marți, 23 martie 2010

Dorin Popovici, a fost eliberat astazi din functie


23.03.10 
Magistratul de la Judecatoria Buiucani, Dorin Popovici, a fost eliberat astazi din functia de judecator de instructie de catre Consiliul Superior al Magistraturii.
Membrii consiliului au admis contestatia depusa de ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, prin care acesta a cerut “demisia lui Dorin Popovici deoarece nu corespunde statutului si prestatiei morale pe care trebuie sa o aiba un judecator”, in momentul in care a decis “sa plaseze in arest preventiv persoane care au la intretinere copii minori, fara sa verifice acest aspect si fara a cunoaste argumentele ca sa le poata combate”.
Ministrul Justitiei a mai invocat in plangerea sa si faptul ca prin mentinerea mustrarii aspre aplicate judecatorului, pe 5 martie, de catre Curtea Suprema de Justitie, pentru acte de asemenea gravitate, “va fi adusa o ofensa bunului simt si o incurajare si pentru alti magistrati sa comita fapte similare”.
“Cum este posibil ca in 7-10 minute sa efectuati toate actiunile procesuale – citirea materialului dosarului, verificarea partilor, audierea explicatiilor, deliberarea si sa emiteti o hotarare?”, l-a intrebat Alexandru Tanase pe judecator.
“10 minute este destul pentru a examina cazul. Eu n-am spus de redactarea si inmanarea hotararilor”, a raspuns Dorin Popovici.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au incercat sa afle de la Dorin Popovici de ce nu a intrebat-o pe Oxana Radu cati ani are copilul pe care il are la intretinere.
“Nu am vazut niciun document care sa ateste ca persoana respectiva avea la intretinere un copil. Mi s-a spus ca are un copil in clasele mari”, a explicat Popovici.
“Nu ati intrebat cati ani are?”, a continuat membrul CSM, Alexandru Arseni.
“Prin deducere matematica am inteles ca are un copil de 12 ani. Faptul ca nu am concretizat ce varsta are copilul, asta este greseala mea, scaparea mea, recunosc”, a declarat Popovici.
“Pai, nu era posibil sa intrebati daca ati judecat in 10 minute!”, a comentat Procurorul General, Valeriu Zubco, membru al CSM.

06.03.2010
Dorin Popovici, magistratul care a judecat, in aprilie 2009, mai multe persoane in incinta Comisariatului General de Politie a fost sanctionat cu mustrare aspra pentru “incalcarea obligatiei de impartialitate si a Codului de etica al judecatorului”.
O decizie in acest sens a fost aprobata astazi de catre Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii, la sesizarea Ministerului Justitiei.
Sedinta Colegiului a durat cateva ore, timp in care judecatorul a explicat ca toate actiunile intreprinse in aprilie au fost coordonate cu superiorii Curtii Supreme de Justitie.
Mai mult, Popovici a spus ca “nu era timp ca sa-i duca pe toti tinerii in salile de judecata, iar in comisariate nu mai exista suficient spatiu pentru toti cei retinuti”.
In acelasi timp, judecatorul a refuzat sa comenteze verdictul Colegiului disciplinar.
Potrivit presedintelui Colegiului, Nicolae Rosca, un judecator poate fi sanctionat disciplinar de doua ori, iar la a treia incalcare urmeaza a fi demis.
Popovici are dreptul sa conteste decizia la Consilul Superior al Magistraturii, in termen de 10 zile.
Mentionam ca tatal lui Dorin Popovici, Tudor Popovici, este judecator in cadrul Colegiului penal al Curtii Supreme de Justitie.
Magistratul de la Judecatoria Buiucani a ajuns in vizorul Ministerului Justitiei dupa ce o tanara s-a plans ca a fost judecata in Comisariatul General de Politie, in doar 3 minute, si condamnata la 5 zile de arest administrativ.
Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, a sesizat acum o luna si Procuratura Generala in legatura cu incalcarile admise de Popovici. Daca va fi gasit vinovat de pronuntarea unei hotarari ilegale, el risca pana la 5 ani de inchisoare.
Anterior, doi judecatori, Mihail Drosu si Sergiu Crutco, au fost demisi din functii pentru ca au examinat dosare in Comisariatul General de Politie.
In viitorul apropiat, Colegiul disciplinar urmeaza sa examineze actiunile similare ale judecatorului Mihai Diaconu de la Judecatoria Buiucani.