vineri, 26 martie 2010

Presedintele Parlamentului European catre moldoveni: “Aveti rabdare si aveti incredere in Guvernul vostru!”


“Am un mesaj catre cetatenii Republicii Moldova: Aveti rabdare si aveti incredere in Guvernul vostru pentru ca voi faceti astazi reforme foarte importante, care pot aduce Moldova mult mai aproape de Uniunea Europeana. Noi suntem gata sa va asistam, sa va ajutam si sa va oferim experienta noastra”, a declarat presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, dupa o intrevedere de astazi cu premierul Vlad Filat, car a avut loc la Bruxelles.
“Daca veti putea fi mai aproape de UE, veti parcurge mult mai usor procesul de negociere a Acordului de Asociere. Vrem, de asemenea, sa ajutam Moldova financiar, prin intermediul FMI si a organismelor financiare europene”, a adaugat Jerzy Buzek.
Inaltul oficial european a avut doar cuvinte de lauda pentru Guvernul Filat.
“Constat ca aveti curaj si intelegeti ce inseamna cu adevarat o tara libera si democratica. Vad ca aveti o viziune clara referitor la ce aveti de facut si noi va vom acorda sprijinul necesar in acest sens”, a apreciat presedintele Parlamentului European.
“Perioada pe care o traversam este una determinanta, as spune chiar vitala, pentru tara noastra. Parcursul pe care ni l-am asumat este posibil sa-l implementam doar prin sprijinul direct al partenerilor si prietenilor nostri. Urmeaza, prin actiuni concrete, sa apropiem Republica Moldova cat mai mult de UE”, a declarat, la randul sau, premierul Vlad Filat.
“Republica Moldova este o tara europeana, iar cetatenii sai sunt cetateni europeni si statul nostru merita sa fie integrat in deplinatate in spatiul valoric european. Noi vom depune eforturi ca sa realizam acest deziderat”, a subliniat prim-ministrul.
Totodata, presedintele Parlamentului European a mentionat importanta asigurarii unei stabilitati politice in Republica Moldova prin prisma discutiilor pe marginea modificarii Constitutiei si a declarat ca impartaseste pe deplin recomandarile Comisiei de la Venetia.
“Stabilitatea politica este foarte importanta pentru bunastarea tarii voastre. Este important sa se respecte Constitutia, iar Comisia de la Venetia a spus ca probabil este necesar sa mergeti pe calea unor noi alegeri si voi trebuie sa acceptati asta deoarece democratia inseamna respectarea institutiilor si procedurilor”, a spus Buzek.
Premierul Filat a reconfirmat ca in procesul de depasire a crizei constitutionale, vor fi urmate recomandarile Comisiei de la Venetia si pozitia consolidata expusa de Uniunea Europeana.
La final, Vlad Filat l-a invitat pe Jerzy Buzek sa efectueze o vizita in Republica Moldova in viitorul apropiat.