duminică, 15 noiembrie 2009

Marian lupu pleaca de la PCRM si adera la PDM

Fostul presedinte al Parlamentului, Marian Lupu, a anuntat astazi ca paraseste Partidul Comunistilor si fractiunea PCRM din Parlament. Totodata, Lupu isi va pastra mandatul de deputat pana la dizolvarea actualului legislativ.





Lupu a facut acest anunt astazi dimineata, in cadrul unui breafing, inainte de sedinta Parlamentului, dupa care a parasit cladirea Palatului Republicii.
Fostul comunist si-a motivat decizia de a parasi PCRM prin faptul ca interesele sale nu mai coincid cu cele ale partidului.
“Atat timp cat am considerat ca partidul merge pe o cale corecta, constructiva, atat timp cat am simtit consonanta intre optiunile diferitelor structuri ale partidului, atat timp am considerat oportuna, poate chiar necesara, prezenta mea in aceasta formatiune. Astazi, pot spune ca diferentele si divergentele de viziuni au declansat convergentele de pana acum. Si este o schimbare de principiu”, a declarat Lupu.
In declaratia sa, Lupu a acuzat PCRM de faptul ca a polarizat clasa politica, ceea ce a dus la dezbinarea societatii.
“Sub acoperirea tezei despre interesele nationale, s-a ajuns la ceea ce numim azi criza politica in Republica Moldova. Ma intreb – oare aceasta dezbinare, etichetare cu “comunisti” si “liberali”, “ai lor” si “ai nostri” si este interesul national?”, a spus Marian Lupu.
“Interesul national nu poate fi monopolizat de un singur partid si folosit ca instrument de manipulare, divizand societatea in patrioti si tradatori, in statalisti si unionisti. Dar anume aceasta s-a incercat dupa 7 aprilie”, a mai spus Lupu.
El s-a aratat nemultumit de faptul ca PCRM si opozitia si-au adus invinuiri reciproce cu privire la evenimentele din 7 aprilie, fara a aduce probe. “Atat timp cat probele necesare nu sunt prezentate, consider ca trebuie respectat principiul constitutional ce se refera la prezumtia nevinovatiei. Si doar ancheta veritabila si transparenta, cu participarea tuturor partidelor, a societatii civile, a mass-media si reprezentantilor organismelor internationale este in capacitate sa elucideze adevarul”, a explicat Lupu.
Lupu se intreaba “care ar fi criteriile care stau la baza vehiculatului interes national atunci, cand PCRM adreseaza oferta de a participa la guvernare unui partid invinuit de tentativa de lovitura de stat? Fotoliul prezidential?”.
De asemenea, Marian Lupu s-a aratat dezamagit de faptul ca PCRM nu a fost capabil sa duca un dialog “veritabil, civilizator si conciliator” cu opozitia.
Fostul comunist a mai spus ca nu doreste sa participe la viitoarea campanie electorala, care se anunta a fi o “lupta acerba, intre rosu si negru, intre bine si rau”.
“Eu nu doresc sa particip intr-o campanie electorala in care mesajele sunt alcatuite din acuzatii, injurii, amenintari si limbaj emotiv. Nu doresc sa fiu parte nici a uneia dintre partile beligerante, care risca sa devina radicale si ridicole. Nu doresc sa contribui la sporirea tensiunilor negative in societate”, a declarat el.
Totodata, Marian Lupu a declarat ca va ramane in continuare “parte activa a procesului politic moldovenesc” si ca va anunta mai tarziu formula in care va reintra in circuitul politic. “Va pot spune insa cu toata certitudinea ca acest lucru se va produce intr-un format ce exclude pozitionarea radicala, rigida si conflictuala”, a subliniat pe final Marian Lupu.
Precizam ca Marian Lupu a devnit deputat in 2005 pe listele comunistilor, fiind ales ulterior in functia de presedinte al Parlamentului. Pana atunci a detinut functia de viceministru, apoi ministru al Economiei. In 2007 Marian Lupu a devenit membru PCRM, iar presa a aflat despre acest lucru mult mai tarziu.
Numele lui Lupu a fost vehiculat intens in presa ca si potential candidat al comunistilor la functia de sef de stat. Nu a fost sa fie insa, iar analistii au declarat ca anume de aici a pornit supararea lui pe PCRM.
Voronin a declarat anterior ca Lupu nu va pleca din echipa, precizand ca PCRM este cel care “l-a creat pe Marian Lupu”.