joi, 24 decembrie 2009

In doua luni, Moldova va avea Ambasada in Spania si consulat la Iasi

30.12.2009
Preşedintele interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu a emis un decret privind înfiinţarea Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei, cu sediul la Madrid.

24.12.2009
Cabinetul de ministri a aprobat, in sedinta de astazi, un proiect de hotarare prin care Guvernul se obliga sa deschida o Ambasada a Republicii Moldova in Spania.
Reprezentanta diplomatica ar putea sa isi inceapa activitatea in aproximativ doua luni.

Seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca, a spus ca este necesar sa fie deschisa aceasta misiune din mai multe puncte de vedere.
“Din punct de vedere politic, este necesar pentru ca Spania este o tara importanta ca pondere in Uniunea Europeana, stie sa isi impuna pozitia in aceasta structura, iar de pe 1 ianuarie Spania preia presedintia Uniunii Europene. De asemenea, avem acolo multi concetateni - in jur de 50-60 de mii, foarte bine integrati. Si aspectul comercial nu poate fi uitat. Cel mai important investitor din Republica Moldova este din Spania”, a spus ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leanca.
Urmeaza ca ministerul sa identifice un sediu la Madrid pentru noua Ambasada, care va fi, cel mai probabil, inchiriat, in conditiile unui buget de stat auster.
Si Spania ar putea sa-si deschida, in viitorul apropiat, Ambasada in Republica Moldova. “In momentul in care noi vom deschide aceasta misiune, va fi un pas inainte de a-i determina pe parteneri din Spania sa-si deschida si ei o misiune la Chisinau”, a mentionat ministrul.
Tot astazi, Executivul a decis sa deschida un oficiu consular al Republicii Moldova la Iasi.
“Cu partenerii nostri din Romania suntem mai avansati in acest proces. Colegii mei au identificat deja cateva sedii posibile, iar dupa sarbatori vom reveni la aceste initiative si in doua luni, de asemenea, am putea avea acest oficiu”, a precizat Iurie Leanca.
Banii necesari pentru deschiderea celor doua misiuni diplomatice vor fi obtinuti din redirectionarea fondurilor interne ale Ministerului de Externe.