Guvernarea comunista era constienta ca Republica Moldova
se afla in pragul unui faliment si se pregatea sa ia masuri radicale
pentru redresarea situatiei. Potrivit unui document desecretizat recent,
deja in luna octombrie 2009, Guvernul urma sa intre in incapacitate de
plata.
Seful statului de atunci, Vladimir Voronin stia
despre riscul unui colaps financiar. Printr-o nota secreta, expediata pe
4 iulie 2009, consilierul sau Oleg Reidman il anunta ca situatia
economica din tara “este deosebit de complicata” si ii propunea doua
variante posibile pentru a iesi din impas.Reidman scria ca, in cazul in care comunistii urmau sa guverneze pana in septembrie 2009, Executivul s-ar fi putut mentine fara probleme. Daca PCRM ramanea la gurvernare pana in februarie-martie 2010, urmau sa fie luate “masuri dure si nepopulare”. Printre acestea: disponibilizarea a 5 mii de pedagogi, anularea majorarilor salariale promise bugetarilor, trimiterea in concedii fortate a angajatilor autoritatilor centrale si locale, stoparea programului de locuinte pentru tineri etc. Deficiul bugetar urma sa se majoreze de 8,5 ori.
Consilierul presidential mai informa presedintele ca, cel mai probabil, Fondul Monetar International si Banca Mondiala nu vor dori sa semneze acorduri de finantare cu un cabinet de ministri provizoriu.
Astazi Oleg Reidman nu-si mai aminteste ca ar fi prezis intrarea Guvernului in incapacitate de plata. Deputatul PCRM spune ca variantele propuse erau doar niste scenarii, iar fosta conducere a gasit solutii pentru a depasi situatia de criza.
Si fostul presedinte este de aceeasi parere.