duminică, 15 noiembrie 2009

PLDM, PL, PDM şi AMN au creat coaliţia de guvernare „Alianţa pentru integrare europeană”


Dupa o saptamana de negocieri, cu unele pauze in discutiile dintre cele patru formatiuni, astazi s-a produs evenimentul asteptat de intreaga societate – liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Liberal, Partidului Democrat si Aliantei Moldova Noastra au semnat acordul de constituire a coalitiei de guvernare.
Cei patru au comparut in fata presei imbracati in costume, dara fara cravate, iar Vlad Filat, liderul formatiunii cu cele multe mandate in Parlament dintre partidele necomuniste, a anuntat ca noua coalitie se va numi “Alianta pentru Integrare Europeana”, iar activitatea acesteia se va baza pe un program comun, care se afla in proces de elaborare.
Acordul de constituire a coalitiei a fost semnat chiar in fata presei.
“Semnarea acestui document este o actiune foarte asumata si responsabila”, a spus liderul PLDM, Vlad Filat. “Vizavi de anumite scenarii de groaza invocate de unii experti, care ghicesc in cafea, noi am declarat de la bun inceput, ne asumam acest proces foarte complicat si responsabil pentru a asigura cu functionalitate coalitia. Exista capacitatea necesara si vom realiza deciziile in interesul cetatenilor”, a adaugat Filat.

Cat tine despre discutiile cu membrii Partidului Comunistilor, acestea vor demara in a doua etapa a negocierilor.
“Din momentul in care se incheie vacanta pentru viitorii parteneri de dialog (n.n. mai multi deputati comunisti, inclusiv Vladimir Voronin, sunt in vacanta) vor demara si aceste discutii”, a spus liderul PD, Marian Lupu.
“Nu vom negocia cu ei la capitolul functii. Ei sunt obligati sa delegheze cele 8 voturi pentru alegerea presedintelui tarii, fara diferite exercitii, de altfel vor provoca alegeri anticipate”, a spus liderul AMN, Serafim Urechean.
“Nu 8 dar 48 de voturi trebuie sa delegheze, caci ei mai mult isi iubesc patria decat noi, in ghilimele”, a spus liberalul Mihai Ghimpu.
“Noi nu vom recurge la santaj, presiuni sau alte metode utilizate de comunisti pana acum. Ei trebuie sa fie responsabili si sa contribuie la depasirea crizei politice”, a spus liberal-democratul Vlad Filat.