miercuri, 23 decembrie 2009

RAPORTUL Cosiliului Europei: Tinerii protestatari din aprilie au fost torturati și bătuti până la moarte!

"Tinerii protestatari din aprilie au fost supusi torturii, tratamentului inuman si chiar bătuti până la moarte. Procurorii si judecătorii au refuzat să condamne brutalitatea politiei". Aceasta este concluzia expertului pe problemele drepturilor omului al Consiliului Europei, dată publicitătii săptămâna trecută de EuObserver.
Potrivit sursei, raportul Consiliului Europei se bazează pe investigatiile realizare în luna iulie de expertii Comitetului pentru prevenirea torturii. Documentul raport conchide că "există dovezi credibile si consistente" cu privire la actiunile inumane ale politiei, care au urmat după victoria PCRM la alegerile din aprilie.

"În cazul subiectului A, care a murit la 8 aprilie 2009 datorită loviturilor aplicate pe tot corpul, procurorii au intervievat doar politistii în calitate de martori. Familia subiectului A s-a plâns că nu are acces la elementele cheie ale investigatiei, în special la dovezi. Totodată, acestia sustin că le-au fost oferite informatii gresite, în special cu referire la cauzele mortii", se precizează în știrea EUObserver.
"Alti tineri care au supravietuit detentiei si au dovezi medicale că au fost supusi unui tratament inuman, la fel au declarat ulterior că autoritătile au încercat să obtină mărturii prin aplicarea bătăilor. Subiectul B, o domnisoară, a fost bătută atât de tare, încât a doua zi a ajuns cu traumă craniană la Spitalul de Urgență", se mai precizează în raportul Consiliului Europei.
În cadrul recomandărilor pentru R. Moldova se precizează că activitatea unitătii speciale "Fulger" trebuie supravegheată mai atent. Totodată, CE propune autoritătilor R. Moldova să desfăsoare procese de judecată cu prioritate pentru anchetarea evenimentelor din aprilie 2009.