duminică, 29 noiembrie 2009

Lupoaica a revenit în fața Muzeului de Istorie din Chișinău!

Statuia Lupoaicei din fața Muzeului de Istorie a revenit. Aceasta a fost instalată zilele trecute în fața instituției de unde a fost scoasă de autoritățile comuniste.
Potrivit Wikipedia, statuia Lupoaicei, (Luepa Capitolina) din Chişinău, a fost dăruită de municipalitatea oraşului Roma în primii ani după unirea Basarabiei şi Bucovinei cu România, respectiv în anii 20 ai secolului XX. Statuia a fost instalată în faţa clădirii în care „Sfatul Ţării” a votat unirea cu patria-mamă (clădirea a devenit din 1933 sediul "Facultăţii de Ştiinţe Agricole").
După obţinerea independenţei Republicii Moldova în 1991, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni a realizat o replică a statuii, pe care a dăruit-o nou creatului stat, de aceeaşi origine latină. Statuia a fost instalată în faţa “Muzeului de Istorie a Republicii Moldova” din Chişinău.
Zilele trecute, Lupoaica a revenit din nou în fața Muzeului de Istorie, de această dată fiind vorba de o donatie din partea Asociatiei Romanilor de pretutindeni.
Monumentul Lupoaicei este facut din bronz si cantareste intre 150-200 kg. Directorul Muzeului de Istorie spune ca nu stie cat ar valora donatia, transmit Stirile ProTV.