima majorare a pretului la calatoria in transportul public a avut loc in 2006, de atunci s-au majorat preturile la carburanti si alte resurse, de aceea se impune si majorarea la calatoria in transportul public, mai ales ca parcul de troleibuze si autobuze nu este intr-o stare tocmai buna”, a spus viceprimarul Nistor Grozavu.
Totodata, de pe 1 octombrie va fi micsorata si lista persoanelor care beneficiaza de inlesniri la plata calatoriilor in transportul public. Daca astazi sunt 24 de categorii ale populatiei care beneficiaza de facilitati, din octombrie raman doar 7.
Printre cei care se vor bucura de inlesniri se numara colaboratorii politiei, alesii locali, militarii si colaboratorii in organele de securitate a statului, copii de pana la 7 ani, membrii garzii populare, Eroii Uniunii Sovietice, Eroii muncii Socialiste si veteranii care au luptat in Afganistan si in razboiul de pe Nistru.
Celelalte categorii ale populatiei, care pana acum se bucurau de inlesniri, vor achita noile taxe. Printre acestia se numara pensionarii, invalizii de gradul I sau participantii la cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Decizia a fost adoptata astazi, cu votul a 28 de consilieri locali din AMN, PL, PLDM, PSD si PD. Fractiunea Partidului Comunistilor in consiliul municipal a parasit sedinta inainte sa fie examinata aceasta chestiune.