marți, 16 martie 2010

VERDICTUL Curții Constituţionale: Modificarea legii privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova a fost făcută legal


Judecătorii Curţii Constituţionale au recunoscut constituţionalitatea art. 10 alin. (3) cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova. Această decizie vine în devafoarea deputaţilor comunişti Maria Postoico şi Vadim Mişin, care au depus la Curtea Constituțională o sesizare precum că Parlamentul a încălcat legea fundamentală atunci cînd a introdus modificări privind alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Decizia a fost luată în urmă cu câteva minute astăzi, 16 martie, în cadrul şedinţei în plen a Curţii Constituţionale.
Vadim Mişin şi Maria Postoico au depus o sesizare la Curtea Constituţională pin care a solicitat controlul constituţionalităţii art. 10 alin. (3) din Legea „Cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova”.
Sesizatorii consideră că s-a admis încălcarea a trei articole constituţionale (66, 78 şi 135) prin votarea, la 30 octombrie 2009, a modificării ce stabileşte că dizolvarea Parlamentului poate avea loc doar o singură dată în cursul unui an, iar aceasta se calculează din momentul ultimei dizolvări.