marți, 23 martie 2010

Primul pas pentru construcţia fabricii de reciclare a deşeurilor, alocarea a 10 ha de teren


Au fost alocate 10 ha de teren, din perimetrul str. Uzinelor până la râul Bâc, pentru construcţia fabricii de reciclare a deşeurilor. Deciza a fost luată astăzi, 23 martie, la şedinţa Consiliului Municipal Chişinău (CMC).

Asfel, după aprobarea anterioară a contractului de bază şi semnarea acordului adiţional, aceste documente au capătat acum putere juridică, a specificat viceprimarul Nistor Grozavu. "Dacă compania Engineering Consulting SRL, nu îşi va îndeplini obligaţiunile prevăzute în contract, Primăria şi-a rezervat dreptul de a rezilia contractul şi de a organiza un nou tender", a mai precizat Grozavu.
,Vicepreşedintele institutului de Ecologie şi Geologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Maria Sandu, a anunţat că “în cadrul expertizei ecologice efectuate de institut, s-a demonstrat că la toate etapele procesului de termovalorificare a deşeurilor aspectele ecologice sunt respecate”. Cât priveşte emisiile de gaze rezultate în urma acestui proces de termovalorificare, ele trec 5 etape de epurare, care asigură siguranţa ecologică a zonei şi a localităţilor din preajmă, a adăugat sursa.
Primarul Dorin Chirtoacă a declarat că în Viena există o asemenea fabrică care funcţionează de 20 de ani şi nu au apărut nici un fel de probleme în exploatare.
Construcţiile fabricii vor dura în total 30 de luni. Timp de 10 luni va fi pregătit terenul pentru construcţie, în paralel se vor pregăti cele necesare pentru fundament, iar în decursul celorlalte 20 de luni va avea loc construcţia propriu-zisă a fabricii, au specificat autorităţile locale.