Întreaga conducere a Ministerului Afacerilor Interne, care activa în perioada protestelor din aprilie a fost, sau va fi audiată la Procuratura Generală pentru investigarea faptelor şi acţiunilor comise în timpul şi după protestele stradale de după alegerile parlamentare, a declarat joi, procurorul general, Valeriu Zubco.
Astfel, în cadrul acţiunilor de urmărire penală au mai fost audiaţi: Valentin Zubic, Ghenadie Cosovan, Andrei Şumleanschi, Petru Corduneanu, ex-comisarul Vladimir Botnari, în curând urmând a fi citat pentru audieri şi fostul ministru Gheorghe Papuc.
Reieşind din faptul că mulţi poliţişti nu au putut fi identificaţi, deoarece purtau cagule pe faţă, Procuratura a decis investigarea efectivului de comandă a Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, care a ordonat ieşirea în piaţă, a scăpat de sub control situaţia si a tolerat reţinerile masive. În cadrul acestui dosar au fost audiaţi poliţiştii din BPDS „Fulger”.
O mare parte dintre poliţiştii suspectaţi de aplicarea torturii au fost suspendaţi temporar din funcţii pe perioada desfăşurării procesului de judecată, pentru a nu putea influenţa martorii sau schimba probele. În final, însă, aceste decizii au fost anulate de către instanţele de judecată, a mai declarat Zubco la o întrevedere de lucru cu delegaţia Oficiului reprezentantului Organizaţiei Naţiunilor Unite în Republica Moldova.
Un subiect aparte în cadrul întrevederii l-a constituit cazul decesului lui Valeriu Boboc, care, potrivit Procurorului General, este inclus în acelaşi dosar, pornit în privinţa Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”. Actualmente, a fost creat un grup de procurori care investighează direct cazul. „Aşteptăm opinia separată a expertului internaţional ca să fie finalizată expertiza în comisie pe marginea constatării motivelor decesului lui Valeriu Boboc”, a spus Zubco.
Până în prezent la Procuratură au fost depuse 105 plângeri legate de rele tratamente şi aplicarea torturii în urma evenimentelor din aprilie. Pe baza acestor plângeri au fost iniţiate 35 de cauze penale, în judecată fiind trimise 4 dosare împotriva a 7 colaboratori de poliţie, urmând ca în scurt timp să mai fie depuse încă 10 cauze penale.