joi, 11 martie 2010

Marea Britanie - 4,5 milioane lire sterline pentru compensatii


Premierul Vlad Filat si ambasadorul Marii Britanii la Chisinau, Keith Shannon, au semnat astazi Memorandumul de Intelegere pentru suportul bugetar al sectorului asistenta sociala. Este vorba despre 4,5 milioane de lire sterline acordate tarii noastre pentru compensarea majorarilor de tarife la gaz, caldura si curent.
In acelasi timp, prin acest memorandum, Guvernul Republicii Moldova si-a asumat un sir de angajamente, printre care se numara adoptarea Planului de Actiuni privind Drepturile Omului si a Legii privind controlul public financiar intern.

“Guvernul va utiliza acest suport pentru extinderea sistemului directionat de asistenta sociala si includerea unui numar mai mare de cetateni. Astfel, ne angajam sa cream un sistem durabil si incluziv de asigurare a bunastarii cetatenilor, in functie de necesitatile reale ale acestora”, a declarat premierul.
“Grantul va fi oferit in doua transe. Prima, in valorare de 3,5 milioane de lire sterline, va fi disbursata imediat, iar cea de-a doua transa va fi acordata dupa evaluarea implementarii conditiilor acestui Memorandum”, a precizat, la randul sau, ambasadorul Keith Shannon.
La inceputul anului, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a majorat tarifele la gaz cu 13,9 la suta, la energie electrica – cu 20,9% si la caldura - cu 29,2%. Ulterior, Guvernul Filat a elaborat o lege privind acoperirea acestor majorari din bugetul statului. Astfel, peste 260 de mii de persoane vor primi cate 130 de lei lunar ca sa-si achite facturile.