luni, 23 noiembrie 2009

SUA ofera 262 de milioane de dolari Moldovei


Premierul Vlad Filat si Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Asif J. Chaudhry, au avut astazi o intrevedere, in cadrul careia au discutat despre sprijinul oferit Moldovei prin programul “Provocarile Mileniului”.
“S-a luat deja decizia de a incepe procesul de alocare a fondurilor pentru Republica Moldova. Este vorba despre o suma de 262 milioane de dolari. 133 de milioane vor fi pentru reabilitarea drumurilor, iar 102 milioane – pentru dezvoltarea agriculturii, prin asigurarea cu sisteme performante de irigare”, a spus premierul Vlad Filat, dupa intrevedere.



Restul banilor reprezinta cheltuieli de implementare a proiectelor.
“Acest program este o dovada a disponibilitatii SUA de a ajuta Republica Moldova, pentru ca suportul acordat este semnificativ. Primul pas pe care trebuie sa-l facem este cel de notificare a Congresului SUA, dupa care vom demara negocierile cu autoritatile moldovenesti”, a spus ambasadorul SUA, acreditat la Chisinau, Asif J. Chaudhry.
“Acordul urmeaza sa fie semnat nu mai tarziu de sfarsitul acestui an”, a adaugat, la randul sau, premierul.
In cadrul negocierilor, despre care a vorbit ambasadorul, urmeaza sa fie stabilite drumurile care vor fi reabilitate si localitatile ce vor fi incluse in proiect. Premierul nu a exclus ca in lista se vor regasi si localitati din stanga Nistrului.
“Probleme de implementare nu vor fi. Problema la ora actuala este in a identifica sursele necesare pentru aceste proiecte. Dincolo de drumuri, noi avem grave probleme, si in stanga Nistrului, in ceea ce tine de aprovizionare cu apa, de infrastructura sociala, cum sunt scolile, institutiile pentru ocrotirea sanatatii”, a mentionat Filat.