miercuri, 17 martie 2010

Dezvaluiri despre maltratarile din comisariate din aprilie 2009

  17.03.2010
Poliţiştii, care au maltratat-o pe Oxana Radu după 7 aprilie, au fost recunoscuți! Despre aceasta anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă.
Procuratura mai anunță că a iniţiat la 2 februarie urmărirea penală în baza art. 3091 Cod penal pe faptul torturii săvârşită în timpul evenimentelor din 7 – 8 aprilie 2009 de către lucrătorii Izolatorului de Detenţie Preventivă a Comisariatului General de Poliţie mun. Chişinău.
Pe cazul dat procurorii au efectuat anumite acţiuni procesuale, poliţiştii fiind recunoscuţi de partea vătămată şi audiaţi în calitate de bănuiţi.

 22.01.2010
„Cel mai dureros a fost să fim dezbrăcate şi ţinute aşa, goale, ni se spunea cu râsete că dacă am îngheţat – să facem aşezări. În preajma anchetatorului era o doamnă care râdea. Uşa era deschisă şi din coridor ne privea şi ne comenta oricine. Nu pot spune cât a durat, de frică, de şoc, nu ţin minte orele.” Declarația aparține Oxanei Radu, una dintre fetele, care a fost victima polițiștilor în comisariatele de poliție în urma protestelor din 7 aprilie.
Ziarul de gardă publică o investigație despre cazul Oxanei Radu, care a fost arestată abuziv de către polițiști la 7 aprilie, împreună cu sora ei, Ludmila, şi încă o tânără din Cahul. Ulterior, la comisariatul de poliție, a fost dusă într-o cameră unde erau „multe fete”, una dintre care „a fost trăsnită cu capul de perete”, pentru că nu a executat ordinele polițiștilor.

Ulterior, la 9 aprilie, Oxana a fost judecată direct în comisariat de către judecătorul Dorin Popovici. „Numele!” — a fost prima propoziţie-cuvânt rostită de judecător. „Oxana Radu”, a fost singura propoziţie rostită de ea. „Cinci zile îţi ajunge? Eşti liberă. Următorul!” – a fost a doua şi ultima frază rostită de judecătorul Popovici în faţa condamnatei Oxana Radu, scrie Ziarul de gardă.
După ce a depus o plângere pe numele judecătorului Dorin Popovici, Consiliul Superior al Magisraturii a respins-o la 14 ianuarie 2010 ca fiind nefondată. Natalia Moloşag, avocata surorilor Radu, susține că CSM nu a ținut cont de faptul că judecătorul Dorin Popovici a examinat cauza administrativă împotriva Oxanei şi Ludmilei Radu în incinta comisariatului de poliție, fără examinarea altor probe decât raportul întocmit de colaboratorii de poliţie cu aplicarea torturii şi altor tratamente inumane şi degradante.