vineri, 27 noiembrie 2009

De ziua sa, Liviu Rebreanu “vine intre noi sub forma eterna, de bronz”

27,11,09
Bustul marelui prozator roman, Liviu Rebreanu, a fost dezvelit astazi pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica Stefan cel Mare din centrul capitalei, zi in care scriitorul ar fi implinit 124 de ani. Bustul a fost instalat la Chisinau dupa o asteptare de mai bine de 6 ani, prin concursul Uniunii Scriitorilor, Ministerului Culturii si primariei capitalei.
Uniunea Scriitorilor sustine ca bustul este realizat in bronz, dupa un model de ipsos sculptat de Milita Petrascu, una dintre discipolele lui Constantin Brancusi, originara din Chisinau. Sculptura a fost donata inca in 2003 de catre Liga culturala pentru unitatea romanilor de pretutindeni. Fosta guvernare a refuzat instalarea lui, pe motiv ca sculptura nu ar fi originala. 


“Suntem rebrenieni, Rebreanu vine intre noi sub forma eterna, de bronz, vine la cititorii lui, care il iubesc si il citesc cu multa vibratie”, a declarat presedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi.
“Liviu Rebreanu este legat de noi, de plaiurile noastre. A conceput un Ion basarabean, a scris o brosura despre Basarabia, intr-o nuvela apare un basarabean, si, bineinteles, drama lui Apostol Bologa este si drama noastra, a basarabenilor, este drama alegerii intre a fi credincios unei tari straine si a ramane roman”, a adaugat Mihai Cimpoi.
“Astazi suntem aici pentru a-i spune “La multi ani!” maestrului Rebreanu. Nu putea fi un cadou mai bun de ziua sa decat inaugurarea unui bust la Chisinau, in conditiile in care a fost dosit multi ani de zile, nu din vina organizatorilor”, a declarat primarul capitalei, Dorin Chirtoaca.
Ministrul Culturii, Boris Focsa, a spus ca acest eveniment este unul “foarte important, care ne aduce speranta in ziua de maine, pentru a putea gasi pana la urma acea credinta absolut necesara in dezvoltarea noastra spirituala”.
Nascut la Bistrita Nasaud pe 27 noiembrie 1885, Liviu Rebreanu a fost romancier, dramaturg si academician roman, consacrat prin romanele “Ion”, “Rascoala” si “Padurea Spanzuratilor”.