vineri, 26 februarie 2010

Duca „se sfătuia” cu Voronin, numind directorii institutelor AŞM

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, coordona candidaturile cercetătorilor la funcţia de directori ai institutelor Academiei cu fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Într-un document desecretizat de organele de stat se arată că la 30 decembrie 2008, Gheorghe Duca i-a adresat lui Voronin o scrisoare, cu titlu confidenţial, în care îi aduce la cunoştinţă că „deoarece în ianuarie 2009 expiră termenul de desemnare a directorilor interimari a institutelor de cercetare ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) a adoptat o hotărâre prin care anunţă demararea concursului pentru alegerea directorilor din toate institutele AŞM cu începere de la 1 ianuarie 2009”. Duca propunea una sau două nume ale cercetătorilor, care ar putea fi susţinute de CSŞDT să candideze pentru ocuparea celor 18 posturi vacante de director ale institutelor Academiei. Ulterior, cel la care a ajuns scrisoarea, a pus în dreptul candidaturii aprobate o cruciuliţă.
În altă scrisoare, din documentul cu titlu secret, care datează cu 12 ianuarie 2009, vicepremierul Victor Stepaniuc s-a adresat lui Vladimir Voronin: „La indicaţia Dumneavoastră vă prezentăm candidaturile cercetătorilor care ar putea fi susţinute pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante de directori ai institutelor AŞM”. În lista candidaţilor au fost trecute doar persoanele în dreptul cărora au fost puse cruciuliţe anterior.

Solicitat de JURNAL, vicepreşedintele AŞM, Ion Tighineanu, s-a arătat surprins declarând că prima oară vede aceste documente şi că i se par „foarte curioase”. Tighineanu a menţionat că selectarea candidaturilor la aceste funcţii are loc în trei etape şi cu participarea tuturor membrilor Academiei. La prima etapă, candidaturile sunt discutate în cadrul colectivelor de cercetători ale institutelor. Ulterior, candidaţii participă la concursul organizat de cele trei secţii ale Academiei, unde îşi prezintă programul pe care urmează să-l desfăşoare în cadrul institutului. Toţi membrii secţiei, academicieni, doctori habilitaţi, membri corespondenţi selectează prin vot secret candidatura care se potriveşte cel mai bine la această funcţie. Candidatură desemnată este transmisă spre a fi confirmată de Consiliul Suprem al Academiei. „Nu mi-i clar de ce-au fost înaintate aceste candidaturi lui Voronin, pentru că comunitatea academică e cea care decide cine trebuie să ocupe aceste funcţii”, a mai spus Tighineanu.
În locul candidaturilor la funcţia de director al Institutului de Filologie, Ana Bantoş şi Ion Bărbuţă, fostul prim-vicepremier Stepaniuc a preferat o altă candidatură, pe cea a dr. Aurelia Hanganu. Amintim că nici până astăzi Institutul de Filologie al AŞM nu are un director.
Ana Bantoş, fost director al acestei instituţii, a declarat pentru JURNAL că înainte să fie anunţat concursul, dr Aurelia Hanganu a fost numită în funcţia de director al Bibliotecii Academiei. „Eram doar doi candidaţi la funcţia de director al Institutului de Filologie, eu şi Vasile Bahnaru. În ziua când urma să ne prezentăm programul în cadrul secţiei am avut, însă, o surpriză, am fost anunţaţi că mai candidează o persoană la această funcţie, Aurelia Hanganu. Acest fapt a dus la apariţia unui conflict în cadrul colectivului de care nici nu vreau să amintesc acum”, ne spune Ana Bantoş, care la acea etapă a concursului a acumulat cele mai multe voturi pentru a ocupa funcţia de director al Institutului de Filologie.
La scurt timp după aceasta, Guvernul a făcut tentativa de desfiinţare a Institutului de Filologie prin comasarea acestuia cu Institutul Patrimoniului Cultural. Propunerea Guvernului a fost adusă la cunoştinţa savanţilor la 28 mai, în cadrul şedinţei Consiliului suprem şi de dezvoltare al AŞM de către Gheorghe Duca.
Ana Bantoş e de părere că a fost înlăturată din funcţia de director al Institutului de Filologie din cauza activităţii pe care o desfăşura şi prin care promova limba şi literatura română. „Mi s-a spus în faţă că trebuie să plec din această funcţie şi am fost înlocuită cu Vasile Bahnaru”, ne mai spune ea. Colegii îşi amintesc că Bahnaru se lăuda în acea perioadă că la numirea sa în funcţie va fi prezent şi Voronin. Întrebată ce crede despre faptul că înainte să aibă loc concursul candidatura la funcţia de director trebuia să fie aprobată de Voronin, Bantoş a declarat că e vorba de un lucru care o depăşeşte.
Solicitat de JURNAL, Vasile Bahnaru, director interimar al Institutului de Filologie al AŞM, a opinat că nu vede nimic rău în faptul că conducerea AŞM se consulta cu conducerea ţării în alegerea candidaturii, atât doar că reieşind din dorinţa lui Voronin de a controla şi ideologiza mediul academic, acest lucru nu era binevenit. „Nu cred că e rău că se consultă cu conducerea. N-aş avea nimic împotrivă dacă acest lucru s-ar coordona cu Mihai Ghimpu, un om pe care îl respect. În ceea ce priveşte fosta conducere se ştie că aceasta dorea să ideologizeze şi să controleze mediul academic”, a spus acesta.
Gheorghe Duca nu a fost de găsit pentru a comenta acest caz.