luni, 23 noiembrie 2009

Regimul de vize pentru romani A FOST ABOLIT


Prima decizie adoptata de catre Guvernul Filat in prima sa sedinta a fost cea de abrogare a hotararii Executivului comunist de aplicare a regimului de vize cetatenilor romani. Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca, a declarat ca hotararea adoptata pe 8 aprilie, cand Romania a fost acuzata de autoritatile comuniste ca ar fi fost implicata in organizarea protestelor de dupa alegeri, contravine legii Republicii Moldova.
"Hotararea de astazi este una absolut fireasca, ce va inlatura o ilegalitate si o actiune rusinoasa a precedentului Guvern”, a spus premierul Vlad Filat.
Totodata, cabinetul de ministri a decis ca pe 29 si 30 septembrie, premierul Vlad Filat si seful diplomatiei moldovenesti, sa mearga in prima vizita de lucru la Bruxelles.
“Vom merge fara cameramani, fara paza de corp, vom reusi sa ne protejam unul pe altul, domnul Leanca”, a precizat Vlad Filat.
Dupa epuizarea ordinii de zi, toti ministrii au fost pusi la treaba de catre premier, fiecare primind cate un caiet de sarcini ce urmeaza a fi indeplinite pana pe 1 octombrie. Prim-ministrul le-a cerut membrilor cabinetului sa initieze consultari cu societatea civila si experti internationali pentru a elabora masurile anticriza, in regim de urgenta.
Dupa sedinta de guvern, care a durat 45 de minute, premierul Filat a raspuns la intrebarile jurnalistilor vis-a-vis de situatia de pe piata valutara.
Prim-ministrul a spus ca “maine urmeaza sa aiba loc o sedinta cu reprezentantii bancilor comeriale si ai Bancii Nationale unde se va discuta aceasta problema”.
“Din punctul meu de vedere, este o speculatie pentru a induce panica in randul cetatenilor, pentru a crea haos. Vreau sa va asigur ca noi vom lua toate masurile necesare pentru a nu permite acest lucru, iar cei care au comis ilegalitati vor fi sanctionati”, a subliniat Vlad Filat.